03. januari 2018

Frågor och svar om nya sajten

Starten på 2018 kunde inte blivit bättre. Ny sajt och så fantastiskt fin feedback att jag vimsade omkring som en yr höna större delen av gårdagen. Tack!

Skärmdump från nya sajten sarabackmo.se

 

"Jag minns för några år sedan då jag googlade på tunnelväxthus och kom över en blogg av en galen människa som odlade mitt i vintern?!? Bästa upptäckten. Nya sidan ser superfint ut! Så himla glad för din skull Sara, jäklars vad du har jobbat!"

 

Ja, det här är vad jag har gjort det senaste året. Planerat för nästa steg i jobbet med Skillnadens Trädgård - att bli min egen. Ju längre jag jobbat med det här desto viktigare har det känts att själv äga min plattform. Först då kan jag välja själv vilken riktning jag tar. Gensvaret från er som läser visar att jag tänkt rätt. En miljard tack för alla fina ord om både sajtens utseende, funktion och innehåll. Så glad att ni gillar!

Jag vet att det var många med mig som satt och vänta igår. När kommer nya sidan? I min tanke var det prick 00.00 på det nya året som sidan såg dagens ljus, men sedan insåg jag att det antagligen skulle vara en del jobb kring släppet och fick rådet att vänta. Klokt tänkt. Igår var alla åter på jobb och kollegorna på byrån som byggt sajten började greja med flytten. Efter lunch var alla kopplingar och ompekningar av sidor klara och nya sarabackmo.se kunde nås av dig som läser.

En del strul får man räkna med när ett nytt projekt sjösätts, men det är svårt att lista ut exakt vad som kan gå snett från början. Igår hade vi problem med en server, som bland annat gjorde att det var svårt att bli medlem. Du må tro att jag är glad över att inte själv behöva sitta och felsöka och lista ut hur problemen ska åtgärdas! Men att de åtgärdas är jag helt säker på och det finns ett helt gäng kompetenta medarbetare som efterhand betar av sånt som dyker upp.

Jag vill gärna passa på att svara på några frågor som dykt upp om sajten.

 

Matbilderna är jättevackra, men jag hoppas inte alla matbilder ser ut så. Det är ju din vardagsmat vi älskar att inspireras av, inte en stylad bild av maten. 
Det här är så himla fin feedback! Och det är så många saker som spelar in och ligger bakom valet att satsa på proffsbilder just till det nya matprojektet. Mat är så komplicerat att fotografera att jag inte klarar det själv. Det tar oceaner av tid och är svårt att få till bra. Maten på Maria Strömberg Bååths bilder är densamma vi äter och lagar hemma, det är direkt från våra matlistor på kylskåpet. De är bara fotograferade med rekvisita på klassiskt mat-vis.
Jag älskar själv uttrycket i bilderna på sajten och tycker de små installationerna passar så fint till det jordiga och vardagliga i övrigt på sajten.

Det finns också en business-aspekt av att välja proffsbilder för maten. Recepten är ett medlems-material och om jag ska kunna ta betalt för det kan jag inte leverera dem med bilder likt mina egna, de är för dåliga. Om jag dessutom vill kunna konkurrera med bra mat på nätet måste bilderna vara proffsiga, det är min bedömning. I andra kanaler, som Facebook och Instagram, kommer fortfarande mina ögonblicksbilder från matlagning och så vidare att finnas. 

 

Finns det inget kommentarsfält?
Under en kort stund igår fanns ett kommentarsfält. Men eftersom det var problem med en server blev vi tvugna att stänga kommentarsfältet tills det är avhjälpt. Jag hoppas att kommentarsfältet kan vara på plats igen idag och ser fram emot att svara på frågor och läsa dina tankar!

 

Jag försöker bli medlem, men det går inte. Vad gör jag för fel?
Flera har stött på problem vid inloggningen och vi jobbar på det. Troligtvis hänger det ihop med en server som krånglar. Förhoppningsvis blir det bättre under dagen.

 

Jag blir ledsen för att du börjat ta betalt!
Väldigt få människor jag känner är beredda att jobba gratis. Och om jag gjorde det skulle jag inte kunna driva Skillnadens, för vem skulle då betala min del av hushållsekonomin? Skulle du jobba gratis? Självklart räknar jag med att många inte alls vill betala för de längre artiklarna och alla recepten och respekterar det. Allt som varit gratis på Skillnadens tidigare kommer att vara det nu med; hela bloggen, videos på YouTube, podcasts och så vidare. Hoppas du har glädje av att ta del av det och kanske någon gång då och då stötta mitt arbete med att köpa en artikel eller två. De kostar lika mycket som en fröpåse ungefär.

 

Kan vi bli medlemmar från Norge, Finland och Danmark?
Ja! Jag trodde först inte att betalsystemet tillät köp från andra länder, men det visade sig fungera alldeles utmärkt. Du är välkommen att bli medlem från vilket land du vill och jag är så glad för det!

 

Finns det material på engelska på sidan?
Nej, just nu finns bara svenska artiklar. Under våren flyttar den norska bloggen (sarabackmo.no) hit och sidan blir flerspråkig. I takt med att fler blir medlemmar, från både Sverige och andra länder, undersöker vi möjligheterna att översätta både blogg och artiklar. Vi har redan en medarbetare, Lovisa, som hjälper oss med översättning av material till Skillnadens engelska Facebook-sida Sara's Kitchen Garden. Men just nu är det prio att göra bästa möjliga av svenska sidan för de svenska medlemmarna.

 

Kommer du att dela upp kategorierna lite mer framöver?
Ja, vi jobbar med kategorierna hela tiden. Erfarenhet visar dock att det blir mer överskådligt och lättanvänt om kategorierna inte är så många. Den nya sidan en utmärkt sökfunktion. Om du till exempel är intresserad av sådd eller rotselleri så kan du söka längst uppe till vänster på sidan.

 

Blir detta enda stället det går att se videon och läsa dina texter i fortsättningen?
Detta är samlingsplatsen för allt mitt material. Men jag har fortfarande kvar alla mina konton i andra sociala medier och är förstås aktiv där. Allt jag skriver finns dock här och de andra plattformarna jag jobbar med nås här med. Varje vecka gör jag också en sammanfattning av det jag publicerat, så det blir lätt att ögna igenom och se om det är något man missat.

 

Hade gärna velat ha andra betalningsalternativ än kort så jag får läsa det jag kommer åt.
Just nu är det bara kortbetalning som är möjlig, men vi kollar på andra alternativ med.

 

Vill du bli medlem på nya sajten och läsa mina längre artiklar så kan du anmäla dig direkt här: Bli medlem på sarabackmo.se.

Tack alla som besökt den nya sidan och läst och skickat glada hejarop! Under dagen idag, onsdag, har vi lagt ut en ny artikel med första delen i min Trädgårdskalender. Imorgon kommer ett nytt recept och jag har en lång rad roliga blogginlägg att skriva. Bland annat ska jag göra en djupdykning i purjolökens fantastiska användningsområden.
/Sara Bäckmo

 

 

13 svar till “Frågor och svar om nya sajten”

 1. siri.saltnes skriver:

  Hei og takk for flott side. Jeg er medlem på de svenske sidene, men får da ikke tilgang til å bestille varer med rabatt hos bokashi. da jeg ikke har svenskt postnummer. Hvordan kan det løses?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Siri,
   Tack för att du läser och är medlem! Om jag ska vara helt ärlig visste jag inte att det skulle funka för er utomlands att bli medlem på sajten, jag trodde betalfunktionen var begränsad till Sverige. Så jag var lite överrumplad. Och glad =) Just bokashi.se skickar inte varor till Norge dessvärre. Jag undersöker om vi kan få till något likvärdigt erbjudande för er i Norge. Håll utkik så återkommer jag! Hälsningar Sara

 2. Hej Sara!
  Jag har inte kommenterat hos dig och känner att det är hög tid att göra det:) Jag har följt dig i ca (ja nu måste jag räkna...) men jag tror det är ca 3 år och jag är överlycklig att jag fann dig!! Jag älskar ditt naturliga och "bara kör" attityd. Att du får mig och många andra att släppa ner prestationsaxlarna, samtidigt som du pushar på att inte fundera och krångla till det för mycket, utan gört bara":) (I love!!)
  Du är så generös med alla dina tips, erfarenheter, inspiration i både blogginlägg och videos på youtube så därför känns det helt självklart och faktiskt inte mer än rätt att få ge tillbaka och bli medlem. Dessutom verkar medlems upplägget, här på din fina nya site, att vara minst lika generös så jag bara wow, vilket odlingsår 2018 kommer att bli, Sara!!:)
  Stort grattis och big high five till dig, för rackarns vad du sliter på! Hela tiden utvecklar du dig och skapar nytt med så mycket värme, proffsighet och inspiration!
  Tack för all inspiration, innovation och lust att våga som du gett mig!
  Jag önskar dig ett fantastiskt 2018 både vad gäller din odling, till dig själv i din egen utveckling, motivation och kraft och för din familj!
  Med värme?
  //Sofia

 3. Ninnie skriver:

  Jag såg att någon frågat det jag också undrar, men inte fått svar tidigare.

  Erbjudanden: Vill gärna se vad de innebär INNAN jag betalar medlemskap för en månad!
  Odlar själv inte så mycket att.... 79:- varje månad känns för mycket för tillgång till erbjudanden jag inte kan bedöma värdet av!

  Är redan Bokashi-kund och har deras startpaket och ett tillräckligt lager av strö, men skulle kunna tänka mig fler "riktiga" hinkar, för att kunna ställa ut de färdigbehandlade för tömning av flera samtidigt när jag bygger upp fler pallkragar senare i vår.
  Så om erbjudandet bara gäller startpaket är det inte intressant för mig...och alltså inte värt att bli medlem för just nu, då jag har annat att pyssla med än att läsa ännu mera på dina sidor!

  För övrigt anser jag att allt ser helt fantastiskt ut och att det är underbart med så bra översikt av alla dina olika "kanaler"!

 4. Så er jeg blevet medlem og jeg har også dine 2 bøger.
  Glæder mig til at komme igang med at købe frø og få plantet diverse frø.
  Tillykke med din nye side og alt det andet du laver.
  Elsker dine videoer, du taler så tydeligt svensk.
  Hilsen Hanne

 5. HannaP skriver:

  Hej!
  Jag tycker att det nya sidan ser superfin ut! Tycker det verkar vara ett bra upplägg med allt samla allt på samma ställe. Även idén men visst medlemsmaterial gillar jag. Hade önskat man kunde betala med swich. En annan ide jag tänkte på vid spenatupproret förra året var att det vore kul om vi som kommenterar oxå kan bifoga en bild som dels du, och dels de andra läsarna kan se. På så sätt kan vi ju alla få ännu med inspiration. Stort tack för allt du delar med dig av. Podden ger mycket tycker jag, jag har inte alltid tid att sitta vid datorn och läsa saker, men lyssna under tiden man åker buss eller så hinner man ju alltid!

 6. Hej Sara
  Grattis till en fin sida!
  När jag vill lägga till den på min blogg i listan över bloggar jag följer så går inte det för ingen feed hittas på din sida. Hoppas du har en så både jag och mina följare lätt kan se när du uppdaterat med nytt inlägg. Så var hittar jag den? Eller: varför har du ingen?
  Allt gott!!

 7. anne.j.thysell skriver:

  Kära Sara,
  Tack för alla underbara, inspirerande inlägg genom åren!
  Grattis till din nya Sait som jag tycker är vacker, klar och översiktlig (och "hoppar" inte som den på Land...).
  Men när jag trycker på "visa mera" kommer inte dom äldre inläggen från Land-sidan.
  Måste jag gå in på Lands sida för att hitta dom? Har du inte upphovsrätt till dom för din nya sida?
  "-Jag vill ha allt..., och kunna sitta en hel helg och läsa nya och gamla inlägg..."

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej och tack för att du vill läsa! Det har blivit lite problem med vissa länkar när vi flyttade över sajten från gamla bloggen. Det åtgärdas efterhand och jag hoppas att vi snart är förbi barnsjukdomarna. Tack för tålamod! /Sara

 8. Susanna skriver:

  Hej!
  Jag tycker att den nya sidan är jättefin, smart lösning med betalning också! Om jag fick önska lite skulle jag gärna vilja kunna klicka på nästa inlägg/föregående inlägg när jag kommit till slutet av det jag läst. Jag har lite svårt att hitta ett bra sätt att klicka mig vidare på, men jag kanske har missat något uppenbart? Tack för inspiration, proffsighet och glatt humör!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack Susanna! Det är himla roligt att jobba med den nya sajten - allt ser ju så fint ut =) Det lättaste för att läsa dig "bakåt" är att scrolla längst ner i inlägget, efter kommentarerna. Där finns "boxar" för tidigare publicerade inlägg. /Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *