18. juli 2014

Första spetskålen skördad

Vit spetskål skördad 18 juli 2014 i Skillnadens Trädgård.

Jag tror det är när säsongens första kålhuvud skördas som jag pustar ut och tänker att allt kommer att gå bra. Vi kommer att ha mat – länge. Kål är så viktig i vår matlagning att när jag börjar skörda på allvar känner jag mig rik. Lyckad på nåt sätt!

Följande kålsorter odlar jag i år: Vit spetskål, röd spetskål, vit vinterkål, rödkål, blomkål, broccolo, vit vinterbroccoli, röd vinterbroccoli, broccoli, svartkål, låg grönkål, hög grönkål, grön brysselkål, röd brysselkål, blomsterkål, kålrabbi, kålrot, majrova, pak choi, broccolirybs, kailaan. Med reservation för att jag glömt någon sort.

Jag odlar all min kål under nät (undantaget är årets test med samplantering av kål och tomat, se min spellista på www.odlingstv.se) och håller kvarteret täckt till mitten av september. På så sätt kan jag hålla en del av insekterna från plantorna och behålla större delen av skörden själv. 
En del angrepp får jag ändå, men de brukar vara så små att det inte spelar någon roll. I september då jag tar bort nätet har jag många veckor kvar att njuta av de vackra kålväxterna, så jag sörjer inte att de behöver stå skymda under så lång tid.

En sak jag försöker vara noga med när det gäller huvudkålen under tillväxtperioden är att ta bort de nedersta kraftiga bladen som ofta ligger an mot marken. Dessa får ofta besök av sniglar som sedan letar sig vidare upp i huvudet. Om jag tar bort dessa tycker jag att huvudet klarar sig bättre.

På tillväxt står mycket kål i krukor och väntar på utplantering nu. Så snart jag börjat skörda plantor i landet ersätter jag med nytt som hinner växa till sig under sommar och höst. Därför är det också viktigt att tillföra lite extra näring under säsongen så de nya plantorna har energi nog att växa. Eftersom jag täckodlar matar jag på med material i strängar mellan raderna, det ger en extra kick. Dessutom är det gratis och har också den fördelen att det minimerar ogräs i planteringen.

Kål är gott, vackert och nyttigt! I vår familj har alla olika grönsaksfavoriter men gemensam superfavorit är kål. Vi äter den rå, stuvad, syrad, gratinerad och i soppor och puddingar. 

Bli inte förvånad om det dyker upp ett gäng av våra favoriträtter med kål under kommande veckor!

/Sara Bäckmo


3 svar till “Första spetskålen skördad”

 1. Klockarbarn skriver:

  Tar gärna mot tips på grönkålsrätter. Just nu är det marsvinen som äter upp våran men jag vill gärna testa äta den själv.

 2. MaryAnn skriver:

  Har du kvar din kanal på odlingstv? Annars kanske du vill länka om till din Youtube kanal?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det är svårt att gå igenom alla hundratals inlägg och göra om länkningarna för hand dessvärre... =(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *