06. juli 2016

Förskräckt i grönsaksavdelningen

Vad är det du äter? Jag har för första gången på länge passerat grönsaksavdelningen i en större matbutik och det väcker en del frågor. 

Obs: Inlägg publicerat juli 2016

Sommaren är en frodig och härlig tid. Maten vi lagar är fylld av färgglada grönsaker, det hör liksom sommaren till att det är så. Vi älskar färska grönsaker och säkert finns det statistik som kan bekräfta att vi stoppar extra mycket av den varan i kundvagnen vid den här årstiden. Men vad är det vi lagar vår svenska sommarmat på? Det där somrigaste och härligaste till grillkvällen, den färska salladsbuffén till lunchen, midsommarmaten eller barnkalaset under äppelträdet. Sockerärterna, babyleaf-salladen, de gigantiska hallonen och den vansinnigt späda, fina zucchinin.

 

Zucchini i en back i grönsaksdisken.

Squash/zucchini från Nederländerna i butik. Det är en av grönsakerna som de flesta hemodlare drunknar i under sommaren, så varför köpa importerad?

 

Mestadels importerade grönsaker

Jag har för första gången på länge passerat grönsaksavdelningen i en större matbutik och tittat på det som ligger på hyllplanen. Det är många månader sedan jag senast handlade grönsaker och då var det en eller annan ekologisk gurka till smörgåsarna som åkte ner i kundvagnen i vintras. Nästan alla andra grönsaker vi ätit de se senaste åren har odlats hemma.

Olyckligt nog kommer jag på mig själv med att utstöta små förfärade ljud när jag ser grönsakerna och läser märkningen på dem. Jag bär mitt nyfödda barn i sjal på magen genom den nedkylda avdelningen och är lättad över att jag kommer att kunna ge honom annat än det som ligger inplastat framför mig. Inte för att jag tror att grönsakerna i sig är otjänliga som mat, då hade de ju inte fått säljas, men det är något märkligt med att ha en kapabel svensk livsmedelsproduktion och mötas av det här utbudet i grönsaksdisken. Hur är det ens möjligt att få lov att sälja brytsockerärter från Zimbabwe mitt i den svenska högsommaren och rädisor från Holland? Och hur kommer det sig att konsumenterna väljer att köpa de grönsakerna? Vet vi inte bättre än så?

 

Läs mer: Odla favoriterna i grönsaksdisken själv

 

inplastade sockerärter i en butikshylla

Sockerärter och brytsockerärter i butik. Den ena importerad från Zimbabwe. På sockerärterna har märkningen konsekvent rivits bort på varje förpackning varför ursprunget är okänt, liksom var grönsaken packats eller andra data som kan vara intressanta. (butik Willys, Växjö)

 

Trädgården har lärt oss äta bra

Det slår mig att omställningen som vår familj genomgått när vi under några år lärt oss att planera maten efter grönsaker som är i säsong just precis nu, här i Sverige - i vår trädgård, är något betydligt fler skulle behöva uppleva. Om vi alla blev bättre på att äta, och köpa, det som svenska producenter kan framställa under svenska årstiderna skulle vi inte behöva importera så mycket. Det är ett klimatsmart sätt att äta. Dessutom gynnar det svenska producenter - våra grannar och vänner.

Ungefär hälften av grönsaker och frukter som testats av Livsmedelsverket innehåller rester av bekämpningsmedel, både godkända och icke godkända för användning vid tillverkning av livsmedel. Hela 22 av världens farligaste bekämpningsmedel lär förekomma i mat som säljs i våra butiker trots att medlen är förbjudna i hela EU, bland annat i gurka från Holland. En del av medlen är farliga också i mycket små doser eftersom de är hormonstörande. Det är mindre vanligt med rester av bekämpningsmedel i mat från Sverige än andra länder i EU. (Mer info på Sveriges Radios hemsida här.)

Jag kan inte låta bli att tänka på vad grönsakerna framför mig innehåller och inte innehåller.

 

Läs mer: Lokalt producerad mat och pengar

 

Ett knippe långa morötter i en butikshylla.

På allvar tror jag inte någon egentligen reflekterar över att morötterna skulle vara annat än svenska vid den här tiden på året. Men den som läser på hyllan får veta att det fina knippet är från Tyskland.

 

Voffö gö vi på detta vise?

Det är så många tankar som rör sig i skallen och jag har svårt att bena i alltihop. Varför äta zucchini från Nederländerna, vintersallat/machesallat från Frankrike och långa sommarmorötter i knippe från Tyskland?!? Jag får liksom inte ihop hur världen är funtad och genom grönsakshyllan blir en del av det jag tycker är problematiskt tydligt.

Jag tror att en del av svaren på de där frågorna är lite vanlig hederlig bekväm lathet kombinerad med pengar. Pris. Kronor och ören. Det tänkte jag återkomma till senare i veckan, liksom hur enkelt det är att odla flera av grönsakerna jag nämnt ovan i den egna trädgården.

Hos oss är kylskåpet alltid halvtomt vid den här tiden på året. Mest mejerivaror och glasburkar med syltat, saftat och syrat. Istället för att fylla lådan längst ner i kylen med grönt från disken framför mig, står merparten av livsmedlen vi använder, alltså grönsakerna, skördeklara i trädgården. Hundra procent närodlade, utan plastförpackningar, obesprutade och ekologiskt så långt det är möjligt. Det är den maten jag vill att mina barn ska starta sina dagar med. Och jag är glad och stolt över att jag lägger tid och kraft på att ge dem det!
/Sara Bäckmo

 

47 svar till “Förskräckt i grönsaksavdelningen”

 1. Eleonore Lindstrand skriver:

  Håller helt med dig! Jag gör som du. Odlar mina grönsaker och äter efter säsong. Anledningen till att Willys säljer tyska morötter förmodar jag beror på att det är ett tyskt företag och att det (konstigt nog) troligen är billigare att transportera hit grönsaker i stället för att sälja lokalproducerat. Tyvärr har jag också förstått att alldeles för många människor inte har en aning om hur eller var maten produceras, eller också bryr de sig inte. Är så glad att jag hittat din blogg. Får många bra idéer där.

 2. Lanclin-Linnea skriver:

  Heja heja Sara! Tänk att det dessutom är väldans mycket lättare att köpa bra, svenskproducerade och ekologiska grönsaker i Sverige, att folk inte förstår. Här i Tyskland är situationen liiiite annorlunda. Folk är generellt medvetna men med dryga 85 milj människor räcker det närproducerade och ekologiska inte långt. Några trädgårdar att odla i är det sällan tal om heller 🙁 Jag förstår mer och mer varför Tyskar ÄLSKAR Sverige, bland annat pga detta! 🙂

 3. Astrid skriver:

  Jag pratade om det här med en vän för ett tag sen. Vi landade lite i efterkrigsgenerationen. Alltså min mormor (född 33) växte upp på gård. Men sen blev det lägenhet och köpt mat. Min mamma, som är miljömedveten odlar tomater och kryddor och handlar resten - visserligen ekologiskt men inte sällan importerat. Det finns ett kunskapsglapp och en ovana. Nu har jag ju även studerat historia så det går ju att knyta det med industriella revolutionen, imperialismen, krigen och en globaliserad handel. Jag hoppas ju också lära mina barn "från jord till bord" men det krävs en aktiv politik för att fullt ut ändra folks vanor. Men så länge får vi i medelklassen göra det vi kan och genom konsumentmakt försöka bryta företagens inflytande 🙂

 4. Cecilia Lejon skriver:

  hej, jag odlar egen mat o handlar bara eko-grönsaker om jag måste. Jag köpte en Eko-squash från Italien i mars i år, den blev liggande i kylskåpet! Och nu vill jag inte äta den...den ligger fortfarande kvar...den har inte lättat i vikt...lika fast o fin som när jag köpte den... tänkte se hur länge den håller sej fräsch? Den har alltså legat i 4 månader...undrar vad de har behandlat den med?

 5. Sara skriver:

  Jag kan inte annat än att hålla med dig. Eftersom jag själv ännu är långt, långt ifrån självförsörjande på grönsaker (även om ambitionen finns där) måste jag dock köpa grönsaker. Jag vill handla ekologiskt och helst närproducerat, men det som slog mig när jag var och handlade häromdagen var att i princip ingenting av det ekologiska var svenskt! Löken från Egypyten, Zuccinin från Italien osv osv. Annars fanns det svenska grödor, men dessa var icke-ekologiska!! Nån annan som gjort samma reflektion??
  (Jag handlade då på Willys där jag normalt sett inte handlar. PÅ Maxi där jag oftast handlar tror jag man har avtal med lokala bönder för där finns ofta närodlade ekologiska grönsaker när det är säsong för dessa.)

 6. Ninnie skriver:

  Willys är inte ett tyskt företag! Willys är Hemköps lågprisbutiker!
  Blanda inte ihop Willys och Lidl!

  För övrigt håller jag med om hur uselt det är med närodlat i butik!

  I skåne har jag många lokala gårdsbutiker, men de flesta odlar inte ekologiskt.
  ....och när smågurkor smakar apa och håller i evigheter, undrar man vad de besprutats med!
  Dessutom blir det mycket bilkörande.

  Varför gör ingen något åt den obefintliga RIKTIGA torghandeln?! Där ska säljas närodlat! Basta! Inte "pararellimporterat", (helt okontrollerat?) som flyttat från trottoaren utanför invandrarbutikerna.... till torget!

  Ninnie

 7. Linda skriver:

  Hej Sara! Jag har ju inte kommit lika långt i odlandet soom du, men mitt mål är att komma dit inom kanske 5 år. Vi har så många andra projekt på gång... Här på Åland (finsk zon 1 = svensk zon 3) finns det en grupp som sköter bokning av hemproducerat via FB, men sen samlas alla försäljare varje torsdag och säljer under en timme iväg det folk på förhand bokat. De flesta tar med sig lite extra ifall nån vill ha mera. Det handlar om REKO. Skickar med några länkar för den som vill inspireras. 🙂

  http://www.landsbygd.ax/wp-content/uploads/2014/06/REKO.pdf

  http://www.ekonu.fi/reko-2/reko-ringar/

  Tack för att du delar med dej av allt du gör. Misstag som framgång. Barnen ser gärna om alla klipp på yuotube när jag tittar.

 8. S skriver:

  Willys och Hemköp ägs av Axfood.

 9. Veronica skriver:

  Jag köper och lagrar så mycket jag kan varje höst när vår stad har Bondens egen marknad varje helg. Bär, sockerrärtor, spenat, mangold och vaxbönor fryser jag in. Syltar och saftar för vinterbehovet, lägger in gurka och rödbetor. Köper även på mig honung av god kvalité.
  För vårt lilla hushåll räcker detta långt.
  Vännerna undrar hur jag rymmer allt i ett frysskåp (bor i lägenhet), jag svarar att jag prioriterar att lagra bra bär och grönsaker. Lokalt producerat kött och fisk av god kvalité får jag tag i året om, finns inget behov att bunkra.
  Sen är det ju precis som du säjer, en äter ju extra mycket grönt när det är säsong. Jag brukar säga att jag äter aldrig så bra som på hösten (fast jag inget odlar själv)!
  Nästa utmaning för mig är att försöka lära mig mer om syrning av grönsaker.

 10. Maj öhrstrand skriver:

  Problemet för många är nog pengar det är billigt att handla dessa produkter på Willys. Vi som har trädgård eller odlingslott och har möjlighet att odla vår mat ska vara tacksamma. Efter att själv ha handlat många av dessa produkterna under många år uppskattar verkligen att själv kunna servera så exklusiv mat på våra talrikar i dag

 11. Sara skriver:

  Ninni, exakt vad jag också tänkt på! Handlar alltid på Ica maxi och i princip allt ekologiskt kommer från utlandet. Finns mycket svenska grönsaker men nästan inget ekologiskt. Så hur väljer man? Svenskt oekologiskt eller importerat ekologiskt??

 12. Sanna Hornbrink skriver:

  Jag kan inte annat än att hålla med. Jag går ledsamt och letar efter svenska grönsaker och betalar mer än gärna därefter. Tyvärr är det mycket som kommer utomlands ifrån men Ica hemma har köpt upp från en lokal producent som jag gillar. Tycker det är konstigt att det kan märkas ekologiskt när transporter spottar ut avgas över hela världen. Jag har börjat odla lite halvt självförsörjande (iallafall sommartid) sen jag skaffade hus och det känns helt underbart!!! Läser ofta din blogg för att få tips på grönsaker. Har aldrig lyckats med purjo t.ex.

 13. Eija skriver:

  Av egen erfarenhet som bonde i Sverige vet jag att som småskalig producent går det inte att sälja sin produkt till grossister eller stora matvarukedjor då det inte går att överleva med det priset de betalar till bonden. Dessutom är den anonyma maten som finns på hyllorna inte rolig. Uppmanar därför alla konsumenter uppsöka sin närmaste ekologiska bonde och handla direkt från gården utan mellanhänder. Då kan bonden få betalt för sitt arbete, du stärker ditt närsamhälle och biologiska mångfalden i ditt närområde. På köpet lär du känna bonden, djuren och gården och får förhoppningsvis en mycket lärorik resa och insikt om matens ursprung och hur den är producerad!

 14. Maritha skriver:

  Idag hade vi ugnsbakad gösfilé med kokt potatis till lunch. Gösen från Åsnen och sallad på mangold och morötter från mitt trädgårdsland...! Potatisen är snart färdig att skördas.
  Maritha K

 15. Paula skriver:

  Pga sjukdom så står jag i år utan morötter, ärtor, gurka, sallad, rödbetor och rädisor resten hann jag plantera, för första gången på 15 år så skulle jag köpa sockerärter i butiken snacka om att jag blev förvånad när se var importerade vet ju att jag vid den här tiden brukar ha mer än vi kan äta i trädgården.
  Har ärtskott i burk på köksbänken så vi får nöja oss med det. Tyvärr så verkar de flesta gårdsodlarna som man kunde åka förbi och handla hos lagt ner under de år som jag odlat själv. Tragiskt utveckling nu när vi är mer upplysta än någonsin.

 16. Inger.härjerud skriver:

  Än så länge köper jag ekologiskt. Snart, när min tjänstepension tar slut kan jag välja billigast eller inte alls. Skulle önska att somliga kunde fatta det!

 17. Lina skriver:

  Det är verkligen helt galet. Att faktiskt peta ner frön o få det färskaste godaste o färgsprakande grönsaker är fantastiskt. Att läsa var saker o ting kommer ifrån är det bästa man kan göra. Mitt senaste aha upplevelse var när jag kunde hälla i 5 dl grädde i kitchenaiden som vispade o vispade och efter en stund var fettet separerat o vätskan o då hade jag gjort smör. Lite salt på den sen hade jag färskt smör! Ja men hur länge håller det? Vem bryr sig? Det är ändå slut på en vecka... Smörstekta bondbönor är en storfavorit!!! Tack för all inspo

 18. Kitty skriver:

  Jag har tänkt samma sak! Hur kommer det sig att så stor del av grönsakerna i butiken är inporterade när det är odlingssäsong?!! Finns det inte tillräckligt med odlare mera eller är det så pass mycket billigare att inportera? Och odlarna i de länderna då? Vad får de för sin råvara och all möda för att producera dem? Och som du säger om besprutning, det är faktist stor skillnad på vad som är tillåtet här i norden och övriga europa!

  Måste tillägga att jag fick igår veta att du ska besöka Nykarleby i Finland i november. Jag blev så himla glad att de har ordnat hit dig som föreläsare! Jag bor bara ca 20 km därifrån, så jag kommer att sitta där med mina trädgårdsvänner och lyssna på dig! Det ska bli så intressant!
  /Kitty

 19. Agneta Pettersson skriver:

  Tyvärr verkar få lantbrukare haka på trenden, och affärsmöjligheten, att producera grönsakerna. Det är:
  1 Inte helt enkelt att bara starta. Hänsyn till jordarter, odlingszon, efterfrågan/utbud, säsong etc.
  2 Arbetskraft. Hur många tror du vill jobba med grönsaksrensning på somrarna? Vi importerar den arbetskraften. Men det pågår intressanta integrationsprojekt numera. Kolla in Grön Integration på Hushållningssällskapetsöndag hemsida.
  3 Pris. Det blir höga priser på våra svenska grönsaker. Precis som med kött säger konsumenten att Ja, jag vill köpa svenskt! Men... där i butiken bär sanningens minut. Då får oftast plånboken tala...
  4 Teknik. Det finns avancerade växthus och fantastiska maskiner! Men det kräver investeringar. Säkerligen går det att räkna hem vissa grödor. Men det kräver som sagt kapital. Och lån...

  Tillväxt Trädgård är ett samarbete mellan flera parter i branschen. Hoppas, hoppas att det kan ge oss fler odlare och därmed bättre svenskt utbud! ?

 20. Agneta Pettersson skriver:

  Glömde ju säga att jag helt håller ned dig, Sara! Vi borde kunna få fart på vårt eget odlande!
  Hoppas att vår kommande livsmedelsstrategi ger oss lite stöd här! ?

 21. Anna skriver:

  Ja visst är det sorgligt! och hu så svårt det är att få tag i bra grönsaker mitt i en storstad i Sverige. Hur gör ni för att hitta de svenska grönsakerna? Jag odlar oxå en del själv men skulle gärna samtidigt beställa mer svenska grönsaker från andra som odlar. Har ni bra tips?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Vi har en jättebra lokal producent som levererar både grönsaks- och fruktlådor till prenumeranter (heter Eko-boxen här). Det finns liknande företag på många platser i Sverige, säkert också där du bor. /Sara

 22. Gitte skriver:

  Jag skriver under på Astrids kommentar här ovan. Jag ser också det perspektivet. Industrialiseringen av vår föda och globaliserad handel går liksom inte ihop med ett i framtiden hållbart samhälle varken ur miljö- eller hälsosynpunkt. Jag tror dock att mycket kommer att ske på lokala och möjligen kommunala nivåer, där medelklassen framlever sina liv. Jag blir glad när jag hör att kärbons son ska börja i en skola där man har en egen odling och egen kock. I samma kommun har just öppnat ett ekologiskt café som bara säljer närodlat. En kommun längre norrut (jag minns inte vilken nu) har köpt egna kossor för att så småningom kunna erbjuda kommunens skolor och äldreosorg hälsosammare mat. Små eko-byar som poppar upp här och där. Sakta men säkert...
  ...även om jag stampar foten i golvet av otålighet och frustration när jag ser bristen på politiskt intresse (!).

 23. Christina Larsson skriver:

  Du är min idol. Du har fårr mej att börja gräva upp hela trädgården. Det känns otroligt bra. Go girl!

 24. Karin Jönsson skriver:

  Tacka EU för detta.Sverige måste importera från övriga EU länder.

 25. Gun-Britt Scherp skriver:

  Det glädjer mig att du tar upp den här frågan. Jag vill lägga ett samhällsperspektiv på problemet och menar att det handlar om värderingar och prioriteringar hur vi vill använda våra resurser. Vårt stordriftssystem behöver konsumenter som kan köpa massproducerade varor . Ökad produktion kräver större marknad som ger mer vinst, vilket är huvudsyftet för ägarna. Riskkapitalist X ställer sig knappast på torget en lördag och säljer sina varor.

  För 100 år sedan fanns det skolträdgårdar och trädgårdsskötsel stod på schemat . Tanken var att skapa förutsättningar för en ökad egenförsörjning av mat. Vad anses vara viktigt i skolan idag? Vad satsar man pengar på idag? Matematik, svenska och engelska. (De estiska ämnena och de sk övningsämnena får kämpa för sin överlevnad) Kan man förstå detta på annat sätt än att det handlar om att lära barnen fungera på en internationell marknad (engelska) och placera pengar så att det ger avkastning (matte) - strunt samma på vad. Marknadsföring (svenska) för att övertyga konsumenterna att deras varor behövs. Ulf Peder Olrog drev med detta med "Kom och köp konserverad gröt" en gång . Idag tror jag få förstår ironin. Och vi köper glatt rädisor som transporterats hundratals mil i stället för att peta ner några frön i jorden i trädgården, i balkonglådan eller i parken.

  Nu ska jag gå ut i trädgården och hönsgården för att plocka ihop lite lunch. Det blir nog zucciniplättar och ugnsstekta färskpotatisklyftor....

 26. Catrine Rönmark skriver:

  Det är roligt med alla odlande, mer eller mindre självförsörjande personer som delger oss sina erfarenheter. Du, Sara, är verkligen inspirerande i mycket. MEN, och det är ett stort men, ofta blir resultatet ett mer eller mindre uttalat fördömande av de som inte förstått, inte orkat, av olika skäl inte kan odla sina egna grönsaker. Berätta gärna om era erfarenheter och ge goda råd men skuldbelägg inte dem som av olika orsaker är hänvisade till butikens grönsaksdisk. Det är väl trots allt bättre med köpta grönsaker än inga alls?
  Att odla sina egna grönsaker genom att "peta ner några frön i parken" är en något verklighetsfrämmande beskrivning. Om man läser din blogg förstår man ju också att det faktiskt ligger mycket arbeta bakom dina odlingar om man verkligen ska förse familjen med grönsaker.
  Frågorna du tar upp i ditt inlägg är viktiga och vi skulle verkligen behöva ändra på den svenska livsmedelsmarknaden som helt domineras av några få jättar som sätter spelreglerna.
  Sedan är väl inte alltid svenskproducerat, eller ens egenodlat, alltid giftfritt. Det är ju bara att titta på hur mycket giftiga bekämpningsmedel som säljs till småodlare!

 27. Gunne skriver:

  Det finns lokala råvaror att köpa på många orter i Sverige, även storstäder. "Bondens egne marknad" säljer lokalt producerade varor oftast kravmärkta. Dessa varar skall vara producerade max 25 km från försäljningsorten. Läs mer på internet, var och när samt öppettider.

 28. Yvonne Johansson skriver:

  Jag tror det mycket är en politisk fråga, att bönder och odlare av alla slag ska våga och ha förutsättningar för att driva ett sådant företag. Vad gör landsbygdsministern, värnar han om det svenska jordbruket jämtemot resten av världen. Det borde "grönska" att driva den här sortens företag i Sverige. Våra svenska produkter borde tas emot med öppna armar om vi hade politiker som inte är fega utan marknadsför ekologiska jordbruksprodukter utomlands. Det är för få som jobbar med jordbruk. Det borde vara vår största "industri". Ta vara på kunskapen och viljan att odla av de nyanlända som har hållt på med detta i sina hemländer.

 29. Erica MacInnes skriver:

  Så bra skrivet! Håller verkligen med och önskar så att fler ska odla själva/köpa svenska råvaror. Heja dig!

 30. Stina Asplund skriver:

  Tack Sara! Jag har köpt din bok och kommer att börja odla mer nu på mitt nya boende med mer mark!???Stina

 31. Tommy Peterson skriver:

  Jag förstår tanken med närodlad men när kunder väljer utländska äpplen före svenska då är nåt fel. På hösten kastas mängder av frukt på återvinningen, går inte ens att skänka bort, skottkärra på skottkärra. Nu vöxer rabarber till buskage här i villa området. Träden fulla med körsbär som ingen plockar, finns mängder av träd på allmänningen. Det är vi konsumenter som måste se till att detta förändras. Såg själv haricoverts från afrika, finns inte i min värld att köpa. En rekommendation till alla som bor i villasamhällen, kontakts grannar och fråga om de har något de vill bli av med.

 32. Gunvor skriver:

  Vad gör du när mördarsniglarna anfaller. Då tröttnar man på närodlat.

 33. Siv skriver:

  Hoppas fler vaknar när de läser detta !!!
  Har ett underbart barnbarn som kollar bar allt är producerat/vuxit , hon frågar "och hur långt har du rest "?
  Vi måste alla ställa oss den frågan !!!!

 34. Carina skriver:

  Mördarsniglarna tog död på all min odlarglädje. Man åker hemifrån på morgonen med en fin rad grönsaker och när man är tillbaka några timmar senare är det uppätet ner till rötterna.

 35. Jonna skriver:

  Alltså, vilket otroligt privilegierat perspektiv?! Som om alla har tid, råd och möjlighet att välja?
  Inte alla har en trädgård, min är inte tillräckligt stor för att få ner speciellt många grönsaker, även om jag haft möjligheten.
  Vi konsumenter bestämmer inte vilket utbud affären har (även om vi kan försöka påverka genom att påtala för dem att vi önskar mer svenskt), och många många har inte råd med mer än det allra billigaste.
  Du skriver att du är glad att du lägger tid på det, för ditt barn. Att skuldbelägga de föräldrar utan den tiden och möjligheten är oerhört förmätet. Försök tänka lite mer på de som inte är så lyckligt lottade som du.
  /Jonna

 36. Randi skriver:

  Veldig bra og heier på deg:-) Det er bare trist å se hva storparten av folk kjøper på butikken!
  Hvis noen får dårlig samvittighet av det du skriver er det deres problem og ikke ditt. Har kjøpt økologisk i over 30 år og i trange tider fikk det meste annet vike. Vi greide oss fint på arvede klær og kortspill etc hjemme.

 37. Annica skriver:

  Jag funderar på om jag skulle kunna sälja grönsaker på hemmaplan. Men frågan är om jag måste registrera företag eller kalla det hobby. Så måste man väl köpa en riktig kassaapparat etc. Mycket att sätta sig in i om man inte vill sälja svart.

 38. Staffan skriver:

  Många svenska konsumenter är helt omedvetna om vad de köper för genmanipulerade och toxiska grönsaker. Stora matbolag försöker få monopol på marknaden och vill förbjuda folk att odla själva, pga att det kan minska deras försäljning. De vill även slå ut all försäljning av fröer, och kränga ut sina genmanipulerade fröer istället, vilket kommer göra oss sjuka på sikt. de utvecklar diverse metoder för att få sina varor glänsande och hållbara under lång tid, medan innehållet i frukten eller grönsaken är rutten. De flesta köper med ögonen...De bestrålar produkten, och dödar då allt av riktig näring i den. vi äter alltså död korrupt mat.
  Min känsla är även att produkter som märks som ekologiska inte är det, utan fusk förekommer frekvent inom detta område, eftersom det är lukrativt att sälja ekologiska produkter numera. Det är bara att inse att världen är korrupt, och det system vi har nu är sjukt. Genmanipulerat och besprutat med alla möjliga gifter, som lagras i våra kroppar, och så småningom kommer vi utveckla mängder med sjukdomar pga detta.
  Det finns öar av hopp, med sådana som dig Sara! Vi måste försöka väcka upp folk till vad som håller på att ske, och stoppa denna sjuka utveckling. För maten är det viktigaste för vår hälsa och välbefinnande. Ställ krav på myndigheter (som är i allians med de stora bolagen)och rösta bort de som följer en sjuk agenda.

 39. Birgitta skriver:

  Vi översköljs av reklam med det ena receptet efter det andra med ingredienser från andra sidan klotet. Inte mibst från vår största luvsmedelskesja ICA. Enkelhet i köket borde vara det man strövar efter, åtminstone de flesta dagar med svenskodlade matvaror så långt det ör möjligt.

 40. Margaretha Nyman (Pia) skriver:

  Jag skulle köpa en bit kött.... vanlig rå kotlett från charkdisken.. köper alltid svenskt kött... men blev rejält förvånad då det på innehållsförteckningen stod att köttet innehöll köttarom..?? varför då... hade man tillsatt vatten i köttet för att öka vikten o därför tillsatt köttarom? Jag lade denna dagen en annan produkt i min kundkorg..

 41. Jennie Rhodin skriver:

  Det saknas kunskap. Men även tid och pengar.
  Min familj har en skyhög matbudget, för att vi kan. Nu har vi råd. Och nu har jag även tid över att odla.
  Men jag har även upplevt att leva utan inkomst, bråkat med Försäkringskassan, haft försörjningsstöd osv. Och även om jag hade ångest över bekämpningsmedel då, så hade vi inte direkt råd med att köpa bra mat. Och när man lägger sin energi på överlevnad så har man inte direkt planeringsförmåga att skaffa sig en jordplätt och så några frön. Eller ekonomi att köpa krukor och jord. Det finns en startsträcka och för många är det en uppförsbacke som de halkar tillbaka ner från.
  Folk har olika förmåga, olika kroppar, olika förutsättningar. Att kunna köpa mat i affären är trots allt rätt nytt i vår historia, det är sällan folk svälter ihjäl.

 42. Sanna skriver:

  Det låter ju helt klart befängt att köpa grönsaker utomlands den här tiden på året, som dessutom är besprutade med sådana medel som faktiskt kan ge hjärnskador hos små barn! Men, varför gör man så då? Ja, alla är inte previligerade med att ha tid, råd eller yta för att odla så pass för att bli självförsörjande. Sedan har inte alla råd att köpa svenska, ekologiska grönsaker - om de nu skulle finnas att få tag på i en vanlig mataffär. Det är faktiskt rätt så dyrt jämfört med helt vanligt konventionellt odlade grönsaker, från Sverige eller inte. Och det jag redan nämnt, utbudet av ekologiska grönsaker är för fattigt. Även om man har råd med ekologiska grönsaker, är det långt ifrån alltid som det man behöver finns att få tag på i ekologisk form. Och det är väl just det som är problemet tillsammans med att vi inte har nog med kunskap om problemen med besprutade grönsaker. Vi vet inte vad det innebär vare sig just på lokalnivå - med besprutningen som inte bara påverkar grönsakerna utan även all mark och vattendrag i närheten och sedan på hälsonivå - att det faktiskt påverkar oss negativt, det försämrar våra immunförsvar osv. Vi tänker bara - ekologiskt svenskt; Jo visst härligt, men inte när en zuccini kostar 69 kr/kg istället för tex 35,90. Det är därför efterfrågan sjunker och även så utbudet samt att priserna på det svenskodlade ekologiska grönsakerna stiger. Det är en ond cirkel som bara konsumenterna kan bryta. Vi måste vilja ändra på vad vi stoppar i oss och det kan vi nog endast göra om vi får mer kunskap om konventionell odling och vad den innebär, på alla plan. Sprid mer kunskap bland folket och om du kan, vill, har tid och pengar - ja odla på själv - det är helt klart det allra bästa!

  (Samtidigt måste de som har kunskapen lära sig att inte se ner på de som handlar icke ekologisk frukt och grönsaker också. Det är liksom ömsesidigt. Man kan inte gå runt och smäda dem även om man tycker olika.)

 43. Charlotte Norrman skriver:

  Bra artikel! Håller med dig i det du skriver och känner ofta lika dant.

  Jag odlar ganska mycket, är inte helt självförsörjande på allt, men klarar i alla fall en stor del av året utan att besvära grönsaksavdelningen i affärerna. Att odla är ganska lätt att lära sig och jag tror att de flesta kan komma ganska långt under ett normalår även på en vanlig villatomt. I år har det naturligtvis varit exceptionellt, men som tur är har jag kunnat lösa min bevattning så jag tycker jag får hyggliga skördar av det mesta som jag sått.

  Så vad är problemet?

  Det som jag tror hindrar de flesta från att ha en hög självförsörjningsgrad är frågan om lagring. Kan man inte lagra så kan man inte dra nytta av sin odlarmöda. Här tror jag därför att vi har ett område där kunskapen skulle kunna ökas väsentligt och jag tror även att vi behöver bygga för lagring.

  Jag är så lyckligt lottad att jag äger en jordkällare - perfekt ställe att förvara rotfrukter på. En del ”lärpengar” har jag investerat i att lära mig hur jag ska lagra, men efterhand lär man sig och då räcker förråden länge och förlusterna blir små. Konservering är en annan viktig faktor. Frys är enkelt och har man bra fryskapacitet kan man frysa ganska mycket. Dock är det inte alla som har plats för stora frysboxar och då kan konserver och inläggningar vara ett alternativ. Själv har jag extra kylskåp som jag kan fylla med burkar med tomat- och grönsaksröror av alla de slag. Numera är det sällan konserverna inte håller, för även här har jag investerat ”lärpengar” och skaffat kunskap. Ett tredje sätt är torkning - perfekt för svamp och kryddor, eller varför inte för äpple och päronklyftor. Låta grödor stå kvar på landen är givetvis också ett sätt där mer finns att lära - vad slår en jordärtskockssoppa gjord på nyskördade skockor i mars?

  Grunderna i det jag kan lärde jag mig av min gamla farmor som var mästarinna på tillvaratagande och vinterförrådsskapande, resten har jag läst och prövat mig till. Det mesta är dock gamla kunskaper - sådant som var självklart förr men glömts i dag. Typexemplet på denna tes är gamla hyreshus. I dessa finns alltid bra matkällare (om de inte rivits och byggts om) men hur många sådana matförvaringsutrymmen finns i nybyggena? Förr hade varenda torp en jordkällare - hur många har en sådan i dag? Prepperrörelsen växer och jag ser leende på hur folk magasinerar 1 paket pasta, 4 konserver, 2 batterier och ett par stearinljus. Hur länge överlever man på det?

 44. Kalle skriver:

  Detta är mer komplicerat än så . Att du blir så förvånad,bekymrad överraskar mig. Själv jobbar jag i den gröna sektorn, ingenting är självklart. Vi har det helt enkelt för bra ekonomiskt i vårt land. Vi sätter inte värde på det som odlas och producerar. Den lilla skara av konsumenter som väljer svenskt före annat är för få. Hur kan produkter ifrån jordens alla håll och kanter vara billigare än svenskt ? Det är klart att vi vet varför! Det handlar inte om att köpa ekologiskt eller inte . Det handlar om att köpa svenskt,vi gynnar bara den sjuka import handeln samt handlarna. Vi missgynnar bara våran egen produktion genom att föda importen . Det är sådan dubbelmoral samt flathet bland både handeln samt konsumenter. Det ska bara tjänas massa pengar samt det ska alltid vara så billigt. Vi måste våga säga ifrån och bojkotta mera av det som importeras. Som sagt vi har det för bra ,och allt handlar om pengar. Vad bra att du Sara har insett detta faktum . Utnyttja din massmediala potential till något positivt som kan ändra på detta. Lycka till ,jag stödjer gärna !

 45. Mia karlsson skriver:

  Tror att det även handlar om (har handlat om?) okunskap hos de som köper varorna. Kungälvs kommun köpte Nya Zeeländska äpplen till förskolan i September!! 😳😳😳 ... När jag talade med dem hade de ingen aaaning om varför det var så. "Förmodligen finns det inte svenska äpplen så det räcker eller så är det billigare att köpa från NZ", blev svaret ... 🙄🤔 Ska man skratta eller gråta .. (Jag blev förbannad! 😠😡 ..) Det handlar ju ofta om "upphandlingar" inom kommun och företag.
  Hur som helst är det viktigt att man tar upp och belyser det hela. Att vi som konsumenter säger ifrån.

 46. Sanna skriver:

  Kunskapsfrågan är en viktig del i det hela, men det handlar ju om pengar i slutändan.

  Sen kan man ju väga lokalproducerade konventionellt odlade grönsaker och frukter mot utländska miljömärkta. Korta transporter kanske inte alltid är bra transporter utan tom ineffektiva jämfört med längre transporter. Har något transporterats med fartyg är exempelvis klimatpåverkan inte så stor, medan man kan ha kört flera mil i en gammal dieselbil bara för att transportera några kilo lokalproducerade varor. Så att saker och ting tillverkas långt borta betyder inte automatiskt att miljöpåverkan är större än lokalproducerat. Och genom att köpa miljömärkt kan vi ändå bidra till en lägre miljöpåverkan i själva produktionen och för vår egen hälsa. Men lokalproducerat kan ju också ha andra fördelar.

  Idag finns ju även REKO-ringar i de flesta städer där mycket av det som säljs också är ekologiskt odlat/KRAV-märkt och där priserna inte heller är orimliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *