Förskräckt i grönsaksavdelningen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förskräckt i grönsaksavdelningen

Vad är det du äter? Jag har för första gången på länge passerat grönsaksavdelningen i en större matbutik och det väcker en del frågor. 

Obs: Inlägg publicerat juli 2016

Sommaren är en frodig och härlig tid. Maten vi lagar är fylld av färgglada grönsaker, det hör liksom sommaren till att det är så. Vi älskar färska grönsaker och säkert finns det statistik som kan bekräfta att vi stoppar extra mycket av den varan i kundvagnen vid den här årstiden. Men vad är det vi lagar vår svenska sommarmat på? Det där somrigaste och härligaste till grillkvällen, den färska salladsbuffén till lunchen, midsommarmaten eller barnkalaset under äppelträdet. Sockerärterna, babyleaf-salladen, de gigantiska hallonen och den vansinnigt späda, fina zucchinin.

 

Zucchini i en back i grönsaksdisken.

Squash/zucchini från Nederländerna i butik. Det är en av grönsakerna som de flesta hemodlare drunknar i under sommaren, så varför köpa importerad?

 

Mestadels importerade grönsaker

Jag har för första gången på länge passerat grönsaksavdelningen i en större matbutik och tittat på det som ligger på hyllplanen. Det är många månader sedan jag senast handlade grönsaker och då var det en eller annan ekologisk gurka till smörgåsarna som åkte ner i kundvagnen i vintras. Nästan alla andra grönsaker vi ätit de se senaste åren har odlats hemma.

Olyckligt nog kommer jag på mig själv med att utstöta små förfärade ljud när jag ser grönsakerna och läser märkningen på dem. Jag bär mitt nyfödda barn i sjal på magen genom den nedkylda avdelningen och är lättad över att jag kommer att kunna ge honom annat än det som ligger inplastat framför mig. Inte för att jag tror att grönsakerna i sig är otjänliga som mat, då hade de ju inte fått säljas, men det är något märkligt med att ha en kapabel svensk livsmedelsproduktion och mötas av det här utbudet i grönsaksdisken. Hur är det ens möjligt att få lov att sälja brytsockerärter från Zimbabwe mitt i den svenska högsommaren och rädisor från Holland? Och hur kommer det sig att konsumenterna väljer att köpa de grönsakerna? Vet vi inte bättre än så?

 

Läs mer: Odla favoriterna i grönsaksdisken själv

 

inplastade sockerärter i en butikshylla

Sockerärter och brytsockerärter i butik. Den ena importerad från Zimbabwe. På sockerärterna har märkningen konsekvent rivits bort på varje förpackning varför ursprunget är okänt, liksom var grönsaken packats eller andra data som kan vara intressanta. (butik Willys, Växjö)

 

Trädgården har lärt oss äta bra

Det slår mig att omställningen som vår familj genomgått när vi under några år lärt oss att planera maten efter grönsaker som är i säsong just precis nu, här i Sverige - i vår trädgård, är något betydligt fler skulle behöva uppleva. Om vi alla blev bättre på att äta, och köpa, det som svenska producenter kan framställa under svenska årstiderna skulle vi inte behöva importera så mycket. Det är ett klimatsmart sätt att äta. Dessutom gynnar det svenska producenter - våra grannar och vänner.

Ungefär hälften av grönsaker och frukter som testats av Livsmedelsverket innehåller rester av bekämpningsmedel, både godkända och icke godkända för användning vid tillverkning av livsmedel. Hela 22 av världens farligaste bekämpningsmedel lär förekomma i mat som säljs i våra butiker trots att medlen är förbjudna i hela EU, bland annat i gurka från Holland. En del av medlen är farliga också i mycket små doser eftersom de är hormonstörande. Det är mindre vanligt med rester av bekämpningsmedel i mat från Sverige än andra länder i EU. (Mer info på Sveriges Radios hemsida här.)

Jag kan inte låta bli att tänka på vad grönsakerna framför mig innehåller och inte innehåller.

 

Läs mer: Lokalt producerad mat och pengar

 

Ett knippe långa morötter i en butikshylla.

På allvar tror jag inte någon egentligen reflekterar över att morötterna skulle vara annat än svenska vid den här tiden på året. Men den som läser på hyllan får veta att det fina knippet är från Tyskland.

 

Voffö gö vi på detta vise?

Det är så många tankar som rör sig i skallen och jag har svårt att bena i alltihop. Varför äta zucchini från Nederländerna, vintersallat/machesallat från Frankrike och långa sommarmorötter i knippe från Tyskland?!? Jag får liksom inte ihop hur världen är funtad och genom grönsakshyllan blir en del av det jag tycker är problematiskt tydligt.

Jag tror att en del av svaren på de där frågorna är lite vanlig hederlig bekväm lathet kombinerad med pengar. Pris. Kronor och ören. Det tänkte jag återkomma till senare i veckan, liksom hur enkelt det är att odla flera av grönsakerna jag nämnt ovan i den egna trädgården.

Hos oss är kylskåpet alltid halvtomt vid den här tiden på året. Mest mejerivaror och glasburkar med syltat, saftat och syrat. Istället för att fylla lådan längst ner i kylen med grönt från disken framför mig, står merparten av livsmedlen vi använder, alltså grönsakerna, skördeklara i trädgården. Hundra procent närodlade, utan plastförpackningar, obesprutade och ekologiskt så långt det är möjligt. Det är den maten jag vill att mina barn ska starta sina dagar med. Och jag är glad och stolt över att jag lägger tid och kraft på att ge dem det!
/Sara Bäckmo

 

06. juli 2016