Frysa sojabönor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Frysa sojabönor

Sojabönor är pefekta att ha i frysen för att snabbt ordna gott tilltugg eller snacks. Så här kan du frysa sojabönor som du odlat själv i trädgården.

En hög med gröna sojabönor i skal på ett bord.

Nyskördade färska sojabönor av sorten 'Midori Giant'.

 

Det är perfekt att frysa färska sojabönor som skördas i trädgården. Gott till vinterns måltider! Bönorna är lätta att hantera eftersom de inte behöver rensas eller tas om hand, på annat sätt än att ge dem ett snabbt uppkok innan de åker in i frysen.

Skörda bönorna i rätt tid. De ska ha utvecklat en några bönor inuti baljan som är lätta att känna som rejäla knölar under skalet. Ta dem inte för tidigt, då blir det inte så mycket mat. Men om du vill äta edamame-bönor, alltså gröna omogna bönor, ska du inte heller vänta för länge. Om bönorna mognar i baljan blir de gula och betydligt torrare.

 

Läs mer: Odla egna edamame/sojabönor

 

Gör så här:

  • Plocka bönorna. Skölj av dem om de är jordiga eller har annat skräp på sig.
  • Koka upp en stor kastrull med vatten, salta lätt.
  • Lägg i bönorna och låt dem koka eller dra i det varma vattnet i cirka 2-3 minuter.
  • Häll av bönorna i ett durkslag och spola i kallt vatten så att kokprocessen stannar upp.
  • Frys bönorna på en bricka med bakplåtspapper (för att senare lägga i påse eller burk) eller i en platt fryspåse, så att du senare kan plocka fram den mängd du behöver till dina målstider.

 

 

De frysta bönorna går snabbt och lätt att tillaga. Släng ner några nävar bönor i en het panna med olivolja och stek tills de får lite färg. Salta. Detta är vår favorit! Det går också fint att värma bönorna i varmt vatten och sedan servera med flingsalt. De tillagas alltså på samma sätt som edamamebönor i skal som köps frysta i matbutiken.
/Sara Bäckmo

16. september 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *