Stäng menyn

Fuktslang på stort område

Våren har varit bedrövligt torr och jag har gjort en plan för hur jag ska handskas med bevattning under sommaren. Min taktik blir att investera i fuktslangar som läggs i hela min frilandsodling. Här visar jag hur jag gjort och delar min plan.

En ihoprullad svart vattenslang.

Så här ser den svarta fuktslangen ut. Rullen var betydligt större från början men nu har jag använt en rejäl bit redan och har ett kvarter kvar att lägga ut slang i.

 

En av mina strategier för att klara bevattning under sommaren om de är rysligt torrt är att vattna betydligt smartare än jag gjort tidigare. Med täckodling och sådär lagom mycket nederbörd har min trädgård klarat sig med ganska få vattningstillfällen på friland under sommaren, några gånger då och då har jag satt på en vattenspridare och låtit den gå en timme eller så, eller så har jag använt slang som sprutar upp vatten i luften och vattnar några bäddar i taget. Det i kombination med att använda vattenkanna har funkat toppen. Torkan sommaren 2018 fick mig att tänka nytt.

 

OBS: Uppdatering från juli 2019 längst ner i inlägget.

 

Läs mer: 13 tips för grönsaksodling i torka

 

En övergripande bild på en del av köksträdgården, men odlingsbäddar täckta av ull och löv. Huset i bakgrunden.

Trädgården ser ut precis som vanligt - fuktslangen ligger gömd i alla bäddar under täckmaterialet.

 

Fuktslang på hela friland

I år har jag investerat i fuktslang som jag håller på att lägga i alla land i stora köksträdgården. Läs gärna inlägget jag länkar till nedan för att veta mer vad fuktslang är och hur den används.

Genom att vattna med droppbevattning eller fuktslang på eller i jorden alldeles precis vid plantorna lär  vattenåtgången minska med hela 70 procent, jämfört med mer traditionell bevattning. Det låter förstås suveränt, tycker vi som har egen brunn och är konstant oroliga för att den ska sina om det blir torrt. Förra sommaren rann vattnet till långsamt och vi hade en period med grumligt vatten som troligen berodde på det. Det blev bland annat problem att använda diskmaskin och vi tvättade nästan ingen tvätt under hela sommaren.

 

Läs mer: Vattna smart med fuktslang

 

Närbild på koppling mellan svart fuktslang och en vanlig vattenslang.

I en bädd där jag ska odla kronärtskockor tillsammans med sommarblommor har jag lagt ut 2 x 15 meter fuktslang som köpt i färdiga längder i trädgårdsbutiken. Det krävs ingen speciell koppling för att koppla in vattenslangen.

 

Min utrustning

Jag har valt fuktslang till odlingsbäddarna före droppbevattning, eftersom jag bedömer att fuktslangen passar bättre till mitt sätt att odla här och gör det enklare att vara maximalt flexibel. Droppbevattning bygger på att spjut droppar ner vatten i marken till enskilda plantor, vilket är kanon, men på friland odlar jag flera olika grödor i en bädd under säsongen, alltså med flera grönsaker som avlöser varandra. Min erfarenhet från tunnelväxthusen är att det är svårare att vara flexibel i odlingen med den typen av bevattning. Dessutom passar fuktslangen bättre för bevattning av grönsaker i rader och är till exempel perfekt att lägga vid en rad rotselleri eller annat för att bevattna ett större område.

Jag har köpt 100 meter fuktslang på nätet och har har sedan tidigare ett fleratal kortare slangar i 7,5 meter (Gardena - artikelnummer 9009694-01) och 15 meter (Gardena - artikelnummer 9009695-01) längder. Jag har också köpt 10 kopplingar till den nya slangen.

Nu har jag börjat lägga ut fuktslang i de olika kvarteren och satt en stopp-koppling i ena änden och en koppling till vattenslangen i den andra. Just den här kopplingen har en justering så jag kan välja vilket vattentryck jag vill ha i fuktslangen.

  • Pris: 100 meter fuktslang Gardena (artikelnummer 9009727-01) - 2 900 kr
  • Pris: Anslutningsset för fuktslang Gardena (artikelnummer 9009728-01) - 149 kr st

Jag har skrivit ut artikelnumret på produkterna ovan om du vill söka efter dem på nätet eller i trädgårdsbutiker. Priserna inkluderar moms från nätbutiken Gårdsman där jag köpte mina.

 

Närbild på en rad gräslök och en del av köksträdgården täckt med ett ljust material.

Jag har precis täckt klart hela min sparrisplantering med någon slags halvförmultnad ensilerat gräs, tror jag. Under gräset ligger en fuktslang.

 

Övergripande bild på köksträdgården med bäddar täckta av halm/gräs och ull.

En fuktslang täcker sparrisbädden runt hela kvarteret och ytterligare en fuktslang ligger i en slinga över de fyra långa bäddarna i mitten av kvarteret.

 

Under täckmaterialet

Slangen ska enligt beskrivningen max 30 meter lång för att klara att pressa ut vatten i hela fuktslangens längd, det går alltså inte att lägga ut 100 meter slang i hela trädgården och koppla in. Det finns däremot andra bevattningssystem som klarar det.

Allt som allt kommer jag att ha kanske tretton enskilda fuktslangar i hela frilandsodlingen för att täcka alla bäddar. Slangen ligger under täckmaterialet i samtliga täckodlade bäddar och efterhand täckodlingen byggs på i övriga bäddar hamnar slangen under där med. Då dunstar minimalt med vatten och det kommer att tränga ner fint i jorden.

 

Närbild på anslutning mellan fuktslang och vattenslang.

I ullen tittar en koppling fram. Just den här kopplingen kan styra hur högt tryck som vattnet har när det når fuktslangen.

 

Min plan är att vattna varje bädd någon eller några gånger per vecka med endast tio minuter vid varje tillfälle. Jag måste helt enkelt göra ett litet schema att gå efter, eller låta barnen hjälpa mig med det som sommarjobb.

Förra sommarens viktigaste erfarenhet var att det var i princip omöjligt att i efterhand vattna upp de uttorkade bäddarna på ett bra sätt mitt i sommaren. Det skulle gå åt massor av vatten och otroligt mycket tid. Jag gjorde några försök, men jorden var så fruktansvärt torr att den inte kunde absorbera vattnet på ett bra sätt och fördela det ut i jorden. I år måste jag ligga några steg före och vattna lite, men oftare, i förebyggande syfte. På så vis hoppas jag att täckodlingen ska ha maximal effekt och inte torka ut så som den gjorde förra året.

Min jord är väldigt mullrik, det visade förra årets jordanalys. Mull håller fukten kvar fint i jorden och det är ju kanon om det väntas torrt väder. Så länge jag kan fortsätta mata täckodlingen och därtill försörja med lite vatten så kan mikrolivet jobba på och förhoppningsvis ge mig ännu större nytta av täckodlingen än förra året.

 

Närbild på en slang som droppar ut vatten.

Vattnet droppar sakta ut från slangen och vidare ner i jorden. Det blir fuktigt och fint långt ner i marken. Slangen ligger nära marken under ett lager av halvförmultnade växtdelar och ull.

 

Frågor och svar:

Vattnar du med regnvatten?

Ja, fast bara med kanna. Jag hoppas kunna göra en anordning för att samla regnvatten från tunnelväxthusen senare och koppla till bevattningssystem.

 

Är det risk att fuktslangen proppar igen?

Jag har inte sett något problem här hemma, men det kan nog bero på hur mycket bös det är i vattnet från egen brunn eller om det är regnvatten som inte filtrerats tillräckligt. Men jag har ingen erfaranhet av det själv.

 

Fungerar vattentrycket för 100 meter slang?

Nej, slangen måste vara i kortare längder. Enligt instruktionen är 30 meter max.

 

Hur effektivt är det längre bort från slangen?

Mina slangar är som max 25 meter ungefär och då rinner det till fint utmed hela slangen. Jag gissar att det kan vara något sämre i slutet av slangen när trycket tillfälligt sjunker strax innan pumpen till hydrofortanken slår på. Men antagligen kommer det att vara fullt godtagbart, det visar sig när jag börjar plantera.

 

Har du vatten på alltid?

Nej. Det finns bevattningssystem som kopplas till vattenutkastet och står på hela tiden, men jag vågar inte ha det. Om något går fel skulle vi förlora massor av värdefullt vatten. Jag kopplar in vattenslangen och drar på kranen när det är dags. Varje fuktslang vattnar 10 minuter vid varje tillfälle.

 

Det sprutar lite vatten ur större hål i min slang, vad ska jag göra?

Kanske kan det bli någon liten skada på dessa slangar som gör att det kan sippra ut mer vatten på vissa ställen. Lägg slangen under täckmaterial eller gräv ner den hjälpligt i bädden så hamnar vattnet där det ska ändå.

 

Läs mer: Odla smart när det är torrt

 

Än så länge har det varit väldigt lätt att lägga ut slangarna och där jag vattnat ser det verkligen ut att funka bra. Vattnet sipprar så fint genom den fuktiga jorden och ser ut att stanna kvar bra på alla platser där jag täckt. Nu håller jag ju tummarna förstås för att det inte ska bli en så galet torr sommar i år igen, men om det blir så är jag rustad på ett annat vis. Jag har en plan. Den kan förstås förändras och säkert bli bättre, men så här börjar jag i alla fall.

 

Uppdatering juli 2019: Systemet har fungerat mycket bra. Jag har så att säga kunnat vattna i förebyggande syfte, snarare än att rädda plantorna när de ser ut att krokna. Det har varit väldigt bra! När vi haft värmetoppar på över trettio grader har jag vattnat utsatta områden tio minuter per dag (stora växthuset samt två av odlingsbäddarna), övriga har gått runt på ungefär tio minuter per vecka - ibland något mer. Tillgången på vatten i brunnen har inte visat tecken på att rinna till dåligt, så jag fortsätter så här tills jag har anledning att tänka om.
/Sara Bäckmo

05. maj 2019