Förodla kål i pluggbrätten

Det står på en del fröpåsar att kål kan sås direkt i landet, men jag förodlar den nästan alltid för att få bästa resultat. Ett bra sätt är att så i pluggar.

Kålplantor som står i en pallkrage.

Ett brätte med bland annat svartkål står på tillväxt i tunnelväxthuset.

 

Min kålsäsong pågår i stort sett hela året. Jag älskar kål! Tidigt på våren äter vi späda blad som odlats snabbt på varma växtplatser. Sedan följer tidig huvudkål från tunnelväxthuset, skörd från köksträdgården på friland, köldtålig kål för höstskörd och de lagringsdugliga sorterna under vintern. I princip kål för hela året från egen trädgård.

För att få den långa skördeperioden sår jag också kål under hela året. Redan i januari börjar jag att så några enstaka plantor som ska sättas ut i tunnelväxthuset mycket tidigt. Min tumregel är att bara så få frön vid många tillfällen, annars drunkar jag i plantor som behöver omvårdnad och plats.

Redan nu finns plantor som behöver omskolas. De tidigast sådda ska byta kruka en andra gång, medan andra ska flyttas från platsen de såtts till egna krukor. I den här videon på min YouTube-kanal visar jag hur jag skolar om kål och ger bra tips för att få fina plantor.

 
 

Lisa undrar: "Går det att förså kål i pluggbrätten?" Svar, ja! Det är ett utmärkt sätt att få många plantor. Jag använder pluggbrätten med små celler, där plantorna inte behöver omges av för mycket fuktig jord då de grott. Se förklaring i klippet ovan.

Utöver pluggbrätten går det fint att så kål i små krukor och tråg. Och jag betonar det här med små. Fyll inte upp en stor kruka och sätt ett frö per bytta. Plantorn mår bra av att bo smått och allteftersom få mer jord runt fötterna. Dessutom mår plantan bra av att planteras ner några gånger, också det förklarar jag i klippet ovan.

 
 

Om du vill ha tips kring utplantering av kål så har jag gjort ett annat klipp om det. Där visar jag hur jag sätter fina kålplantor i min täckodling och berättar om bra saker att tänka på för att få kålen att trivas så bra som möjligt. Se Plantera kål i täckodlad bädd.

 

Ett brätte med små kålplantor som börjat gro.

Så här ser ett brätte med kålplantor ut. De har precis börjat gro. Samma brätte några veckor senare syns överst i inlägget.

 

Små plantor i ett litet tråg.

Ett alternativ till att så i brätte är att bredså fler fröer i ett tråg med några centimeter jord. Plantornas rötter fyller snart ut jorden och ser till att jorden inte är för blöt.

 

Min erfarenhet är att kålen blir allra bäst av förodlas och skolas om minst en gång, gärna två, innan den sätts ut på växtplatsen. Det står ibland på fröpåsarna att kålen kan sås direkt på växtplatsen, men jag tycker att den blir väldigt utsatt då. Kål är kinkiga växter som blir bättre ju mer kärlek jag kan ge dem. För att se hur jag definierar en stor planta och en liten planta, läs gärna inlägget Stora kålplantor och små kålplantor. Där finns också en del tips för tidigt sådd kål.

Har du minimalt med tid men ändå vill odla kål tycker jag att du ska satsa på enklast möjliga sådd. Läs och få tips i inlägget Vad menar jag med bladkål?
/Sara Bäckmo

27. februari 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *