Fröleveranser från andra länder

Internationell post landar i vår brevlåda. Några gånger per år får jag fröer från utlandet. Fröpåsarna ser annorlunda ut och det känns alltid lite extra att öppna när jag beställt från en ny firma.

Vadderade kuvert och små kartonger från när och lite fjärran, fyllda med rasslande små saker. Jag vill öppna redan på väg från brevlådan! Fröfirmorna har bråda tider nu under vintern när vi odlare googlar fröer för glatta livet och jag vågar inte ens tänka på hur mycket som skickas iväg. Någon gång har P och jag roat oss med att kolla tillväxten för ett gäng fröföretag. Kurvan ser rätt bra ut, vi köper mycket frö.

Eftersom odling är mitt största och härligaste intresse så köper jag det frö jag vill ha, utan att tänka särskilt på att jag måste vara sparsam eller ekonomisk. I förhållande till det vi sparar på minskade matkostnader genom den egna odlingen är grönsaksfrö ändå en ganska liten utgift. Men visst landar mina inköp på flera tusen under året.

 

Frö från utlandet

Har du provat att köpa frö från andra länder? Det har jag gjort i några år. Jag tycker det är spännande. Först var jag tveksam och tyckte det kändes osäkert att registrera betalkort på utländska sajter. Men i takt med att metoderna för betallösningar på nätet blivit bättre och min nyfikenhet blivit större så har jag vågat lite mer. Än så länge har jag inte blivit besviken.

I första hand har jag köpt fröer från andra EU-länder. Mina språkkunskaper fixar bara engelska så jag har uteslutande valt engelskspråkiga nätbutiker, som Dobies, Marshalls, Johnsons Seeds och Suttons. Jag har satt som ett litet mål för mig själv att försöka hitta några butiker i länder utöver Storbritannien. Hoppas kanske på något tips här från er som läser.

Jag hittar fröbutikerna helt enkelt genom att googla, till exempel en grönsak som jag är nyfiken på och seeds (chinese cabbage seeds till exempel).

 

Uppdatering 2018: Nu har jag också provat att beställa frö från Baker Creek Heirloom Seeds i USA och Nikitovka Seeds i Ukraina. Funkade perfekt!

 

En vacker plantering av kål.

Den vackra grönkålen med violett bladnerv är 'Midnight Sun', som köptes från utländsk fröfirma förra vintern.

 

Än så länge har jag i år beställt från tre butiker utomlands. I senaste laddningen kom till exempel en morotsformad rödbeta 'Rouge Crapaudine', den härdiga vinterkålen 'Noelle' med lila detaljer, den gula vinbärstomaten 'Yellow Currant' till barnen och den rubinröda brysselkålen 'Rubine'.

 

Vad får jag från utländska butiker?
Det jag tittar efter när jag skummar igenom fröbutikerna är förstås spännande sorter som jag inte hittar i utbudet hemma. Det kan också vara att jag specifikt letar efter en sort som jag sett odlare i andra länder tipsa om. Förra vintern köpte jag en hel del kål, till exempel den vita grönkålen 'Emerald Ice' och den läckra 'Midnight Sun' med illrosa bladnerver. Den senare finns i år som nyhet hos Impecta, förresten. Jag hittade också en salladskål som växte fram väldigt små huvuden, den har varit perfekt nu under senhösten i tunnelväxthuset när säsongen är så kort. Dessvärre minns jag inte sortnamnet.

På det hela taget är det kul att ha ett större utbud att välja från!

 

Här har jag listat några tips om du vill köpa från utlandet:

 • Titta så att butiken säkert skickar varor till Sverige - vissa butiker skickar inte utomlands och det är snopet att ha fyllt varukorgen för att sedan få besked att köpet inte kan genomföras.
 • Läs noga vad frakten kostar - obehagliga överraskningar kan vara tillägg för att skicka till andra länder.
 • Välj sorter med omsorg - vissa grönsaker kan ha utvecklingstider som gör de svåra att odla med bra resultat i Sverige, de hinner kanske knappt blomma i vårt klimat.
 • Köldtålig eller inte köldtålig - om du letar specifikt köldtåliga sorter, kom då ihåg att köldtålig i Storbritannien inte innebär att grönsaken klarar 30 minusgrader, vintrarna där är mycket mildare än våra.
 • Längre frakttid - ställ in dig på att det tar längre tid att få varorna än om de skulle skickas från Sverige.

Om du vill veta vad som gäller för inköp av fröer och växter från utlandet kan du hitta mer info på Jordbruksverket: Privatpersoner som beställer växter över Sveriges gränser.

Har du som läser andra tips att dela med dig av när det gäller inköp av fröer från utlandet? Något särskilt du tycker är bra att tänka på? Tips om bra sajt? Kommentera gärna!
/Sara Bäckmo

20. december 2017

16 svar till “Fröleveranser från andra länder”

 1. Lotta skriver:

  Jag har en tipslista med fröbutiker, både svenska och utländska, på min egen blogg (följ länken). Har inte köpt från alla av dem (och aldrig från någon i USA) men tycker det är roligt att gå in och "fönstershoppa", läsa sortbeskrivningar etc. Tänkte beställa ett gäng fröer från belgiska Vertiloom snart, gå gärna in på deras sida och spana 🙂

 2. Simone skriver:

  Jag brukar beställa frön från Camilla Plums shop (http://netbutik.fuglebjerggaard.dk/) hon har enormt många häftiga frön man inte hittar andra ställen. De flesta är till och med ekologiska utan att kosta extra. Jag är fan.

 3. Susanne skriver:

  Ukrainska och ryska fröer. Skickar till Sverige.

  https://nikitovkaseeds.myshopify.com/

  Från UK. Skickar till Sverige

  http://stores.ebay.com/premierseedsdirect/

 4. Susanne skriver:

  Jag har beställt från premierseedsdirect.com i England. Billig frakt snabb leverans o jättestort utbud . Många ekologiska fröer också. Kan varmt rekommenderas. Billiga frön också med olika storlekar på fröpåsarna.

 5. Marie olausson skriver:

  Jag hittade en estnisk sia för många år sedan. Då var det jättekrångligt med betalning o sånt. Men det var så billigt. De sålde också frö från Ryssland som var riktigt köldtåliga o bra kolla in på seemnemalin.es. Jag tror det stavas så ni får googla annars ?

 6. Andrea skriver:

  Har god erfaring med disse fra England, tror jeg fant dem via Charles Dowding: http://www.sh-organic-seeds.co.uk

  Økologisk, småskala, godt utvalg og bra priser.

 7. J skriver:

  Gmo fröer har jag en fundering över? Hur vet man att de inte är det från andra länder. Vore riktigt intressant om du kunde ta upp det i bloggen någon gång när och om du vill.

  • Sara Bäckmo skriver:

   När du köper fröer från en fröbutik får du helt enkelt lita till att de gör sitt jobb, oavsett vilket land du handlar från. Risken är inte mindre för att du köper fröer från en utländsk butik - alla vill göra ett fint jobb. /Sara

 8. Johanna skriver:

  realseeds.co.uk

  Rekommenderar MYCKET pga eko, kulturarv o anpassat till "dåligt" klimat. Mycket bra info också

 9. Hanna skriver:

  Hej Sara! Jag beställde fröer från usa på tradewindsfruit.com. Dom hade många intressanta meloner bl.a. som jag beställde ? Jag fick med ett paket gratis med tomatfröer som jag tänkte testa i sommar ? Alltid kul att få med en liten överraskning ?

 10. b.schimmer skriver:

  Susanne tipsade om bl ryska fröer från http://www.nikitovka.com. Eftersom jag bor i zon 4-5 har jag testat många ryska sorter och tycker många är bra, har fått tag på vissa hos Esters café i Värmland (http://esterscafe.se/). Men på Nikitovka fanns det massor av sorter att prova. Bl sibiriska sorter av tomat, köpte ett par som skall gå på friland. Så nu går jag och väntar på min "godispåse" från Nikitovka. Tack för tipset. Och tusen TACK Sara för alla dina tips och idér, de ledde till nytt grönsaksland och 2019 blir det utökat. Odlar med tanke på handikappad kropp, så det blir höga bänkar. Men det funkar väldigt bra.

 11. k.sotka skriver:

  Ja odlar mestadels tomat, så http://tomatoeden.com/ har varit mitt val i många år, också https://www.pomidorlandia.pl/ och https://seemnemaailm.ee/se/. Jag vill betala direkt ur mitt konto utan att behöva använda PayPal eller sådant.

 12. Martina skriver:

  Tackar också för tipset om Nikitovka - vilket enormt sortiment på vissa grönsaker! (Och ingenting av annat, men vad gör det när det finns hundratals tomater...). Ni som beställt därifrån - har ni haft problem med tull och importregler?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har också provat göra en beställning därifrån. Tycker sidan verkar vara väldigt pålitlig, så jag håller tummarna! Lycka till med din beställning med!

 13. Martina skriver:

  Jag hörde mig för lite, det verkar som att det tillkommer moms och PostNords avgift vid leverans. Återstår att se om det blir ytterligare överraskningar utöver det. Men lite måste man ju chansa.

 14. AnnSofie skriver:

  Hej!
  Jag är väldigt ny på detta med att köpa fröer utomlands (inte köpt något än men spanar) och jag tittar mycket efter clematis frö, hittar mest små plantor. Har nog gått igenom alla sidor ni nämnt här ovanför i kommentarerna :'D men hittar inga.. Men om jag söker på ebay då hittar jag massor givetsvis. Är det "säkert" att handla på ett sådant här ställe? (handlat mkt över ebay så inte orolig över penga överföringar el likn) om fröna är lagliga? Tycker det är svårt att vet avad som är okej att importera eller ej 🙂

  https://www.ebay.co.uk/itm/25x-Clematis-Hybrid-Flower-Seeds-Garden-Plant-Choice-Of-Colour-UK-Seller/161853220394?var=&hash=item25af34262a&enc=AQADAAAC8FjVrDbVsZ8oH%2F8PNHtt9VX4%2Fw7FZcmMuqsX8uaFEduVmn7y%2FBq7SowlZ%2FFX59c0AlSayBELe1x8qMxYPQh3IwbryKxY5yhdK%2B9QvNPF4oA8IH6e6O%2BXxdHTe5gwzVFAeNjNYZrs0aJiJDMcyvK4%2B4%2Fmvv1IhgrpbHX1rd5rAvbJgDb9Vw8bKI5LUTAjlWaM2J%2BpWH5QcHVwor%2F26KTSqf4nqnPUykFhWfw1s%2BORi47xf8VUjtNr4ShxWzkpHnO6g5I0%2BtIbD68maU%2BEWILzPdBbXjlFz4jBTXzrE12XiPodPNsch2l1Hz9KQv%2BPjnAlMlkdYLJjHKGBW3QQmfg6nYo9%2BGbEh7HM%2BaIa9ZnKn7GI4BpSS5Flro1bA665%2FF91AYYOh%2FhwKAAJ001VeMOel15uaU9ZoK2x3QZ%2FoVx99OKvnZMCN8O%2BjvIO5rtePYvPwWy8AAT4PvYoFQLFGYnaGP0jAGtWjqrFjgs8jFL1b6DSHMu2G0EwcKstBhKgLIck3LfODTeU5UwPSbtMbqlvXiv4SDxlVdJZXzi9kcbBU%2Bs1vwRU1tSCnAtO4DcjeUU9LGHgeeH17w1FjNiXBBjNSSi39GjrupwobjQo2wFUY9z0KHW9wCr2j%2BHFXdGwBW9MvrIRwcJgSr%2BzL0%2BeMavfZ4U3KssG4KWx9TF7ijKHhHzbE%2F1XzA1o7ojFBkLZNlLQFpJIn0UsVCR5idJeY42wi6Epdu2%2FJEV28XRUoWGNxSzDFL5kFK29DWlwvsGdh7u7lGcKX5kp3a4y6iBrLXRIIF3VCqZ%2B79JeDKiyv9wyi%2Bx0dWB%2FDS8voBunaNQoBWf65tavDzItDswaQCEM4MkhTar9u47cH%2BepkBjBpNTvlafw2JY70hRuyrgISLgzGMSQpPUp7VS094Tobaz3igAm4sVY%2FAkSb7jmmh2SeE6suKgNuEPijkxTIrrc1cWeaUnXoMu0GU0nG9MgqsphqlZ1t0Nn4UZrPkXAt5kYwBooEdvH&checksum=1618532203944724cdf99ffc4790801f55bc6c8e3fcf

  (jösses vilken länk)

  Om växten inte står med här, är det grönt ljus att köpa och få hem då? 🙂
  https://www.jordbruksverket.se/download/18.2e6f24cf152e919a4a31d9e4/1540910385750/%C3%96versikt%20importf%C3%B6rbud%20och%20sundhetscertifikat.pdf

  Ber om ursäkt om mina frågor är dumma 🙂

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *