23. maj 2021

Tulpan 'Snow Chrystal'
- vit och fluffig -

Vad är det för tulpan? Många har frågat efter att den vita fransade 'Snow Chrystal' tittat förbi i mitt flöde. Här skriver jag om den fluffiga vita tulpanen.

Saras egna tulpaner

Två buketter där den fransiga och dubbla tulpanen 'Snow Chrystal' använts. Foto: Ida Sjöö

 

Den här fluffiga gräddbollen till tulpan har odlats i mitt tunnelväxthus. Så många har frågat om namn och hur jag odlat den! Så, här kommer ett inlägg om tulpanen 'Snow Chrystal', för det är så den heter. Den beskrivs som en dubbel fransad tulpan, vit med gröna stråk i de yttre bladen. Vacker, men lite knepig att avgöra bra tid för skörd. Så lyder mitt omdöme.

 

PRENUMERERA PÅ SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

Sara binder tulpanbukett

De något korta stjälkarna är stadiga och lätta att göra buketter av. Foto: Ida Sjöö

Sara binder tulpanbukett

Det blir tulpaner och spirande blåbärsris i den är buketten. Foto: Ida Sjöö

Sara binder vita tulpaner

Jag varvar stjälkarna i det som kallas för spiralteknik. Foto: Ida Sjöö

Vita tulpaner

Inte fy skam att ha så här fina tulpaner från egen odling! Foto: Ida Sjöö

 

Odlade i tunnel

Jag föll direkt för de här fina tulpanerna när jag skulle välja tulpanlökar till årets odling. Jag har inte odlat tulpaner till snitt förut och tänkte att de här dunlika bollarna skulle kunna göra sig fina i buketter. Höjden sades vara 40 cm, vilket torde räcka. Ett trettiotal tulpanlökar beställdes till just den här lilla odlingen, men totalt odlade jag hundratals lökar i tunneln i år.

 

Läs mer: Mina första tulpaner i tunnelväxthus

 

Odlingsplatsen blev en smal liten rabatt i tunnelväxthuset, knappt en meter lång och 30 cm bred. Jag grävde ur hela platsen, grundade med bokashi-kompost, lade tillbaka lite jord och tryckte sättlökarna på plats innan cirka 15 cm jord lades på över. Och så vattna. Det har jag lärt mig är viktigt när man sätter tulpanlökar - att vattna. Sedan vänta. Och vänta. Och vänta.

Lökarna var tidigt uppe ur jorden, i mars kanske. Men sen gick det så låååååååångsamt. Till min förskräckelse visade sig blomknopparna mycket tidigt, men de växte till sig allteftersom. I april såg blommorna ut att vara färdiga för skörd.

 

TIPS FÖR ODLING I VÄXTHUS

Tulpaner behöver en rejäl köldperiod för att utvecklas bra. Vädra om senvintern blir varm. Tänk på att tulpaner behöver vatten tidigt på året, de börjar växa tidigare än mycket annat. Om det blir supervarmt i växthuset på våren är det bra att vädra så temperaturen sjunker, annars växer allt till skördeklart snabbt och i princip samtidigt.

 

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

Foto: Ida Sjöö

 

Att skörda i rätt tid

Enkla tulpaner skördas gärna då knoppen precis visat lite av blommans färg. Men de fyllda, dubbla tulpanerna ska skördas något senare. Jag gjorde några försök och plockade in en stjälk i några olika stadier. Oj, så svårt att avgöra när det är exakt rätt tid! Knoppar som var lite för hårt packade vid skörd slog inte ut alls. Vilken besvikelse. Å andra sidan förkortas tiden i vas om blommorna skördas då de redan slagit ut. En gyllene mellanväg måste finnas och jag tror att hamnade där till slut.

Blommorna till den här buketten skördades halvöppna och fick sedan slå ut i full blom då de stod i vas inomhus.

 

Läs mer: Tips för att lagra tulpaner

 

Vita buketten

Den här vita vackra buketten bestod av tulpan 'Snow Chrystal', samt en mindre vit enkelblommande tulpan och lite blåbärsris från skogen. Så himla enkelt och massivt fint.

Under våren har jag verkligen uppskattat att göra stora buketter med tulpaner. Jag har funderat lite på varför. Kanske för att kontrasten är så stor, mot en eller två köpta buntar med sju i varje, som ju ger en ganska futtig uppenbarelse i vasen. Detta ser så mycket häftigare ut. Mer jag, liksom. Mycket av mer.

 

Vita tulpaner

Vitt och vitt och grönt. En fin kombo som passar lika bra på matbordet som till en gå-bort-bukett. Foto: Ida Sjöö

 

Läs mer: Vik ut tulpanbladen

 

'Snow Chrystal' var en roligt tulpan att odla. Vacker och festlig med sina många blad och fransade kanter. Jag skulle vilja haft fler att prova göra ett tulpanarrangemang med i en stor skål. Men det får bli till ett annat år.

Mina blommor i tunneln skördades helt slut under april månad, med ganska lång skördetid. Alltså, alla blommor blev inte skördeklara exakt samtidigt. Mycket bra. Utomhus anges blomningstid i maj-juni, så 'Snow Chrystal' hör till de senare att blomma.

 

Text av Sara Bäckmo
Foto av Ida Sjöö

 

 

 

 

 

Ett svar till “Tulpan 'Snow Chrystal'”

  1. Helen Andersson skriver:

    Tack för all din inspiration och de underbara vita tulpanerna. Jag väljer ofta vita blommor eftersom de lyser upp så vackert. Har många tulpaner i år på friland men det lär bli ännu fler nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *