Stäng menyn

Från sådd till skörd på fem veckor

Mitt i mörkaste vintern är det underbart att knalla bort till den lilla växtstationen och hämta färskt grönt. Här är min senaste skörd - miniblad av pak choi.

Närbild på massor av blad i en bytta.

Pigga och krispiga blad av pak choi står skördeklara i mitt kök nu.

 

Att veta något om vilka grönsaker som ger snabb skörd, är något av det viktigaste när jag odlar för självförsörjning. Många grönsaker behöver ju flera månader på sig mellan sådd och skörd, medan andra bara behöver några veckor i jorden. När jag ser att det sinar i grönsaksförråden kan jag lätt fylla på med nytt, som blir skördeklart kort efter att jag lagt fröerna på jorden.

Jag har tidigare skrivit en del om pak choi och du har sett bilder från både utomhusodling och inomhusodling av den är läckra bladgrönsaken. Idag vill jag visa en läcker bytta med olika sorter pak choi, som ger skörd bara fem veckor efter sådd.

 

Läs mer: Odla pak choi som mikroblad

 

Närbild på gröna blad i olika nyanser.

Den här sorten är en mix av olika sorters pak choi, men de röda bladen verkar helt ha uteblivit... Har jag mixat ihop fröerna tro?

Sådden är gjord i en gammal godislåda från lanthandeln. I botten och på sidorna är dräneringshål borrade, så det inte blir onödigt fuktigt i lådan.

 

Mix med snabba blad

Olika sorter av pak choi är min favorit bland de snabba bladen. Om förutsättningarna är rätt, då växer de fort som tusan. Den här sådden gjordes 13 november, alltså för cirka fem veckor sedan. Fröerna strösslades ut i en gammal återvunnen godislåda, med hål i botten, och har sedan stått i svalt utrymme inomhus (ca 15 grader), med växtbelysning på i åtta timmar per dygn. Eftersom pak choi är en kortdagsväxt som lätt går i blom har jag växtbelysningen tänd färre timmar än lamporna över andra sådder och växter.

Det som kanske kan vara intressant att veta om den här sådden är att den är gjord i kompostjord från mitt växthus. Många tänker ju att det skulle vara helt omöjligt att använda kompostjord, för att det till exempel är ohyra och ogräsfröer i jorden. Men som du ser växer det fint. I det här fallet spelar det förstås roll att själva grönsaken växer fortare än ogräet. Ett noll till mig!

 

Läs mer: Tre viktigaste tipsen om växtbelysning

 

Gröna blad under kraftiga lysrör.

Boxen står under en rejäl växtbelysning, ganska nära bladen. I takt med att bladen växer måste lyset flyttas upp, så att inte bladen får brännskador.

 

Små gröna blad som växer tätt.

Nu måste jag se till att klippa av bladen och äta upp, innan plantorna går i blom. Mikroblad går lätt i blom under växtbelysning, särskilt som de växer så tätt som de gör här i byttan.

 

Jag kan nästan svära på att jag sått sorten 'Colour Crunch Blend' från min frökollektion Så året runt. Dock blir jag lite tveksam när jag ser att det bara är gröna blad i olika varianter som grott. Det borde vara några röda blad i blandningen med, det är det som gör mixen så fin. Nåväl. Just den mixen finns att köpa i de allra flesta trädgårdsbutiker, om du vill prova. Om du inte har just den här mixen hemma kan du lätt blanda olika sorter av pak choi själv. Pak choi, oavsett sort, gror snabbt och ungefär på samma tid. Senare har olika sorter dock olika utvecklingstid, men eftersom dessa blad ska skördas som mycket små spelar det ingen roll.

 

Läs mer: Guide för inomhusodling

 

Om du sår nu i mitten av december kan du räkna med att skörda i slutet av januari. Lycka till!
/Sara Bäckmo

17. december 2020