Frysa grönkål

Att frysa grönkål är ett enkelt sätt att bevara en fin skörd. För oss som har rådjur som äter upp skörden är det suveränt att ha fryst grönkål till vintern.

En kasse med nyskördad grönkål

En stor kasse grönkål blir två fryspåsar med blad till frysen. Läs mer om hur du kan frysa grönkål nedan!

 

Grönkål är i många avseenden en perfekt grönsak. Jag skriver om den i min bok Skillnadens Favoriter som en bra kålväxt för nybörjare att odla. Den kan skördas i många stadier och dessutom odlas vid tider på året då angripande skadedjur inte gör sig besvär. Den är också tämligen lätt att använda för den som är kreativ och därtill vansinnigt nyttig. Sen går det förstås också att frysa grönkål. Den borde finnas i alla köksträdgårdar!

 

Se mer: Kål från sådd till skörd

 

Rådjur, ull och nät

I år har jag odlat flera sorter, om än att jag begränsat mig något. I första hand har jag odlat en låg sort som heter 'Dwarf Green Curled'. Den är fantastisk! En lågväxande sort med maffiga krusiga blad i underbar färg. På grund av den låga höjden är den lätt att skydda med väv under växtsäsongen.

Senhösten är den svåraste tid för grönkål i min trädgård. Jag vet att en del är förskonade helt från betande rådjur och harar, det beror ju lite på var vi odlar någonstans, men min trädgård är väldigt utsatt. Det hjälper mycket bra att låta kålnätet ligga över plantorna på hösten, då kommer djuren inte åt. En del tipsar om att det funkar såååååå bra med ull, men min erfarenhet är att hungriga rådjur skiter fullständigt i ull eller inte ull. Jag täckodlar bäddar stora områden i köksträdgården med ull och rådjuren serverar sig trots det.

För att få behålla så mycket som möjligt av skörden har jag i år bestämt mig för att frysa in rejäla mängder grönkål. I år flyttar jag inte in kålplantor i tunnelväxthuset (plantorna har blad som ruttnat och min gissning är att det kommer att eskalera i det fuktiga tunnelväxthuset) utan satsar istället på att frysa in. Grönkål blir synnerligen bra vid infrysning! Dessutom tar de omfångsrika bladen väldigt lite plats i frysen, så det går att frysa grönkål i mängder.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Ett kålland, där delar av plantorna står under nät.

Under kålnätet har kålen stått sig fin under hösten, men delar av den har farit illa av fukten under näten och ruttnat.

 

Plocka och frysa grönkål

 • plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven
 • skölj bladen i ett vattenbad och låt rinna av på en handduk
 • skär i mindre bitar om du vill
 • packa bladen i en fryspåse och sug ut luften
 • förslut påsen och stoppa i frysen

Ett annat sätt, om du har mycket plats i frysen, är att stoppa in bladen som de är så att de fryses. Därefter kan du ta fram bladen ett och ett då du behöver och enkelt repa de frysta bladdelarna av mittnerven.

 

Förvälla grönkål

Den spenat du köper från butikens frysdisk är förvälld. Det är praktiskt eftersom förvällda blad tar så lite plats i frysen. Det är dock inget måste att förvälla. Om du vill prova gör du så här.

 • plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven
 • skölj bladen i ett vattenbad
 • lägg bladen i en stor kastrull med kokande vatten med lite salt
 • låt koka i 1-2 minuter
 • skölj bladen i kallt vatten så att kokprocessen avstannar
 • krama ur vattnet
 • frys grönkålen i platta paket eller små bollar

Tänk på att grönkål omfattar en lång rad olika sorter av kål. Förutom traditionell grönkål räknas också svartkål och bladraps till grönkål och kan frysas på samma sätt, både utan och med förvällning före.

 

En hand håller en påse fylld med hackad grönkål.

Här rymmer en femliters fryspåse flera liter hackad grönkål. Perfekt för vintern!

 

Använda fryst grönkål

Fryst grönkål kan användas precis som spenat och mangold. Den håller sin smak fin, men blir något sötare än den färska kålen. Kål som står kvar i landet över vintern blir också sötare i smaken. Kålen är smakrik och perfekt till soppa, pajer, pastasåser, lasagne, gratänger och grytor. Den förvällda spenaten kan inte användas i sallader, medan den färskt frysta spenaten kan fuskas ner i lite allt möjligt.

 

En rund, blå tallrik är fylld av sallad på mörk grönkål och röda äpplen. Den står på ett träbord.

På min sajt finns flera fina recept där grönkål är en av ingredienserna. Här är en sallad med äpple och senapsdressing.

 

Recept med grönkål

 

En sak som jag försöker påminna mig om nu på hösten är hur stort behov vi har av grönsaker på våren. Det är svårt att estimera och ens föreställa sig nu när det trots allt finns ganska mycket att skörda. Men på senvintern och tidiga våren är läget ett helt annat. Då har vi stort behov av grönsaker att laga mat av och använda som tillbehör på olika sätt. Att kunna plocka fram hemodlad grönkål ur frysen och fräsa med lite vitlök kan vara pricken över i. Så om du har möjlighet, frys lite grönkål! Det kan göra stor skillnad senare.
/Sara Bäckmo

15. november 2019

12 svar till “Frysa grönkål”

 1. Tina skriver:

  Tack! Fingrade just på min påse med en massa svartkål och undrade om den kunde åka i frysen som den är. Det kan den!

 2. Ann-Marie Funkesson skriver:

  Enligt Livsmedelsverket är fördelen med att blanchera, alltså snabbt koka upp grönsaker, och sedan kyla ner dem lika snabbt innan infrysning, att det förstör enzymer som till exempel bryter ner C-vitamin vilket är positivt för näringsinnehållet.

 3. nyfiqen skriver:

  Vilken timing! Jag som kikade på min svartkål i växthuset och insåg att den drabbas av mögel. Jagvill ju inte att den förgås, den är ju så god. Trots att frysen är full så måste jag nog försöka ”knöka” in den. Kanske lite torkad för smoothies för nyttighetens skull.

 4. annikagoffhe skriver:

  När du skriver suga ut luften undrar jag hur du menar? Med dammsugarmunstycket? Med munnen? Eller är det med någon annan mojäng som jag missat.?

  Vänligen

  Annika Goffhé

 5. Marianne Eklund skriver:

  Ett tips, jag brukar sticka in ett ganska grovt sugrör i påsen och hålla runt och suga ur luften. Med lite övning och fingerfärdighet fixar man det utan att någon luft smiter tillbaka in i påsen. Man kan ju hålla reda på att man vid följande påse inte sticker in den ända som man haft i munnen i påsen, alltid den rena sugrörsändan i påsen. Det blir så platta och fina vacuumförpackade påsar som tar mindre plats i frysen. Vid den här tiden börjar det vara ganska fullt där.

 6. Anna Köllmann skriver:

  Jag brukar låta står stjälken kvar i trädgårdslandet. Då växer fram små små lösa kålhuvuden i feruari/mars som är såååå goda. Bäst funkar det med grönkål och brysselkål. Men dem andra funkar också. Det blir inga mängder men ändå finns ngt att skörda när inte finns så mycket annat. Tusen TACK för en utomordentlig fin trädgårdsblogg. Inspirerande och minst lika nyttig som själva plantor. Den är uppiggande för kroppen och knoppen.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Tack snälla! Sättet du beskriver kallas för spirkål. Min favorit är purpurkål. Nästan alla blad på våren är ju gröna, så de lila bladen blir en underbar kontrast.

 7. Helene skriver:

  Tyvärr tycker vi inte alls att smaken blir bra på grönkålen när man fryser in den utan förvällning. Det var otrevlig konsistens på den samt konstig smak! Den fick gå till hönsen.

 8. Cilla skriver:

  Grönkål går även att göra god pesto på!
  Jag använder hela bladen, pumpafrön, vitlök, olivolja och flingsalt. Rekommenderas verkligen!
  Bla använder jag den istället för tomatsås på pizza😊

 9. Sofia Bergholtz skriver:

  Östafrikanska "Sukuma wiki" är grejen! Fräs vitlök, rödlök och tomater till ett gojs, och sedan i med grönkål, smaka av med lite salt och peppar, kanske chili, nån fond om du vill. Äts med ugali (majsgröt), helst med händerna. Men funkar minst lika bra med ris.

 10. Carl-Johan Bachofner skriver:

  Här ska frysas in. Och till jul ska jag bjuda på tyskinspirerad grönkålsbädd bla stekt med sidfläsk.

  Är nyinflyttad till en fin trädgård så nästa säsong blir det egen grönkål.

  Såå inspirerande att få ha följt dig sen 2015 och ÄNTLIGEN har jag en trädgård! (har hunnit börja med en vinterbäd 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *