Frysa grönkål - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frysa grönkål

Att frysa grönkål är ett enkelt sätt att bevara en fin skörd. För oss som har rådjur som äter upp skörden är det suveränt att ha fryst grönkål till vintern.

En kasse med nyskördad grönkål

En stor kasse grönkål blir två fryspåsar med blad till frysen. Läs mer om hur du kan frysa grönkål nedan!

 

Grönkål är i många avseenden en perfekt grönsak. Jag skriver om den i min bok Skillnadens Favoriter som en bra kålväxt för nybörjare att odla. Den kan skördas i många stadier och dessutom odlas vid tider på året då angripande skadedjur inte gör sig besvär. Den är också tämligen lätt att använda för den som är kreativ och därtill vansinnigt nyttig. Sen går det förstås också att frysa grönkål. Den borde finnas i alla köksträdgårdar!

 

Se mer: Kål från sådd till skörd

 

Rådjur, ull och nät

I år har jag odlat flera sorter, om än att jag begränsat mig något. I första hand har jag odlat en låg sort som heter 'Dwarf Green Curled'. Den är fantastisk! En lågväxande sort med maffiga krusiga blad i underbar färg. På grund av den låga höjden är den lätt att skydda med väv under växtsäsongen.

Senhösten är den svåraste tid för grönkål i min trädgård. Jag vet att en del är förskonade helt från betande rådjur och harar, det beror ju lite på var vi odlar någonstans, men min trädgård är väldigt utsatt. Det hjälper mycket bra att låta kålnätet ligga över plantorna på hösten, då kommer djuren inte åt. En del tipsar om att det funkar såååååå bra med ull, men min erfarenhet är att hungriga rådjur skiter fullständigt i ull eller inte ull. Jag täckodlar bäddar stora områden i köksträdgården med ull och rådjuren serverar sig trots det.

För att få behålla så mycket som möjligt av skörden har jag i år bestämt mig för att frysa in rejäla mängder grönkål. I år flyttar jag inte in kålplantor i tunnelväxthuset (plantorna har blad som ruttnat och min gissning är att det kommer att eskalera i det fuktiga tunnelväxthuset) utan satsar istället på att frysa in. Grönkål blir synnerligen bra vid infrysning! Dessutom tar de omfångsrika bladen väldigt lite plats i frysen, så det går att frysa grönkål i mängder.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Ett kålland, där delar av plantorna står under nät.

Under kålnätet har kålen stått sig fin under hösten, men delar av den har farit illa av fukten under näten och ruttnat.

 

Plocka och frysa grönkål

 • plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven
 • skölj bladen i ett vattenbad och låt rinna av på en handduk
 • skär i mindre bitar om du vill
 • packa bladen i en fryspåse och sug ut luften
 • förslut påsen och stoppa i frysen

Ett annat sätt, om du har mycket plats i frysen, är att stoppa in bladen som de är så att de fryses. Därefter kan du ta fram bladen ett och ett då du behöver och enkelt repa de frysta bladdelarna av mittnerven.

 

Förvälla grönkål

Den spenat du köper från butikens frysdisk är förvälld. Det är praktiskt eftersom förvällda blad tar så lite plats i frysen. Det är dock inget måste att förvälla. Om du vill prova gör du så här.

 • plocka bladen och repa blad-delarna från mittnerven
 • skölj bladen i ett vattenbad
 • lägg bladen i en stor kastrull med kokande vatten med lite salt
 • låt koka i 1-2 minuter
 • skölj bladen i kallt vatten så att kokprocessen avstannar
 • krama ur vattnet
 • frys grönkålen i platta paket eller små bollar

Tänk på att grönkål omfattar en lång rad olika sorter av kål. Förutom traditionell grönkål räknas också svartkål och bladraps till grönkål och kan frysas på samma sätt, både utan och med förvällning före.

 

En hand håller en påse fylld med hackad grönkål.

Här rymmer en femliters fryspåse flera liter hackad grönkål. Perfekt för vintern!

 

Använda fryst grönkål

Fryst grönkål kan användas precis som spenat och mangold. Den håller sin smak fin, men blir något sötare än den färska kålen. Kål som står kvar i landet över vintern blir också sötare i smaken. Kålen är smakrik och perfekt till soppa, pajer, pastasåser, lasagne, gratänger och grytor. Den förvällda spenaten kan inte användas i sallader, medan den färskt frysta spenaten kan fuskas ner i lite allt möjligt.

 

En rund, blå tallrik är fylld av sallad på mörk grönkål och röda äpplen. Den står på ett träbord.

På min sajt finns flera fina recept där grönkål är en av ingredienserna. Här är en sallad med äpple och senapsdressing.

 

Recept med grönkål

 

En sak som jag försöker påminna mig om nu på hösten är hur stort behov vi har av grönsaker på våren. Det är svårt att estimera och ens föreställa sig nu när det trots allt finns ganska mycket att skörda. Men på senvintern och tidiga våren är läget ett helt annat. Då har vi stort behov av grönsaker att laga mat av och använda som tillbehör på olika sätt. Att kunna plocka fram hemodlad grönkål ur frysen och fräsa med lite vitlök kan vara pricken över i. Så om du har möjlighet, frys lite grönkål! Det kan göra stor skillnad senare.
/Sara Bäckmo

15. november 2019