07. juni 2019

Förvara sparris i kylskåp

Hur ska du förvara sparris i kylen i väntan på att den ska tillagas? Det här sättet passar fint för sparris som du skördar lite i taget i den egna trädgården och för sparris du köper färsk i knippen i matbutiken.

Bild på sparrisstjälkar nerstuckna i en burk med vatten, med violer i bakgrunden.

Färsk sparris förvaras lättast i en burk med vatten i kylskåpet.

 

Vilken underbar tid för hemodlad sparris! Varje dag tittar nya stänglar fram och ger den lyxigaste försommarmaten till en stor del av våra måltider.

Jag vet att många har sparrisodlingar som fortfarande är så nya att de inte skördas fullt ut än, men ändå någon stängel då och då. Kanske till och med från plantor du sått själv? Dessvärre blir det inte några mängder var dag. Ett bra sätt för att samla på sig ett rejält knippe till en måltid är att förvara sparris i kylen. Ja, det kan vara bra ibland för oss som kan skörda lite mer också. Jag ville till exempel spara någon dags skörd för att bjuda vänner på sparris vid nationaldagsfirandets knytkalas.

 

Recept: Kalljäst bröd med sparris och speltsikt

 

Sparris i fina färger av grönt, vitt och purpur ligger tillsammans.

Både grön och lila sparris har skördats under några dagar inför vår lilla fest. Jag packade dem i en fin beewraps till kalaset.

 

Ställ sparris i vatten

Sparris håller sig väldigt fint i kylskåpet i flera veckor, utan någon specialbehandling alls. Sätt de nyskördade stänglarna i en bytta med vatten bara. Byt vattnet varje eller varannan dag så det hålls friskt. Så enkelt är det!

Ståendes i vatten i kylskåpet hålls den skördade sparrisen krispig och fräsch och det är bara att fylla på efterhand du skördar. Och sen kan du njuta av en rejäl dos sparris vid ett och samma tillfälle!

Det går fint att använda det här sättet att förvara sparris i kylskåp också för köpt sparris, förstås. Skär av en bit av den nedersta hårdare delen på sparrisen och gör som ovan.

 

Läs mer: Skörda vit eller grön sparris

 

Sparris ståendes i en burk med vatten utomhus.

Sparrisen håller sig fin i flera veckor i ett glas med vatten.

 

Om din sparris är helt nyplanterad, eller inne på sitt andra år, är det bra att vara försiktig och inte skörda för mycket. Låt plantorna etablera sig ordentligt innan du skördar rejält. Läs mer om hur du kan tänka kring skörden nedan.

 

Läs mer: Att skörda sparris

 

Och snart är det dags att börja tänka på hur vi ska gödsla sparrisen också! Men det tar vi efter midsommar när det är dags. Nu njuter vi nyskördat!
/Sara Bäckmo

4 svar till “Förvara sparris i kylskåp”

 1. b.schimmer skriver:

  Jag förvarar både vit och grön sparris i fuktiga handdukar. Funkar också.

 2. helens.halsocenter skriver:

  Hej Sara!
  Enligt vår vän Åke Truedsson ska man alltid ta bort gummibandet runt sparrisen som man köper. Gummibandet påskyndar att sparrisen blir fortare gammal. Förvara i en plastpåse i kylen.

 3. Therese Viklund skriver:

  Tack Sara för tipset!

 4. Gunilla Ackemar Örnmark skriver:

  Kan man skala vit sparris dagen innan tillagning, och förvara den i vatten över natten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *