Första potatisen är skördad - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Första potatisen är skördad

Det finns någon riktlinje om att potatis ska skördas då den blommat. Det går utmärkt att skörda tidigare än så, det beror ju helt på när en vill ha potatis.

Barn

Så här glad blir en av att skörda potatis i slutet av maj. Dessvärre meddelade Viggo en kort stund senare att han blivit allergisk mot potatis och inte kunde äta någon till kvällsmat.

Eftersom vi enligt vår gröna utmaning ska äta grönsaker bara från egen trädgård under maj-december har jag försökt få fram potatis tidigt. Jag var osäker på om potatisskörd i maj skulle vara möjlig alls, men med en tidig sort och en bra plan blev det hur bra som helst.

 

Potatis, nypotatis

Nyskördad 'Dunluce', 27 maj 2015.

 

Det här är en tidig sort som heter 'Dunluce'. Knölarna lades på torv i mars och planterades i början av april i en pallkrage i en av odlingstunnlarna. Tidigt under april fick de lite frostskador på blasten men har ändå stått utan fiberduk eller annat täcke fram till nu.

De här plantorna kommer jag att fulskörda de närmsta veckorna. Jag stoppar ner handen i jorden kring plantan och norpar den potatis som är stor nog. Det står åtta potatisar i pallkragen och en potatis från varje planta är allt vi behöver till en måltid. Plantorna kommer att stå kvar i kanske fyra veckor till, sedan kan vi börja skörda potatis på annat håll i trädgården och jag kan använda pallkragen till annat.

 

Potatis 2

 

Läs gärna mer om potatis här:
Flera veckors försprång för rotad potatis
Halvt om halvt täckodlad potatis
Recept: Vita krämiga rotsaker

 

Det finns någon slags riktlinje om att potatis ska skördas då den blommat. Det går utmärkt att skörda tidigare än så, det beror ju helt på när en vill ha potatis. Plantan har inte utvecklat alls så många potatisar som senare i sitt liv, men vad bryr jag mig om det. Jag odlar ju potatisen för att äta, inte för att odla och behaga en tjusig potatisplanta. Och om det på dessa plantor blir något mindre skörd, till förmån för att alls kunna skörda vid den här tiden, så är det ändå precis vad jag önskar.

I den här odlingstunneln växer inga tomater. De drabbas av samma sjukdom, bladmögel, som potatis och det är viktigt att komma ihåg när det gäller val av växtplats. Potatis och tomat ska odlas så långt från varandra som möjligt. Jag har en stor tomt och lyckas ganska bra med avståndet.

Och den allergiske fyraåringen med det stora smilet? Det improviserad pricktestet visade inte på någon allergi så det blev till att smaka på maten i alla fall. Och jag odlar gott om gröna blad och "gnagmorötter" som han kan frossa i istället för potatis. Den äter vi andra gladeligen upp.
/Sara Bäckmo

 

28. maj 2015

4 svar till “Första potatisen är skördad”

 1. Camilla lindblad skriver:

  Var köper du din sättpotatis?
  Mvh Camilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag köper sättpotatis från Larsviken på nätet eller på mässor. Klostra har ett fint utbud av sättpotatis också har jag sett, finns på nätet. /Sara

 2. Camilla lindblad skriver:

  Var köper du din sättpotatis?
  Mvh Camilla

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag köper sättpotatis från Larsviken på nätet eller på mässor. Klostra har ett fint utbud av sättpotatis också har jag sett, finns på nätet. /Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *