Frodig rucola i köksträdgården - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frodig rucola i köksträdgården

Redan tidigt under våren sår jag breda strängar av rucola i den kyliga jorden. Det är en av fyra grönsaker jag odlar mycket av till bland annat smörgåsar.

Fina blad av rucola växer i en varmbänk.

Här odlar jag pigg rucola i en varmbänk 2016.

 

Rucola är en bladgrönsak jag aldrig förstått poängen med - förrän jag började odla riktigt mycket grönsaker själv. Jösses! Pliktskyldiga och ibland närmast oätliga blad i en hög på nån köpt rätt kan inte mäta sig det minsta med det som går att framställa i egen trädgård. Inte ens de färska vi ibland köpt i butik tycker jag håller så bra klass att jag vill lägga pengar på den.

Hemodlad rucola, eller senapskål som den egentligen heter, är fantastiskt god och en grönsak att odla mycket av. Det gör jag. Barnen är inte så förtjusta, annat än när jag lyckats få riktigt milda blad, men min man och jag äter gärna stora lass. Finast hos mig blir rucolan tidigt på våren och sedan under hösten. På sommaren låter jag helt enkelt bli att odla rucola eftersom den blir så angripen, lätt går i blom och dessutom blir... grov i växtsättet på nåt vis.

 

Små plantor av rucola i en kallbänk.

 Den här rucolan såddes i kallbänk under ett enkelt lock den 13 februari. Bilden är tagen i början av april och jag började skörda i mitten av månaden.

 

Rucola funkar fint att så tidigt på säsongen i kallbänk, som en vintersådd. Jag sår i breda rader och det gör inget om de står ganska tätt, då utnyttjas platsen i lådan bäst. Jag är noga med att täcka med lock och om sådden görs något senare under våren duger en fiberduk fint. Fröna gror när det blivit lagom varmt i bädden och avgör själv när det är dags. De brukar inte förstöras av att ligga i kall jord en tid. När bladen blivit cirka tio centimeter höga börjar jag skörda. Då klipper jag bit för bit och rad för rad, kanske två centimeter från jordytan. Några veckor efter skörd kan plantorna klippas igen. Jag brukar sällan ta fler än två skördar.

Bilden överst i inlägget är rucola som växer i varmbänk. Där blir bladen späda och läckra på kort tid och ger kanske den läckraste skörden av alla växtplatser jag kan erbjuda. Ett bra sätt är att så några rader med några veckors intervaller för att ha jämn skörd till smörgåsarna under tidig vår från till exempel varmbänken.

Eftersom vi gärna undviker att köpa smörgåsgrönsaker som inte är i säsong under tidig vår passar det fint att odla mycket rucola hemma till just det. Tillsammans med sallat, rädisa och spenat är rucola en av grönsakerna jag odlar mycket på våren. I varmbänk växer den jättefint, men också ute i trädgården. Se gärna mer i klippet nedan om du kan få lite inspiration.

 
Prenumerera gärna på mina klipp från trädgården här! 

 

Tips mot glupska småkryp

Under våren blir ofta bladen perforerade av jordloppor. Det är svårt att undvika, men om plantorna kommit upp ordentligt på våren kan de skyddas hjälpligt med fiberduk eller lock på odlingslådan. Under hösten har jag sällan problem med jordloppor, då växer rucolan jättefint. I inlägget 5 tips för att lura jordlopporna kan du läsa mer om hur jag blir av med de oinbjudna gästerna, som egentligen inte gör någon större skada annat än estetiska.

I övrigt drabbas rucola lätt av samma slags bråkstakar som övriga korsblommiga växter, läs kål. Det syns lätt på kvarblivna rucola-plantor som nästan alltid har tjusigt färgade larver på sig under högsommaren.

 

Frodig grön tuva av rucola på friland under hösten.

Stora tuvor av rucola finns att skörda på friland under hösten från plantor som såtts i slutet av sommaren.

 

Ett bra tips för att ha fin rucola att skörda under hela våren och hela hösten är att så en rad frön då och då. Så inte allt på en gång, då hinner den bli övervuxen i ena änden av bädden innan det blivit dags att skörda. Mitt motto för rucola, precis som för många andra växter är att så lite-så ofta. Och precis som rädisorna tycker jag att rucola blir finast om den får gott om vatten när den växer. Då blir bladen saftiga och lagom peppriga - precis så smarriga för att göra sällskap med andra grönsaker på en smörgås, gärna tillsammans med lite rapsolja och grönsakssalt.

Som jag skrev tidigare passar rucola fint att odla också på hösten, då är skadedjuren få och marken fuktig. Jag sår flera omgångar under juli-september på lämpliga platser och kan skörda regelbundet ända fram till frosten från friland. I växthus eller tunnelväxthus kan den stå ännu längre.

Jag har provat att frysa överskott av rucola, både färsk och förvälld. Och jag avskydde den. Men jag har hört andra ha stor nytta av fryst rucola.  När jag har överskott av rucola bakar jag hellre bröd på bladen. Läs receptet i Saftigt bröd med mycket rucola.
/Sara Bäckmo

08. februari 2016

4 svar till “Frodig rucola i köksträdgården”

  1. Jag är ny här på din blogg och jag är kär iden! Det är så himla kul att se dina videor och man blir så himla inspirerad! Tack för en superfin blogg!

  2. Signe Persdotter skriver:

    Jag använder stor och något grov rucola i pajer och i tjocka jag under osten på pizzor. Jättegott.

  3. Linda skriver:

    Hej Sara!
    Jag glömmer alltid klippa bort stänglarna, så mina plantor går i blom - istället får jag ju då mycket fröskidor, som jag sår om våren efter. Kan jag skörda fröerna redan när fröskidorna är gröna? När de väl torkat blir det lätt självsådd överallt... 🙂 Och kan jag så sommaren frö direkt nu i augusti igen (trots gröna), eller måste de torka först?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *