Frysa morötter

Frysta grönsaker är toppen på alla sätt. Lätt ingrediens att använda i matlagningen under vintern. Så här fryser jag morötter.

Det låter kanske knäppt att frysa morötter, de är ju godast färska. Jo. Men i en hel del maträtter vi lagar är det perfekt att fylla ut med morötter och eftersom det är garanterat knivigare att lagra morötterna på annat sätt än i frysen är det här ett fint alternativ för en del av skörden.

Det jag menar med att annan lagring kan vara knivig är att det finns flera risker med att lagra rötterna både i landet och i torv/sand i svalt utrymme över vintern. Morötterna kan bli uppätna, frysa sönder, torka ut. Det jag lagrar där kan vi använda till att äta färskt och så har jag ett litet reservförråd i frysen.

De små, fina sommarmorötterna som såtts tidigt under hösten blir fina att frysa, eller annan skörd under året som inte vuxit så bra som man kanske hade önskat.

 

Jordiga morötter på rad.

Små läckra sommarmorötter är perfekta att frysa, de som inte hinns ätas upp vill säga.

 

Gör så här:
- Tvätta, skala eventuellt, morötterna efter skörd och skär i bitar du tycker om att använda. Jag tycker mycket om smala små stavar eller fjärdedelar av lite längre bitar morot, men det går också att skära dem i slantar eller större delar.

- Lägg morötterna i kokande lättsaltat vatten och koka tills en potatissticka precis kan tryckas genom moroten.

- Häll av det kokande vattnet och spola kallt.

- Lägg morötterna på en bricka med bakplåtspapper och stoppa i frysen en timme eller två. Lägg sedan morotsbitarna i en påse.

 

Andra sätt att lagra
En del av min morotsskörd står kvar i landet över vintern, det är sorter av vinter- och höstmorötter som klarar att lagras på det sättet. De morötterna skördar vi från februari ungefär, då brukar morötterna jag lagrar i torv i farstun vara uppätna. I klippen nedan visar jag hur jag förbereder morötterna för lagring både i landet och i torv.

Kika under taggen Lagra grönsaker om du vill ha fler tips på hur jag lagrar grönsaker jag odlar.
/Sara Bäckmo

 16. september 2016

5 svar till “Frysa morötter”

 1. Pia kollberg skriver:

  Att ri a morötterna och spara dem i platta påspaket i frysen är toppen. Att servera dem nytinade gör dem väldigt saftiga!!

 2. […] om att frysa grönsaker brukar bli vällästa. Här kommer ett gäng till, så här i skördetider: Att frysa morötter Att frysa spenat Att frysa mangold Att frysa rödbetor Att frysa lök Att frysa sockerärtor Att […]

 3. Marie S. Fransson skriver:

  Hej nu blev det inte som jag tänk?. Har fått påhälsningar först av haren, som tuggade i sig blasten. Satte då upp skydd runt morötternas drivbänk, funkade bra ?. Men nu har någon gäst kommit underifrån och tuggat i sig både rot och blast som en grävmaskin ?, då gäller det att handla snabbt. Så nu drog jag upp varenda morot stor som liten, upptäckte då att några morötter hade blivit angripna av någon annan gäst också.?
  Vill bara TACKA dig Sara för en bra lösning på hur jag ska rädda och frysa in min morots skörd sommaren 2020???

 4. Marja skriver:

  Som Pia skriver gjorde min mamma och även jag, att riva morötter och frysa in funkar alldeles ypperligt. Brukar skala och skära i bitar och frysa in också (till grytor och sådant) och tycker att det funkar finemang.

 5. Jackie Evensson skriver:

  Jag har sommarmorötter som står kvar i pallkragen ute och är nu frysta. Kan man använda dessa i matlagning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *