Första vintersådderna i december - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Första vintersådderna i december

Äntligen är min röda odlingslåda sådd, med flera sorters bladgrönsaker. I vår kommer de att frodas och ge fin skörd. Tidigt! Läs vad jag sått för grönsaker, och hur.

En odlingslåda med galler på toppen.

Vintersådder innan snön kommer ser sällan så piffiga ut. Det gör inget. Det här är toppen och kommer att smaka gott till våren!

 

Under veckan som gått har jag gjort två vintersådder inför kommande vår. Det är mina första mer organiserade sådder och det känns härligt att vara på gång! Min förhoppning är att jag kanske ska kunna göra en sådd per vecka under en tid och få ner både bladgrönsaker och en del rotsaker så snart som möjligt. Det kommer att ge mig mer tid att göra annat inom mitt "fokusområde" i trädgården till våren. Det ska jag berätta mer om vid annat tillfälle.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Att så vissa grönsaker redan på vintern är väldigt fiffigt. Det spar tid på våren och ger mig ett försprång rent skördemässigt. Grönsaker som sås på vintern blir färdiga att skörda tidigare än grönsakerna som såtts till exempel i mars. Bladgrönsaker som såtts utomhus på vintern kan ofta börja skördas redan i april här hos mig i zon 3, om inte våren är osedvanligt kall. Men då har jag ju vintersådder i tunnelväxthuset som backup.

 

Sådd i röda lådan

Under året har du kunnat följa min röda odlingslåda genom några olika moment (se länkar längre ner i inlägget) och i söndags på Lucia var det dags för vintersådd. Lådan är 120 x 120 cm stor och jag har fått plats mer totalt åtta rader grönsaker. Sorterna jag sått är:

 

 • broccoli 'Batavia'/pak choi 'Green Fortune'/extra mini dwarf pak choi
 • sallat 'Tennis Ball'
 • sallat 'Red sallat bowl'
 • spenat 'Palco'
 • spenat 'Giant Noble'
 • bladraps 'Red Russian'
 • ruccola
 • pack choi mix (från min kollektion Så året runt)

 

Se en video från sådden nedan:

 

 

Tidigare i veckan sådde jag ungefär samma grönsaker i en pallkrage i lilla trädgården. Den sådden gjordes vid en tv-inspelning och jag har helt ärligt redan glömt bort exakt vilka sorterna var. Tankarna var på annat håll och jag missade dokumentera.

 

Tidigare inlägg om röda lådan

Gödsla odlingslådor på hösten
Så bondbönor på senvintern
Sommarsådd i röda lådan
Sensommarskörd i röda lådan
Så på snö
Skörd från sådd på snö

 

Närbild på en korg med fröer och fröpåsar som ligger på jorden.

Det finns många sorter av bladgrönsaker som passar att så. I min kollektion Så året runt finns 57 sorters grönsaker med egenskaper som gör dem lämpliga att så när det är kallt, eller att odla för att skörda när det är kallt. Finns i nästan alla trädgårdsbutiker. Mixen av pak choi, närmast i bild, är en storfavorit.

 

Enklast möjliga att sköta

Fröerna har såtts ganska tätt i grunda rader. De ska skördas som ganska små blad och därför behöver jag inte tänka särskilt på avstånden när jag sår. Väldigt praktiskt!

Jorden behöver inte heller vattnas, det sköter naturen genom regn och snö. Det enda jag bemödar mig med just nu är att lägga på några kompostgaller så att inte katterna krafsar runt fröerna i jorden. I februari lägger jag på ett lock på lådan, som gör att jorden behåller värme lite bättre. Då gror fröerna ganska snabbt, trots att det är kallt ute. Vintersådder ute brukar gro i februari hos mig, ibland gror spenaten tidigare än så. Men dessa sorter fryser sällan bort om de blir kallt när de grott, de är tåliga.

 

En odlingslåda med galler på jorden och ett rött bostadshus i bakgrunden.

Jag lägger gärna galler på mina land, så att inte katter och fåglar krafsar för mycket i jorden på vintern. I februari eller så lägger jag gärna på lock eller fiberduk för att grönsakerna ska gro och växa snabbare.

 

Om du inte provat att så på vintern förut så kan du hitta massor att läsa här på bloggen. Sök efter vintersådd eller vinterodling. Och läs gärna inlägget jag länkar till längst upp här i inlägget. Du kan så både utomhus i köksträdgården eller i växthus. Poängen är att så ute när det är kallt och välja härdiga grönsaker. Några bra och enkla att börja med är spenat, sallat, rucola, dill och pak choi.

Om du undrar över om det verkligen funkar, så kan du kika på resultatet av en annan vintersådd - i samma låda - här nedan.

 


Ge dig nu ut och så någonting, bara på prov eller för att du vet att det funkar perfekt. Det här är vinterns roligaste syssla i trädgården, så jag hoppas att ingen går miste om en rejäl vintersådd. Lycka till!
/Sara Bäckmo

14. december 2020

2 svar till “Första vintersådderna i december”

 1. AnnSofi skriver:

  Du skriver att du lägger på ett lock i februari. Är det med eller utan glasruta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *