Frös sallaten sönder? - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frös sallaten sönder?

Vi har passerat nästan en vecka med minusgrader och jag har knappt vågat mig ut i tunneln för att se hur vinterodlingen klarat sig. Du vet, all fin sallat som vuxit så fint.

I veckans klipp från Skillnadens Trädgård visar jag hur vinterodlingen i tunnelväxthuset sett ut i november. Jag packar in bladgrönsakerna som förberedelse inför snö och kyla och kollar förstås resultatet efteråt. Se här:

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,55424" yod yot ]

 

Förra årets vinterodling av sallat, som jag pratar om i klippet, kan du se här. Visst är det lätt att bli taggad till att försöka ge sig på att övervintra ett gäng plantor. De väcker odlarglöden tidigt på våren, kan jag intyga.

[YouPlaySinglePlayer video="104,495,46478" yod yot ]

 

Har du frågor om min vinterodling får du gärna hojta. Det vore kul om fler använder ytan i växthus och tunnlar också vintertid - det finns stor potential till att skörda mycket mat här också när det är kallt ute.

Har du problem med att se klippen här i bloggen finns alla samlade på YouTube också. Glöm inte att prenumerera så du inte missar några klipp.

Nästa vecka sammanfattar jag vår gröna utmaning. Sju månader med grönsaker bara från egen trädgård. Häftigt att snart vara i mål!
/Sara Bäckmo

25. november 2015

3 svar till “Frös sallaten sönder?”

 1. Ingela Kårhammer skriver:

  Hej Sara!
  Din sallad verkar ha klarat frosten bättre än min! Grönkål, en del spenat och en liten brocoli är de enda som klarade frosten, fastän jag har packat in salladen i tunnelväxthuset ?
  Så gömmer sig hungriga matfriare i jorden som ätit upp mycket av min sallad!
  Tog verkligen inte kylan någon av dina grönsaker?
  Med vänlig hälsning,/Ingela

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har valt att odla sallatssorter som tål kyla bra till just den här bädden. Det är stor skillnad mellan olika sorter. Vilka jag odlar ser du i inlägget jag länkar till nedan. All sallat och rödbetsblast som inte täckts med fiberväv frös förstås sönder. Men vinterportulak, bladraps, persilja och vintersallat som står utan täcke klarade sig fint. De är också kända för att tåla kyla och passar därför bra att odla i tunneln. Hälsningar Sara
   https://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/ny-badd-for-vinterodling/

 2. Camilla Jansson skriver:

  Vilken skillnad på temperatur mellan ute och inne i tunneln. Jag har ännu inte testat vinterodling, men har mätt skillnaden på ute och inne i mitt växthus på våren för att se när jag kan plantera ut exv tomater. Det brukar inte skilja mer än en grad även om jag har en vattentunna som värms upp dagtid av solen/dagstemperatur.

  Vad är det för fabrikat/var har du köpt minitunneln? Efter detta årets kalla vår så funderar jag på något över mina odlingsbäddar för att tidigarelägga säsongen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *