Föröka vinbär: Ta sticklingar! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Föröka vinbär: Ta sticklingar!

På våren är det lätt att ta sticklingar av svarta vinbär. Om du inte har egna på tomten kan du fråga en vän om du kan få knipsa några kvistar för att prova. Så här gör du.

Sara klipper sticklingar av svarta vinbär

Alla svartavinbärsbuskar kommer ursprungligen från sticklingar jag gjort från 2011 och framåt. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu har mina svartavinbärsbuskar satt fart efter vintervilan! Jösses så många knoppar och nya skott som vill leva den här våren. Det gör mig så glad! Alla mina svartavinbär är förökade med sticklingar från grannarna Göran och Inga-Britt en bit nedåt backen. Jag har förstås inte en susning om vilken sort det är, men eftersom de uppenbart vuxit under lång tid här i vår by kändes det rätt och rimligt att de skulle leva vidare också i min trädgård.

Nu har det dock blivit så att jag vill flytta på några av mina vinbärsbuskar, utan att att jag listat ut var buskarna ska stå. Jag behöver ta bort dem för att nyttja ytan till annat helt enkelt och har bestämt mig för att ge bort buskarna till vänner. För att säkerställa att jag själv har många plantor den dag jag behöver, tar jag sticklingar innan plantorna grävs upp och flyttar hemifrån.

Det går bra att ta sticklingar av svarta vinbär från vintern till efter skörd.

 

Läs mer: Underbara rosa vinbär i min trädgård

 

Sara klipper till sticklingar av svarta vinbär

En lång stickling kan bli en uppstammad vinbärsbusken inom några år. Foto: Ida Sjöö.

 

Sticklingar av svarta vinbär

Ett helt knippe svartvinbärs-sticklingar doftar ljuvligt så fort man rör vid dem! Foto: Ida Sjöö.

 

Att ta sticklingar

Det är en fin tid att föröka vinbär med sticklingar på våren. Nu är det mycket kraft i plantan och de nya skotten rotar sig snabbt. Det är väldigt enkelt!

Jag knipsar av några av de tunnare kvistarna i toppen av plantan. Välj inte de förvedade, hårda delarna av växten. Det gör inget om de har knoppar eller små blad som växer. Kvisten kan vara till exempel 10-30 cm lång, beroende på hur du vill använda den sedan.

Dra bort blad eller knoppar nertill på sticklingen och sätt den i ytterkanten på en stor kruka fylld med jord. Du kan använda jord från trädgården, kompostjord eller köpt planteringsjord. Det är bra om krukan du använder är av plast. Det är nämligen viktigt att jorden hålls fuktig under tiden sticklingarna rotar sig, i en lerkruka torkar det lättare ut.

 

Läs mer: Råsaft av vinbär

 

Sticklingar av svarta vinbär

Rötterna bildas längs kvistens del som senare är nerstucken i jorden. Jag tar bort knoppar och små blad längs nedre delen. Foto: Ida Sjöö.

 

Det tar ett gäng veckor, kanske två månader, för sticklingarna att utveckla rötter. Under tiden brukar jag låta krukan stå på skuggigt ställe, just för att inte innehållet ska torka ut. Så småningom kan man känna att sticklingarna "sitter fast" på lite annat sätt än förut. Dessutom kan det synas rötter i dräneringshålen på undersidan av krukan.

Då är det dags att lyfta upp sticklingarna för nästa steg.

 

Läs mer: Gör egna torkade vinbär

 

Sätt i kruka

Jag tycker att det bästa är att sätta sticklingarna i egna krukor då de rotats, istället för att sätta dem ute i landet eller på den slutliga växtplatsen. De är fortfarande lite ömtåliga när de är helt nya. Om de sätts rakt ner i jorden är det lite svårare att komma ihåg att ta hand om dem och de är utsatta för lite olika risker, typ hund, katt, barn, gräsklippare och sånt. Så sätt dem i egna krukor och gärna på halvskuggig plats där de inte torkar ut.

 

Läs mer: Beskär vinbär

 

Sticklingar av svarta vinbär

Svarta vinbär är lätta att föröka med sticklingar. Sticklingarna är oftast helt raka och de är lätta att jobba med. Foto: Ida Sjöö.

 

Sticklingar av svarta vinbär

Här är alla sticklingar nerstoppade längs ytterkanten i en vanlig plastkruka. Foto: Ida Sjöö.

 

Fler växter att föröka

 

Sticklingar av svarta vinbär

Sticklingarna är ganska kraftiga och riskerar inte att gå av vid hantering. Foto: Ida Sjöö.

 

Sticklingar av svarta vinbär

Jag klipper hälften av sticklingar så att toppen avlägsnas. Dessa tillåter jag att grena sig, medan de längre sticklingarna bara får växa rakt upp. Foto: Ida Sjöö.

 

Sticklingar av svarta vinbär

Fjorton fina sticklingar till nya buskar. Nästan alla brukar ta sig, men om någon inte skulle utveckla rötter brukar det finnas nog med lyckade sticklingar ändå. Foto: Ida Sjöö.

 

Buske eller uppstammad?

När du tar sticklingar kan du själv bestämma vilken form din planta ska ha. Det kul! Jag har fina plantor på gång som ska bli uppstammade vinbärsplantor, där jag formar dem på en hög stam och låter en krona bildas på toppen. Du kan läsa mer nedan om hur jag gör dessa.

 

Läs mer: Gör en uppstammad vinbärsbuske

 

Du kan också välja att göra en tydligt buskform på plantan eller skapa en växt med bra förutsättningar för att forma en solfjäder som passar att spaljera till exempel.

När du tagit sticklingarna kan du knipsa av toppen på en del av dem. Dessa växer fram sidogrenar eller skott där knopparna sitter. Andra sticklingar kan du låta bli att toppa och dessutom ta bort knoppar eller små utväxter längs sticklingen - utom i toppen. Då växer den på höjden. När den vuxit så högt som du önskat knipsar du av toppen och då grenar sig växten.

 

Sara med sticklingar av svarta vinbär

Nöjd och glad med många sticklingar på gång! Det tar cirka 4 år för en planta att bli så stor att det blir någon skörd som är vettig att använda. Foto: Ida Sjöö.

 

När man väl tar sticklingar kan man lika gärna passa på att ta många! En del av det kan jag ge bort, alltid blir det någon som blir glad.

Tänk på att det går att föröka många andra bärbuskar på precis samma sätt. Den enda jag tycker du ska vara försiktig med är blåbär, eftersom de har väldigt speciella krav.
/Sara Bäckmo

 

03. april 2021

8 svar till “Föröka vinbär: Ta sticklingar!”

 1. Jenny skriver:

  Har du tips på/ är det möjligt, att ta sticklingar på syren?

 2. Ann-Charlotte Timander skriver:

  Detta var spännande! Jag har aldrig hört att man kan göra så här. Ska absolut testa. Men en fråga? När sticklingarna, som man planterat i en plastkruka fått bra rötter ( ska kolla under botten) kan jag då plantera ut som? Jag gissar att det kommer ta många veckor innan sticklingarna får bra rötter, så då är vi kanske inne i början av augusti? Hinner de då rota sig bra inför vintern? Jag bor i zon 5.

 3. Sandra Hansson skriver:

  Hej! Vad säger du om krusbär? Skulle det fungera på samma sätt? Mvh Sandra

 4. Anette Hansson skriver:

  Hej
  Hur är det med Aronia, fläder och Havtorn?
  Vet att Havtorn har hane o hona och jag blr ta av båda då.

  Mvh Anette Hansson 🌱🌷☀️

  • Anna Nyström skriver:

   Fläder är bara att klippa av en rätt tjock gren och sticka ner i jorden, gärna direkt i kompost. De är nästan som ogräs och överlever var som helst

 5. Kristina Fägerste skriver:

  Hej!
  Ska krukan stå utomhus?

 6. Anneli skriver:

  Går det här lika bra med röda vinbär?

 7. Therese Flodin skriver:

  Hej, kan man ta flera skott på samma gren.
  Mvh Therese

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *