Frys in squash

Det är superenkelt att frysa in squash. Men knivigt att hitta användning för de mängder det oftast blir. Här berättar jag hur jag brukar göra.

Två nyskördade squash ligger på ett fat.

Fina små nyskördade squash från trädgården. Sorten heter 'Costata Romanesco' och är min favorit.

 

Grönsaker som ger stor skörd är roliga att odla. Extra roligt är det förstås om all skörd kommer till användning. När det gäller squash är det inte alltid lätt att lista ut hur allt ska ätas upp och därför försöker jag begränsa antalet plantor. I år har jag bara två men de ger ändå nog för att räcka att äta både direkt efter skörd och till att lagra.

 

Enkelt att frysa squash

För att frysa squash gör jag på tre sätt, till bägge brukar jag först skala frukterna.

  1. Riv den squash som ska frysas, krama ur en del av vätskan, stoppa i lagom små påsar eller burkar och frys in. Eller frys som en platt kaka i större påse så att lagom stora/små bitar kan brytas loss
  2. Skär i bitar, stora eller små, och frys i påsar eller burkar.
  3. Varje år gör jag en puré på squash och fryser.

Squash som frysts blir sladdrig när den tinats. Inte alls så fast och fin som den är efter skörd, det är till och med svårt att tro att det är samma grönsak. Och det är det som kan göra det klurigt att hitta användning för den. Det är inte direkt en fylld ugnsbakad zucchini som trollas fram av den frysta skörden, snarare en slabbig sörja av något som inte heller smakar särskilt mycket.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Att använda fryst squash

Dessbättre finns det stor användning också för den frysta squashen, det gäller bara att vara lite finurlig. Jag brukar se den mest som utfyllnad, ett sätt att dryga ut maten som jag skrivit om tidigare i inlägget 8 tips för mer grönsaker i maten.

Den rivna squashen passar fint i olika slags plättar och biffar. Eller i köttfärssåsen, soppan, gratängen eller vilken gryta som helst.

Bitar av squash fryser jag mest för att plocka fram och ta hand om vid senare tillfälle. Under fina sommardagar är det så mycket annat som ska göras att jag inte hinner ta hand om skörden. I första hand använder jag squash till olika röror jag gör under sommaren, baserade på tomat och paprika. Bland annat den röra jag kallar för "snålröra" och som är ett populärt recept här på bloggen - Snålröra på tomat och squash.

Purén blir en enkel och ganska smaklös bas till saker och ting som piffas till med kryddor och/eller andra grönsaker. Mycket bra att ha!

Så passa på att ta hand om den squash som blir under sommaren. Skörda den när den är fin och fast, inte övermogen. Det gör inget om den blir liggandes i frysen till nästa försommar - det är perfekt att ta fram några påsar till i stort sett vad som helst. Inte minst som utfyllnad i vårens första grönsakssalter.

Läs hur jag odlar squash i inlägget Odla sommarsquash.
/Sara Bäckmo

29. juli 2016

26 svar till “Frys in squash”

  1. Cathrine Ålund skriver:

    Tack för tipsen, prova falsk ostkaka med squash (zucchini), jätte gott ?

  2. Majsan skriver:

    Testa att äta den som zucchinipasta. Sååå gott med tex en god riven ost över och på 100 andra pasta sätt 🙂

  3. Karin skriver:

    Tänkte på dig när jag just nu står och steker plättar. Squashplättar! Minskar mängden mjölk något och river i squash i alla pannkakor/plättar under sommaren. Ungarna älskar det bara squashen är skalad. (Går bra att göra med frusen på vintern också förståss.)

  4. Lena skriver:

    Här steker vi zucchinipuckar varje dag till lunch eller middag. 4-5 cm tjocka skivor brynes i olivolja, dra ner värmen lite, salta å peppra, låt ligga å gosa minst 20 min i pannan. Mot slutet strössla över dill, riven ost, chiliflakes ell vad ni gillar och ev lite till salt. Å njuuuut!
    Vi skivar även å bryner hastigt innan infrysning, då lite tunnare skivor, bli inte lika mosigt vid upptining.
    Men inser att 22 plantor var liiite för många till vårat 2 -personers hushåll?

  5. Elin W skriver:

    Jag har inte provat själv, men har läst någonstans att man kan torka skivor av squash, som man sen lägger direkt i grytor/soppa där de suger upp vätska igen. Tänker att man få kanske får en något fastare/segare konsistens än om man fryser. Jag ska iallafall prova!!!

  6. Cecilia skriver:

    Jag har också provat falsk ostkaka och det är supergott!!

  7. Lotta skriver:

    Squashsoppa är perfekt på frusen squash. Enklast är att göra basen klar och frysa in. Fräs små bitar av squash med gul lök tills det är mjukt, salta och peppra. Frys in. När du ska göra soppan häller du i blandningen i grönsaksbuljong och toppar med lite grädde. Koka upp och mixa slät. Njut!

  8. Johanna skriver:

    Jag kan inte äta mjölkprodukter så t.ex. då vi gör pizza grovriver jag squash och saltar istället för ost, blir riktigt krämigt! Kanske det skulle gå med fryst då också? Måste pröva.

  9. Susanne Ljungberg skriver:

    Hej!
    Var finns dessa goda recept ni pratar om? Hade varit roligt att prova dom.

    Mvh Susanne

  10. Britt Pålsson skriver:

    I stället för morötter till morotskaka grovriver jag squash utan att skala den. Blir alltså en squashkaka. Enligt min mening mycket godare och saftigare.

  11. Vitterskog skriver:

    jag gjorde som en bostongurka men men gul squash å gul paprika, och den har hållit ett år nu och är supermumsig =)
    Jag kallar den Solbackasquash. Också gett bort i små burkar, varit uppskattat.

  12. Camilla skriver:

    Vi gör tzatsiki av Squash! Funkar superbra! Salta den grovrivna squashen precis som med gurka. 🙂

  13. Veronica skriver:

    Det är också gott att baka matbröd på Squash, som är gott både färskt och upptinat fryst. När jag gick på hushållskola gjorde vi ofta en toppengod sockerkaka med squash kardemumma och kanel. Tyvärr har jag inte receptet kvar.

  14. Nishti skriver:

    Squashsoppa gör vi med gullök, persilja och tomat eller tomatpuré. Det är sågott man äter det minst engång per vecka i Kurdstan. Hacka stora pitar både squash och gullök steka lite tillsammans sedan häll på tomatpuré eller färsk mixat tomat och lite vatten. Sedan får man använda salt och pipper, när soppan kokat färdig då ska man hälla på hakad persilja och släcka spisen.
    Det kan man äta båda som soppa och sås med ris burgul super gott och enkelt.

  15. Mejan skriver:

    Jag har odlat massor med squash och har nu lagt in dem som kimchi. Jättegott och gå bra att lagra.

  16. Maria skriver:

    Riven squash är perfekt att ha i frysen & även reda en sås eller en gryta med.
    Jag blandar även riven squash med strimlad paprika, lök i olika former samt även tomat så har jag lite olika baser i frysen till soppor & olika grytor att ta fram under året. Så fiffigt & allt tack vare dig Sara! 🌱

  17. Phernilla skriver:

    Vi fryser i tärningar och har i pyttepannan, tillsammans med paprika, krossade tomater för att variera krögarpytten, sedan serverar vi den med rode ilandssås

  18. Marie skriver:

    Någon som har provat att frysa squashen efter att ha strimlat den till ”spagetti”? blir det bara mos när man tinar och försöker ge dem ett uppkok?

  19. Amalia skriver:

    Provade att göra en grön ”slarvröra”. Blandade squash, färsk lök med blast grönkål, och nyzeeländsk spenat i en långpanna. Ringlade över olivolja och salt som jag kramade in i grönsakerna. Ugnen på 150grader i ca 30-40 min eller tills de smält ihop lite. Gott till pasta och lätt att göra mängder och frysa samt tillsätta vilka kryddor man vill.

  20. Anders Börjesson skriver:

    Fråga: Tycker om att steka squashen. Då försvinner ju också en del vätska. Någon som vet om det skulle gå att frysa den stekt? Blir texturen av den stekta skivan kvar? Hållbarhet? Restriktioner?

    AndersB

Lämna ett svar till Marie Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *