Fröer jag ska så nu

I ett huj har jag spridit ut alla fröpåsar över hela huset och får svårt att hålla ordning. Nu har jag sorterat och lagt i högar och korgar. Det är dags att så nytt till köksträdgården och fylla landen som ännu inte har omfattats av någon plan. Här är vad jag sår just nu.

En köksträdgård framför ett falurött hus.

Min köksträdgård i juni 2019 när gräslöken blommar för fullt. Det finns fortfarande ytor att fylla och jag sår gärna nytt i juni.

 

Gårdagskvällen (3 juni) avslutade jag med att sortera fröer. De har stått i olika byttor lite här och var i väntan på nåt. Nu är det dags att samla ihop och förbereda något av en så-bonanza till onsdag kväll. Onsdagar nattar jag inga barn och har kvällen fri till trädgård. Den här veckan bara måste jag se till att så en del av det som står på min önskelista.

Jag har en del land kvar att fylla, sånt där som blivit kvar helt enkelt för att jag behöver prioritera annat. Några pallkragar, en yta vid en bärplantering jag helt glömt bort, och så hela lilla tunnelväxthuset som saknar plan nu när en stor del av tomatplantorna som stått utomhus frusit bort. Sånt där pill helt enkelt.

Det jag gjort nu är att att jag sorterat fram alla fröer jag kan så nu. Inte senare i sommar, som en sommarsådd eller förberedelse inför vintern, utan rakt upp och ner - nu. Flera av er som följer mig på Instagram frågade vad jag sår nu och jag lovade en uppdatering på det.

Här följer en lista med både grönsaker och blommor. Det blir för mycket att anteckna också sortnamnen, de får ni i serien Sara säger på medlemssidorna istället.

 

Grönsaker

 

Sommarblommor

 • opievallmo (ätliga frön)
 • solros
 • krasse
 • spånadslin
 • eterneller
 • bovete
 • honungsfacelia

 

 

Direktsådd och försådd

På sommaren tycker jag alltid att det är lättare att så grönsaker i krukor och tråg för senare utplantering, istället för att så på friland. Det är enklare att sköta om en sådd på liten yta, som jag dessutom kan flytta omkring och skydda från både sniglar, sol och spöregn. De flesta saker försår jag alltså. Men i princip alla sommarblommorna sår jag direkt i landen nu när säsongen redan tagit fart, liksom palsternacka, morot, trädgårdsportulak och dill.

Jag har tidigare gjort en såkalender som finns här på bloggen. Där finns förslag till grönsaker att så månad för månad året om. Kika gärna där om du vill ha fler tips.

 

Läs mer: Såkalender på Skillnadens

 

Igår kväll regnade ordentligt här på Bökebacken och vad jag kunnat se hann jorden faktiskt bli rejält fuktig. Underbart! Idag ska jag försöka hinna lägga ut lite gräsklipp jag sparat så att fukten håller sig kvar i jorden.  Och plantera gurkorna jag sådde i videon nedan. Om jag hinner klippa planterings-videon kan du se den senare i veckan.

 

 

Hoppas du har några fröer kvar i byttorna att så. Det är lika kul att se det spira såhär på försommaren som på våren!
/Sara Bäckmo

04. juni 2019

3 svar till “Fröer jag ska så nu”

 1. Katinka skriver:

  Försår du morot, rödbeta och palsternacka också? Hur gör du i så fall vid omplantering?

 2. Katinka skriver:

  Läste en gång till, var snäll ta bort min fråga, du har ju redan svarat i inlägget.?

 3. Maja skriver:

  Vad glad jag blir att palsternacka fortfarande går att så! Trodde det tåget hade gått för i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *