19. februari 2014

Förbereder rotsakslanden

Blivande land för höst- och vintermorrot. 

En mycket jordig dag. Helt otroligt att det är 19 februari och att jorden är gräv- och krattbar. Vi har verkligen utnyttjat det idag!

Bit för bit börjar planen för årets odling klarna. Nu ägnar jag alla tankar åt rotsaksdelen. Rotsakerna kommer att växa i den varmaste delen av trädgården i år, där kålen växte förra året. Redan i höstas grepade jag hela området för att lufta jorden och få bort en del sten. Det har inte vuxit rotsaker här tidigare.

Nu är vädret kanon, lagom varmt att böka omkring. Alltså har jag passat på att kratta upp två fina, höga bäddar till rotsakerna. Och tillsammans med alla barnen grävt upp två fina rännor i bädden som helt ska fyllas av höstmorötter och lök. Rännorna fylls på med bokashikompost som jag har lagrat under vintern. På så sätt blir också denna bädd upphöjd och gödslad. Hoppas att morötterna ska gilla kompost, vad jag förstår är de inte så fortjust i hästskit vilket jag därför undvikit. 

Dessvärre ser jag att jag glömt köpa nya palsternacksfrön. Måste komplettera och gör ännu en beställning från Runåbergs. 
Tänker också att jag samtidigt med sådderna till varmbänken om två veckor slår till och sår så mycket jag kan på friland, om vädret fortfarande är ok. Inget som hindrar så länge jorden går att kratta, dessutom skönt att få undan så mycket som möjligt inför allt annat som ska göras. 

Följande rotsaker växer hos oss i år (en del i kål-landet): Rödbeta, gulbeta, palsternacka, rotselleri, rotpersilja, rotkörvel, haverrot, svartrot, sommarmorot, vintermorot, kålrot, majrova, rädisa. Har nog glömt någon.

Underbart att se vår lilltjej erövra alla redskap och jord idag! Det var hennes första riktiga trädgårdsdag där hon kunnat vara ganska självgående. Hon är bara 19 månader gammal men har en språkbegåvning som får alla häpna. Meningarna innehåller uppåt fem ord! Det är häftigt att få vara med en så liten människa som kan uttrycka så tydligt vad hon tycker och tänker om saker och ting. Till exempel har jag idag fått veta att "masken simmar fort". Det bådar gott för alla trädgårdsdagar som finns kvar att uppleva tillsammans!

Att-göra-listorna blir längre och längre för varje dag som går. Bockat av flera punkter idag, som att gräva rännorna för bokashikomposten. Dessutom har jag byggt klart det andra av de två lock som ska täcka ramen till vår varmbänk. Nu är allt förberett! Om två dagar behöver jag inte längre kasta ögonen på den smått makabra hög av svarta plastsäckar som pryder det blivande baljväxtlandet i väntan på att trampas ner i bänken. Längtar!

/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *