Försådda bondbönorna är utplanterade - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Försådda bondbönorna är utplanterade

När jag planterat ut mina två rader sår jag vid samma tidpunkt två nya rader, i samma bädd. En månad efter den första skörden har jag nya bönor att skörda.

Bondbönor

I lite svalare temperatur gror och växer bondbönorna till fina knubbisar. Och en fin aprildag är de redo att sättas ut i landet. Så här gör jag.

Titta så fina de är. De nästan olivgröna bladen är kraftiga och lyser av liv. Och de doftar ljuvligt. En sommarkväll arbetade jag i trädgården och kunde för mitt liv inte placera den härliga doften som slog emot mig. Det visade sig vara blommande bondbönor. Glöm inte att dofta på dem när du har tillfälle.

 

Bondbönor

De knubbiga plantorna har vuxit ur sina små celler och är redo att sättas ut.

Fyrtio fina plantor av bondböna har stått redo att sättas ut. De såddes för drygt en månad sedan i pluggar där skogsplantor dragits upp. Perfekt för bönor. Sådden har stått i en av tunnlarna och vuxit lagom fort/sakta.

Fördelen med att förså bondbönor är att jag kan ha sådden på en plats med lagom temperatur, utan att behöva oroa mig för att plantorna fryser. Jag vill gärna så en vända så tidigt som möjligt på säsongen för att få tidig skörd. Självklart väljer jag då en av de tidiga sorterna, som utvecklas snabbt. Detta är 'Witkiem' som ger skörd efter cirka 65 dagar.

Bondbönor

Bondbönorna läggs på rad för att plantorna ska hamna jämnt i raderna.

Det finns flera sätt att så och plantera bondböna. Vanligast är säkert att sätta dem i rader, men jag har också provat att odla dem i små kluster med cirka fyra plantor i varje grupp. I år ska bondbönorna samsas med sommarblommor så jag väljer att sätta dem i rader, med ungefär femton centimeter mellan plantorna och en decimeter eller två mellan raderna.

När jag sätter plantorna tar jag ut dem en och en ur pluggarna och lägger dem på den tänkta planteringsplatsen. På så sätt är det lätt att få lika många i raderna. Planteringen går sedan fort. Jag kör ner en planteringsspade i jorden, vickar till och droppar ner plantan i mellanrummet. När spaden dras upp trillar jorden tillbaka runt plantan innan jag trycker till runt den. Det gör inget om plantan sätts djupare än den stått tidigare. Sedan vattnar jag hela bädden.

Planterar bondbönor

Mysjobb att plantera i vårsolen.

 

Till skillnad från andra sorters bönor är bondbönan inte så känslig mot frost. De klarar lite kyla, särskilt om de vant sig vid kyliga nätter. Jag har mina ståendes utan skydd, än så länge. Är det nätter med minus i antågande plockar jag fram fiberduken.
Ger mycket mat
Vi äter mycket bondbönor. De är utmärkta framför allt som tillbehör till måltiderna, kokta med smör (som de flesta andra grönsaker), men är också suveräna att göra biffar och grytor på. Enkla att lagra i frysen och som torkade i inomhusskafferiet. Därför vill jag odla mycket.

När jag planterat ut mina två rader sår jag vid samma tidpunkt två nya rader, i samma bädd. En månad efter den första skörden har jag nya bönor att skörda. Och självklart fortsätter jag att så bondbönor under resten av våren och försommaren. Enkelt att ha ett tråg att sätta ut där det finns plats ledig.

Flera som inte odlat bondbönor tidigare frågar om hur en vet att bondbönorna är färdiga för skörd. Det kan du läsa om i inlägget Skörda bondbönor och se exempel på i klippet nedan. Jag har också skrivit ett separat inlägg om hur jag sår bondbönor, kanske kan du få lite tips där om du inte redan sått; Bondbönor kan sås tidigt.
/Sara Bäckmo

 

Läs också gärna:
Recept: Sundqvists spenatmat
Bottenlös tomatodling
Rucola till vårens frukostmackor

 

 

20. april 2015