Förvälla grönkål från trädgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Förvälla grönkål från trädgården

Grönkål är en av den kyliga årstidens bästa bladgrönsaker. Passa på att skörda och förvälla grönkål till vinterns matlagning.

En rad av maffig grönkål i olika nyanser av mörkgrönt.

En fin bädd med grönkål är perfekt att skörda på sommaren, för att frysa in blad till vinterns matlagning.

 

När kylan kommer krypande är det guld värt att ha några plantor med grönkål i landet. Om du är lyckligt lottad har du fler än bara några och kan kosta på dig lyxen av att också frysa in kål. Fryst grönkål kan användas till många rätter, till exempel som ersättare till både spenat och mangold. Det är gott i soppor, pajer, lasagne, stuvad och stekt.

 

 

Läs mer: Tips för att frysa grönkål

 

Grönkål kan frysas färsk, utan andra förberedelser än att skörda, repa bladen från mittnerven och stoppa i påse eller burk i frysen. Men, precis som många andra bladgrönsaker, tycker tycker jag att grönkål blir allra bäst om den får ett snabbt uppkok innan den åker i frysen. Vi kallar det för att förvälla.

Förvälla görs också inför att bladgrönsaker som till exempel grönkål, spenat och mangold används i viss matlagning. Om du kikar i vissa recept står det ofta att bladen ska förvällas si eller så.

 

Nyskördade stånd av grönkål till julbordets långkål.

Till jul kan stora stänglar av grönkål skördas direkt i landen, fastän det varit kallt en tid.

 

Varför förvälla?

Att förvälla grönsaker (kan också göras med till exempel kött) innebär att råvaran ges ett hastigt uppkok. Inför matlagning förvälls ofta blad för att konsistensen ska bli mjukare, för att det ska bli lättare att finhacka eller för att smaken ska bli rundare.

Om grönsaken ska frysas rekommenderas ofta att råvaran ska förvällas innan. En del grönsaker blir nämligen synnerligen sega och läskiga i konsistensen om de fryses färska. Dessutom blir smaken ofta bättre efter ett snabbt uppok innan förvaring i frysen. Det är svårt att sätta ord på exakt hur det smakar då blad frusits in utan att förvällas. En del grejer smakar... typ bara frys. Andra saker som kallt gräs eller nåt.

 

Läs mer: Lätt att odla grönkål hemma

 

Så förväller du grönkål

  • plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven
  • skölj bladen i ett vattenbad
  • lägg bladen i en stor kastrull med kokande vatten med lite salt
  • låt koka i 1-2 minuter
  • skölj bladen i kallt vatten så att kokprocessen avstannar
  • krama ur vattnet

 

Purpurkål i lågt vinterljus, frostnupen.

Purpurkålen är tålig och står fint genom många frostnätter. Den är också fin att använda likt vanlig grönkål i matlagning.

 

Grönkål går fint att skörda och förvälla oavsett årstid, till och med om det är vinter ute. Knäck bladen av plantorna och låt dem tina på sval plats. Därefter kan du följa instruktionerna ovan och förvälla din egen grönkål till matlagning eller för att lagra i frysen.

 

Recept: Grönkålspaj med ädelost och valnötter

 

Också andra typer av grönkål och liknande kålblad kan frysas och då förvällas först. Till exempel svartkål, purpurkål, bladraps och broccoliblad.

Lycka till med kålen!
/Sara Bäckmo

22. november 2022

Ett svar till “Förvälla grönkål från trädgården”

  1. Titti Thorsell skriver:

    Hej Sara,
    Hörde dig på radion och imponerats över din entusiasm och framgång. Läste om grönkål på din hemsida och har en fråga kring det.
    Jag köpte sticklingar av grönkål och svartkål i våras och har fått en bra skörd som fortfarande står i rabatten i vår lilla radhusträdgård, vilket har föranlett mig till att satsa på lite mer grönsaksodling och inte minst grönkål och svartkål. Nu tänkte jag också våga mig på att driva upp sticklingarna själv – om det inte går att köpa. Jag har läst att man inte ska odla kål på samma ställe eftersom jorden utarmas på de näringsämnena. Och så läser jag någon stans att dessa grödor är två-åriga. Min fråga till dig: Vad betyder tvåårig; Hur skördar man dem rent praktiskt; drar blad för blad och låter stammen vara kvar eller skär av hela plantan och låter roten vara kvar?
    Vilket rekommenderar ni?
    Vidare undrar jag om du känner till något plantage som driver upp sticklingar av nyttoväxter som man kan beställ (jag befarar att misslyckas ) ?
    Tack på förhand.
    Vänligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *