Frukostbröd med gurka och honung

Det här fina brödet rymmer en stor slanggurka och får en fin fräsch smak. Perfekt för dig som har stor skörd av gurka eller råkar ha en över i kylen.

Bröd blir många gånger mycket fint med rivna grönsaker i. Här är en variant med riven gurka i. Jag har använt en stor ormgurka av sorten 'Suyo Long'.

Du behöver:
5 dl grovt riven gurka (ungefär en hel slanggurka)
50 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
3 msk honung
ca 18 dl vetemjöl (plus mjöl till utbakning)
1 msk salt

 

En hög med riven gurka.

Riven gurka innehåller mycket vatten, därför minskar jag ner på övriga degvätskan till 4 dl.

 

Gör så här:

  • Riv gurkan grovt, du behöver inte skala den innan.
  • Lös jäst i vatten och vänd ner gurka och honung.
  • Blanda i mjöl och knåda degen ordentligt. Jag bakar den 10 minuter i maskin.
  • Låt degen jäsa i bunken 45 minuter.
  • Baka ut frallor (ca 30 st), limpor (2 st) eller platta bröd (2 st).
  • Låt bröden jäsa 20 minuter under bakduk.
  • Grädda frallorna cirka 8 minuter i 250 grader, limpor cirka 30 minuter i 200 grader och platta bröd 15-20 minuter i 225 grader.

 

Närbild på en platt brödkaka.

Det luftiga brödet har en len och frisk smak av gurka och honung.

 

Frallor: Dela degen i tre stora delar, knåda var del till en tjock korv och dela den i tio delar. Jag rullar inte mina frallor utan lägger dem med snittytan uppåt på plåt med bakplåtspapper.

Limpor: Dela degen i två stora delar, vik degen upprepade gånger (se knep i Surdegsbröd som på Skillebyholm) och lägg med vikytan nedåt i en mjölad bak-korg eller snittytan uppåt i en smord bakform.

Brödkakor: Dela degen i två stora delar, platta ut degen eller kavla till en cirka 4 cm tjock kaka. Lägg på bakplåtspapper på plåtar och skär kakan i portionsbitar innan den jäser.

Bröden går mycket bra att frysa. Det är ett bra sätt att att baka bröd på överskott av skörd och stoppa i frysen till senare. Gurka är ju annars inget vidare att just frysa.
/Sara Bäckmo

18. augusti 2017

20 svar till “Frukostbröd med gurka och honung”

  1. Anna skriver:

    Låter jättegott! Måste prova detta.

  2. Martina skriver:

    Har du testat att baka på en gurka som blivit besk någon gång? Hade ju varit ett bra sätt att slippa slänga de, men det kanske blir besk smak av brödet då?

  3. Signe Persdotter skriver:

    Trevligt recept. Jag har mycket squash nu och gissar att det också går bra.

  4. Lillevi ulfsdotter skriver:

    Hej!Har en helt annan sak jag undrar!Har letat som en tok efter blå sötlupin som du odlar !Hittar den inte någonstans ,förutom Ohlssons frö på 50 kg!Snälla,var hittar du dina fröer?

    • Sara Bäckmo skriver:

      De har tagit bort den ur sortimentet dessvärre. Det finns en vacker gul lupin som är bra som gröngödsling. Den doftar jättefint. Kolla Impectas utbud. /Sara

  5. Conhumdrum skriver:

    Trevligt recept! Går det byta ut honung mot t.ex agavesirap för veganer?

  6. Sandra skriver:

    Jättegott! Vetemjölet tog slut, så blev ungefär hälften rågsikt. Först gången jag odlar gurka och får så mycket att jag inte ett vad jag ska göra med det. Så det här brödet kommer bakas flera gånger ?

  7. Solveig Osseen skriver:

    Har provat båda dina recept, gurk- resp squash bröd. Fantastiskt goda??

  8. Ida skriver:

    Hej! Provar detta recept i denna stund med en förväxt slanggurka, ska bli spännande... vet inte hur noga du vill vara men jag kan inte se att du skrivit ut när man ska ha i saltet? Tack Sara för att du finns! Du inspirerar mig så som också är fyrbarnsmamma och satsar stort på odling i år för första gången??☀️?

  9. annika.nilsson skriver:

    Saknar ditt recept på squashbröd i långpanna. Kan inte hitta det på bloggen.
    Bakade det förra sommaren. Hur gott som helst.

  10. Anna Enander skriver:

    Samma här!

  11. […] Läs mer: Frukostbröd med gurka och honung […]

  12. Yvonne skriver:

    Äntligen nu kan man baka mycket gurkbröd!
    Tack Sara för bästa brödet.

  13. Eva skriver:

    Håller bröden sig bra ett par dagar utan att bli torra?

  14. bergstromsmaria2 skriver:

    Har provat att baka ditt bröd & det blev såå gott.
    Nu har jag juicat en del morötter så nu blir det morotsbröd på ditt recept.
    Tack du fina.🥒🥕

  15. Eva skriver:

    Hej Sara!
    Kan man använda inläggnings gurka istället för slanggurka?
    Tack så spännande att läsa här.

  16. Agneta Lögdquist Eriksson skriver:

    Varför använda bakplåtspapper?
    De nya plåtarna ska man väl inte behöva det.
    Eller smörja in med gamla smörpaketsomslag som man gjorde förr...o jag gör fortfarande 🙂💚

Lämna ett svar till Signe Persdotter Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *