25. maj 2014

Förgro dina grönsakerSallat 'Little Gem' redo att sättas ut i varmbänken. 
Vad har du för knep för att lyckas i din köksträdgård? Är nyfiken på vilka genvägar, metoder och hitte-på jag kan ta efter. Om du fick välja ett tips vilket blir då det?

Jag skulle säga att jag spar oändligt mycket tid och arbete genom att förgro mycket av det som växer i köksträdgården. Av alla grönsaker jag provat att så är det endast morötter och palsternackor jag INTE förgrott efter att ha blivit avrådd av en och annan. 

Genom att förgro till exempel sallat (favoritsorten 'Little Gem' på bilden) behöver jag endast underhålla den ömtåliga sådden på liten, begränsad yta. Det är enklare att ge sådden den fukt som behövs, istället för att vattna en större yta, som kanske dessutom är exponerad för sol och lättare torkar ut. Jag behöver heller inte rensa ytan på friland under tiden det tar för plantorna att växa till sig. Det kan vara pilligt och tar mycket tid. För den som inte täckodlar är det också lättare att gödsla upp jorden innan utplantering, istället för att riskera att gödsla så att det blir för mycket för ömtåliga frön. 

Mina byttor och krukor och tråg med sådder står på skyddad plats i trädgården, samt i tunneln. Jag tvingar mig att så glest. Hellre många olika sorter, några frön av varje, än alldeles för mycket av få. Det blir helt enkelt roligare att äta då utbudet är stort. 

Så snart det blir plats ledig i landen går jag och hämtar ett tråg och sätter ut. Vattnar. Täcker. Sen sköter det sig själv, nästan. 

Jag sår något nytt till köksträdgården nästan varje dag. Försöker hålla mig till mitt såschema, men infallen är också många. Näst på tur står sättlök. Jag har blivit inspirerad till att så resterande del av mina frön till gul lök för att prova att dra upp egna sättlökar. Det gör jag imorgon.

Så om jag får välja en sak att dela med mig av som verkligen förenklar mitt odlande så är det att förså så mycket som möjligt. 

Vad kontrar du med?
/Sara Bäckmo

Ett svar till “Förgro dina grönsaker”

  1. […] gärna också: Veckans mat med egenodlade grönsaker 3 Förgro dina grönsaker Grönsakssalt med kajplök, nässlor och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *