Fröleveranser från andra länder - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fröleveranser från andra länder

Internationell post landar i vår brevlåda. Några gånger per år får jag fröer från utlandet. Fröpåsarna ser annorlunda ut och det känns alltid lite extra att öppna när jag beställt från en ny firma.

Vadderade kuvert och små kartonger från när och lite fjärran, fyllda med rasslande små saker. Jag vill öppna redan på väg från brevlådan! Fröfirmorna har bråda tider nu under vintern när vi odlare googlar fröer för glatta livet och jag vågar inte ens tänka på hur mycket som skickas iväg. Någon gång har P och jag roat oss med att kolla tillväxten för ett gäng fröföretag. Kurvan ser rätt bra ut, vi köper mycket frö.

Eftersom odling är mitt största och härligaste intresse så köper jag det frö jag vill ha, utan att tänka särskilt på att jag måste vara sparsam eller ekonomisk. I förhållande till det vi sparar på minskade matkostnader genom den egna odlingen är grönsaksfrö ändå en ganska liten utgift. Men visst landar mina inköp på flera tusen under året.

 

Frö från utlandet

Har du provat att köpa frö från andra länder? Det har jag gjort i några år. Jag tycker det är spännande. Först var jag tveksam och tyckte det kändes osäkert att registrera betalkort på utländska sajter. Men i takt med att metoderna för betallösningar på nätet blivit bättre och min nyfikenhet blivit större så har jag vågat lite mer. Än så länge har jag inte blivit besviken.

I första hand har jag köpt fröer från andra EU-länder. Mina språkkunskaper fixar bara engelska så jag har uteslutande valt engelskspråkiga nätbutiker, som Dobies, Marshalls, Johnsons Seeds och Suttons. Jag har satt som ett litet mål för mig själv att försöka hitta några butiker i länder utöver Storbritannien. Hoppas kanske på något tips här från er som läser.

Jag hittar fröbutikerna helt enkelt genom att googla, till exempel en grönsak som jag är nyfiken på och seeds (chinese cabbage seeds till exempel).

 

Uppdatering 2018: Nu har jag också provat att beställa frö från Baker Creek Heirloom Seeds i USA och Nikitovka Seeds i Ukraina. Funkade perfekt!

 

En vacker plantering av kål.

Den vackra grönkålen med violett bladnerv är 'Midnight Sun', som köptes från utländsk fröfirma förra vintern.

 

Än så länge har jag i år beställt från tre butiker utomlands. I senaste laddningen kom till exempel en morotsformad rödbeta 'Rouge Crapaudine', den härdiga vinterkålen 'Noelle' med lila detaljer, den gula vinbärstomaten 'Yellow Currant' till barnen och den rubinröda brysselkålen 'Rubine'.

 

Vad får jag från utländska butiker?
Det jag tittar efter när jag skummar igenom fröbutikerna är förstås spännande sorter som jag inte hittar i utbudet hemma. Det kan också vara att jag specifikt letar efter en sort som jag sett odlare i andra länder tipsa om. Förra vintern köpte jag en hel del kål, till exempel den vita grönkålen 'Emerald Ice' och den läckra 'Midnight Sun' med illrosa bladnerver. Den senare finns i år som nyhet hos Impecta, förresten. Jag hittade också en salladskål som växte fram väldigt små huvuden, den har varit perfekt nu under senhösten i tunnelväxthuset när säsongen är så kort. Dessvärre minns jag inte sortnamnet.

På det hela taget är det kul att ha ett större utbud att välja från!

 

Här har jag listat några tips om du vill köpa från utlandet:

  • Titta så att butiken säkert skickar varor till Sverige - vissa butiker skickar inte utomlands och det är snopet att ha fyllt varukorgen för att sedan få besked att köpet inte kan genomföras.
  • Läs noga vad frakten kostar - obehagliga överraskningar kan vara tillägg för att skicka till andra länder.
  • Välj sorter med omsorg - vissa grönsaker kan ha utvecklingstider som gör de svåra att odla med bra resultat i Sverige, de hinner kanske knappt blomma i vårt klimat.
  • Köldtålig eller inte köldtålig - om du letar specifikt köldtåliga sorter, kom då ihåg att köldtålig i Storbritannien inte innebär att grönsaken klarar 30 minusgrader, vintrarna där är mycket mildare än våra.
  • Längre frakttid - ställ in dig på att det tar längre tid att få varorna än om de skulle skickas från Sverige.

Om du vill veta vad som gäller för inköp av fröer och växter från utlandet kan du hitta mer info på Jordbruksverket: Privatpersoner som beställer växter över Sveriges gränser.

Har du som läser andra tips att dela med dig av när det gäller inköp av fröer från utlandet? Något särskilt du tycker är bra att tänka på? Tips om bra sajt? Kommentera gärna!
/Sara Bäckmo

20. december 2017