25. mars 2021

Flytta inte ut purjolök i växthus

När det blir platsbrist inne är lätt hänt att önska alla växterna ut i växthuset. Glöm inte att vi bara är i mars! Det är kallt på nätterna och purjolök är en av växterna som inte ska utsättas för kyla.

Försådd av purjolök

Jag har mina små plantor av purjolök inomhus, under växtbelysning eller i fönstret. Det är först när temperaturen är mer jämn i tunnelväxthuset som jag vågar ställa ut dem.

 

Purjolök än av trädgårdens riktigt uppskattade löksorter. Jag vill alltid odla mycket. Den är extra användbar eftersom den kan stå i landet under så lång tid och tål de kalla dagarna på hösten. Om jag sköter mina kort rätt kan jag till och med övervintra dem och skörda både på vintern och våren. Att kunna producera färsk lök för ett helt år i den egna trädgården är förstås guld värt.

Förra året gick det dock inget vidare. Löken var kanonfin när den sattes ut och fick en bra start med både gödsel och vatten. Dessvärre odlade jag en hög ärt alldeles intill, som tappade fotfästet och dråsade ner över löken. Jag valde att satsa på ärten och det fick gå som det gick med löken. Den växte dåligt och blev tanig och dan.

I år hoppas jag på bättre storlek och fler purjolökar.

 

Läs mer: Tips för att så purjolök

 

Jag har fått många frågor som handlar om purjolök, och om det är okej att ställa ut löken i växthus i mars. Många odlare har, som väntat, drabbats av maximal platsbrist och vill göra något åt det genom att ställa ut plantor.

Gör det inte!!!

 

Purjolök är tvåårig

Så här är det med purjolök. Det är en tvåårig växt. Det betyder att löken växer upp och utvecklar en klassisk purjolök år ett. Efter en "vinter"=köldperiod går löken sedan i blom år två. Då utvecklas en hård och mycket lång blomstängel inuti löken och i toppen på den sitter en blomma.

När plantor, oavsett om de är mycket små eller stora, utsätts för växlande temperaturer aktiveras lökens "vinterläge". Purjolök är tålig och kan lätt klara en dipp i tunnelväxthus i mars, nemas problemas. Men själva löken har fortfarande fått signaler från omgivningen att det är en vinter som passerat. Den ställer in sig på att växa upp till hygglig storlek och därefter gå i blom.

Ni som har burit ut er lök redan, tycker förstås att löken ser ut att ha klarat temperaturomväxlingen fint. Det gör den! Problemet är att det inte syns på den att den bestämt sig för att blomma - i juni, eller tidigare än så. Det ser du först då. Och då kanske du också glömt bort att du medvetet utsatt löken för den där köldknäppen.

Alltså. Om du flyttar ut lök i växthus i mars, när vi fortfarande har minusgrader på nätterna och mycket varmt (i växthusen alltså) på dagarna - då riskerar purjolöken att gå i blom i sommar.

 

Hur gör man då?

Du ska ha löken inomhus tills dags- och nattemperaturen i växthuset är hyggligt vårlikt. Du måste odla på ett sätt så att du har plats för allt du drar upp inomhus. Om du inte kan sköta plantorna bra inne odlar du för mycket, eller har sått vid fel tid. Det låter hårt, men så är det ju! Det är ingen idé att börja odla massor inne om du inte kan sköta plantorna på bra sätt. Visst kan späd purjolök vara användbar innan den går i blom, men det är ju oftast inte för att skörda pekfingerstor purjolök som vi lägger tid och energi på att odla den.

Jag har precis planterat om min purjolök, som såddes i februari. Den har såtts i det som kallas för en pluggbox, med flera frön i varje cell.

När jag planterar om löken gör jag det i ett brätte med höga kanter, eller i en vanlig godislåda med hål i botten. Det ska vara ganska mycket jord i lådan. Jag trycker upp mina pluggar, gör ett hål i jorden med fingret och trycker ner löken djupt där. Lökarna planteras alltså i kluster och växer upp så. Det spar mycket plats, istället för att plantera lökarna en och en. När det är dags att plantera ut särar jag på plantorna.

Sorten jag odlar i år heter 'Musselburgh'. Den har jag odlat många gånger och gillar den kraftiga löken som håller sig länge.

Nu får löken växa vidare inomhus. Jag vattnar som vanligt, men spär då och då vattnet med lite kiss. Purjolök är en näringskrävande växt som behöver gödslas redan då plantorna växer inomhus.

 

Toppa purjolök

När plantorna börjar se lite kraftigare ut är det dags att toppa dem något. Jag vet odlare som inte alls toppar och får fina plantor ändå, men jag tycker de blir så kraftiga och bra när jag toppar att det brukar vara min strategi. Vanligtvis toppar jag all lök, som odlas från frö, två-tre gånger innan utplantering. Men än så länge är just mina lökplantor lite klena för det tycker jag. De behöver bli lite mer välvuxna innan det är dags.

 

 

Om du inte hunnit så purjolök än tycker jag att någon av de tidiga sommarsorterna är bäst att satsa på. De är inte lika lagringsdugliga som höstsorterna, men hinner ge stora lökar att skörda även om sådden blir lite sen. 'Atal' är en sort jag provat och som ger mycket fina lökar.
/Sara Bäckmo

14 svar till “Flytta inte ut purjolök i växthus”

 1. Annika karels skriver:

  Tack för alla bra tips.

 2. Emelie Larsson skriver:

  Skulle du rekommendera direktsådd av purjolök? När i så fall?

  • Linda skriver:

   Emelie - jag skulle inte rekommendera det. Den har för lång utvecklingstid för att hinna växa färdigt på en sommar. Och direktsår du den på våren riskerar fröna att ruttna i den kalla jorden (dom är lite kinkiga), och ev lökar som gror går in i stockbildning pga för kalla nätter, som Sara beskriver i texten. Mvh Linda

 3. Emma skriver:

  Åh, vilket bra inlägg. Jag som är rätt ny på odling har precis tänkt att purjon nog kunde få komma ut i växthuset! Tur att jag inte hunnit ännu!
  Och om en nu lyckats driva upp för mycket plantor inomhus (skyldig ?) och börjar få platsbrist, vilka grönsaker och blommor kan jag sätta ut i växthuset?

 4. Åsa Andersson skriver:

  Hej!
  Jag som trodde att det gick bra att sätta ut purjolöken i växthuset tidigt eftersom purjolök i stort tillstånd är köldtålig. Min purjolök har varit ute i växthuset dygnet runt de senaste veckorna. Jag tror inte att den utsatts för minusgrader men givetvis kalla nätter. Anser du att det inte är lönt att driva den löken vidare med tanke på risken att den går i stock i förtid? Jag sådde den första omgången i januari och det är lite sent nu att börja om. Jag odlar sorterna Hannibal och Blue Green Winter i år och har fått fram riktigt fina plantor. Vad är klokast om jag inte vill ge upp på mina purjolökar: att plocka in plantorna igen (det ska bli kallare igen nästa vecka) eller att låta dem vara kvar där de är?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag tycker det klokaste är att ta in löken, odla den vidare, men vara vaksam och så snart du ser om den går i blom - skörda den och stoppa den i frysen. Så ny lök, kanske någon av de snabbväxande för sommarskörd.

   • Åsa Andersson skriver:

    Tack för ditt snabba svar och för en informativ och inspirerande blogg. Den redan uppvuxna löken får flytta in igen och jag sår de resterande fröerna av den tidiga sorten. Sedan håller jag tummarna för att den tidigt sådda löken klarar sig trots allt. Vi brukar ha purjolök i frysen så att det räcker hela året. I år var jag bara ovanligt tidig med att flytta ut sådden i växthuset.

 5. Christina Ljungsvik skriver:

  Kanoninfo!!! Tusen tack. Går direkt ut i växthuset o hämtar in purjobebisarna till uterummet. Trodde att de skulle trivas i kyligare miljö.
  Några andra plantor att tänka på samma sätt? Gula lökplantor står ute i växthuset....

 6. Kerstin Hjelmare skriver:

  Tack för detta kloka råd! Hade förstås planer på att ställa ut mina purjosar och den gula löken nu när rödbetor och majs mm ska sås och kräver plats, men men. Jag får trolla lite istället.... Skaffat ett plast-mini-växthus från Jula och ställt i mitt glasväxthus - man kanske kan ställa in ett värmeljus i botten på det för att hålla nattemperaturen uppe om det krisar? Får bli efter kylan i påsk som dom lovat, i så fall!

 7. Neele skriver:

  Hej Sara!
  Undrar hur stor din purjo var när du planterade om den från pluggbox till större? Typ 10 cm eller mindre? Mina är på väg att bli 10 cm (sått i mars) och undrar när jag ska ta nästa steget.. Tack /Neele

 8. Michaela skriver:

  Hej Sara
  Första gången jag läser din blogg. Inte hunnit längre än detta inlägg. Jag har satt ner en "stump" , jag skar av från en köpt purjo. Tidigare har jag sparat "stumpar" i ett glas, där jag bytt vattnet i botten varje dag. Vilket har givit extra lök, då det alltid växt lite till ? Nu har jag testat att först ha rötterna från "stumpen" i vatten i två dagar. Sen planterat den i kruka, med en blandning av jord och sand. Den växer toppen, vilket tyder på att den trivs. Ska bli intressant att se hur stor den kan bli. När det är sol och värme, så lyfter jag ut allt jag satt på att förgro. Min balkong är inglasad. Är det varmt, så sprayar jag vatten på inglasningen och gardinerna. Låter allt vara stängt, inklusive balkongdörren. Det blir nära på tropiskt. Är det för kallt, så lyfter jag inte ut något. Så det blir en del fram och tillbaka moment. Till makens missnöje. Jag kan inte själv då jag har en långt skriden MS. Men det blir goda belöningar sen ?. Maken är "aaallergisk" mot alla grönsaker.
  Men vartfall, vad tror du om mitt experiment med purjon?
  Jag planterar ner även kanterna av gul och rödlök. Inget slöseri och blir massor av god "blast" lik gräslök. Gör samma sak med vitlök. Även testat att plantera "roten" av tex isbergssallad. Det tar sig toppen varje gång!
  Har du möjligtvis inlägg om att odla på balkong och fönsterbräda? Alternativt tips
  om annan lika bra blogg som din? Jag är mest intresserad av det jag nämnt ovan. Men även baljväxter, kryddor, bär, tomat, chili och mycket mer. Hoppas att du ids svara på min novell och har inlägg om det jag frågar. Just ja, går det att odla solrosfrön/pumpakärnor som är "nakna" alltså utan skal runt?

  Stort innerligt tack

 9. Terese skriver:

  Hej Sara! Du får gärna specificera vilken temperatur som gäller. Jag bor i norra Norrland och vi har frostrisk till och med Juni. Kan man ställa ut dom i växthuset och köra värma på nätterna? Vilken är den rekommenderade lägsta temperatur som dom tål?

 10. Camilla Levinsson skriver:

  Hej har mina purjolök i källaren kan välja på två rum ett med ca 8-10 grader och 1 med 15-17 grader vilket passar purjon bäst och även rotselleri och bladselleri? Med vänlig hälsning, Camilla

 11. Martina skriver:

  Ja Sara, är 6 grader på natten och upp till 20 på dagen ett problem för purjolöken i växthus? Såna skillnader kan det ju vara långt in i juni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *