Fyra sorters persikor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Fyra sorters persikor

I min trädgård växer hela fyra olika sorters persikor. Magiskt! Jag har smakat alla sorter och förvånande nog är det en del skillnader, både i utseende och smak. Svårt att säga vilken som är bäst dock. Här är mina persikor.

En vacker persika växer på ett träd med smala gröna blad.

Att gå förbi ett träd i den svenska köksträdgården och känna doften av mogen persika - det är något att sikta på. Här växer sorten 'Frost' i mitt tunnelväxthus.

 

Medan vintersådder och inomhussådder lunkar på, utan att särskilt mycket annat kan göras i en frusen och nu snötäckt vinterträdgård, passar jag på att skriva om något som många av er är nyfikna på - exotiska fruktträd. De flesta av mina exotiska träd och buskar växer i stora tunnelväxthuset. Jag började fylla på med läckerheter här efter ett inspirerande besök i Mandelmanns trädgårdar för några år sedan. Nu är varje kvadratcentimeter fylld och jag väntar på att träd och buskar ska växa till sig för att ge skörd.

I tunnelväxthuset finns bland annat olika slags kiwi, persimon, vindruvor, blåbär, björnbär, aprikos, nektarin, persika och fikon. Här tänkte jag kort berätta om de olika slags persikor jag odlar. I ett inlägg senare i veckan ska jag också visa mitt fikonträd som växer i tunnelväxthuset.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

En bild från trädgården i solnedgång med ett grönt träd i förgrunden - ett persikoträd.

Till vänster i bild växer persikoträdet 'Riga' på friland. Flera besökare i trädgården undrar också över det snarlika trädet längs husväggen, det är ett aprikosträd. Under fönstret mitt på gaveln har nu också ett persikoträd av sorten 'Ice Peach' planterats.

 

Fyra sorter

Det första persikoträd jag planterade i trädgården är av sorten 'Riga'. Det planterades 2016 och står på friland i stora köksträdgården som en del i en bär- och frukt-häck. I tunnelväxthuset har jag planterat 'Frost', 'Ice Peach' och 'Rehaven'. Förra hösten (2018) råkade jag hitta ett litet ensamt exemplar av 'Ice Peach' till i fina butiken Klockaregårdens och köpte det till ett litet experiment. Trots att jag gissar att sorten inte alls är så härdigt har jag planterat det utomhus, intill en södervägg, för att se hur det klarar vintern. Totalt har jag alltså fem persikoträd. Ungarna och jag roar oss med jämna mellanrum räkna hur många frukter vi kan sikta på att få under ett år. Det blir roliga uträkningar och många dagdrömmar.

 

Närbild på en persika med rött och lite ludet skal.

En snart skördeklar persika från sorten 'Riga' som växer på friland.

 

'Riga'

Växer på friland, fritt, utan skydd av söderväggar eller annat som dämpar vind och kyla. Växer i fri form och beskärs ej för att växa i form för spaljé eller liknande. Liten frukt (än så länge) med vackert skal som skiftar i rött och gult. Sött fruktkött. Mognar i augusti här i odlingzon 3 på friland.

 

Läs mer om 'Riga' här

 

Vackra frukter med skal i rött och gult på ett rött keramikfat, fotograferat i tunnelväxthuset.

Ett helt fat av ljuvlig persikan 'Frost' skördade i juli i mitt tunnelväxthus.

 

'Frost'

Växer i tunnelväxthuset, planterades hösten 2017. Rejäl skörd med många frukter, små och mycket saftiga. Alla mognar inom loppet av några få sommarveckor, i juli-augusti, så det blir mycket att äta på kort tid. Mycket söt smak, nästan för söt när det gäller fullt mogna frukter.

 

Läs mer om 'Frost' här

 

Ett litet träd fullt med små vita frukter.

Det lilla trädet av sorten 'Ice Peach' bågnade av frukt, trots att jag under försommaren gallrat bort mycket.

 

'Ice Peach'

Det här trädet ger vita persikor. De har en ljust gulgrön färg i skalet och fruktköttet har ungefär samma färg. Smaken är absolut super-ljuvlig och skiljer sig en del från de två andra sorterna. Den är liksom ännu mer exotisk på något vis, samtidigt som jag upplever att den är friskare i smaken än 'Frost' och 'Riga'. Smaken är helt outstanding!De fullt mogna persikorna är saftiga, men det går att skörda dem i olika stadier, där de som skördas tidigare är krispigare.  Hänger kvar längre på trädet. Barnens favorit!

Läs mer om 'Ice Peach' här

Mer om barnens favoriter bland frukt och bär i nya boken Odla med barn i Skillnadens Trädgård. Boken finns i butik i mars men kan förköpas redan nu i min webbutik. Titta här om du är nyfiken: Odla med barn.

 

'Redhaven'

Detta är persikosorten som ofta säljs i matbutiken, med stora frukter omslutna av vackert skal i djupt röd ton med skiftningar i guldgult. Mognade senast av sorterna i min trädgård. Smaken är helt fantastisk, mer fruktig än 'Ice Peach'. Nu har jag inte hunnit äta mer än två hemodlade frukter så jag har lite svårt att säga något säkert om smaken jämfört med övriga sorter, annat än att jag trooooor att det här den smakmässiga favoriten.

Jag är osäker på hur frukten hinner mogna en sommar som inte är onaturligt varm och lång, men det är absolut värt ett försök att prova sorten också i min odlingszon. Om trädet kan leverera bara några enstaka frukter så är de väl värda väntan. Otroligt goda!

 

En ensam frukt med rött skal fotograferat på en vindpinad grå bräda.

Det blev totalt bara två frukter av 'Redhaven' 2018 men de var absolut magiska i smaken. Längtar till nästa skörd!

 

Till mellanmål och marmelad

Sommaren 2018 fick vi okej skörd från träden i tunnelväxthuset, utom 'Redhaven' som bara gav två frukter. Det året var våren väldigt kall och sen och blomningen frös bort på friland. I tunnelväxthuset pollinerade jag friskt på träden och lyckades få, vad som nog kan beskrivas, som dignande skörd på vissa av dem.

De flesta frukter åt vi färska. Det var så underbart att kunna ge barnen hemodlade persikor! Dessutom i olika färger, hur lyxigt som helst.

Under sommaren när frukterna på 'Frost' mognade exakt samtidigt och började trilla av trädet i rasande takt gjorde jag en enkel marmelad för att rädda det som blivit skadat och stött. Jag skar helt enkelt frukten i mindre bitar, kokade med socker och hade i en skvätt citron. Det går inte att beskriva smaken! Får mig att längta efter stora skördar för att göra mer sylt, mos, saft och bakverk. Absolut ljuvligt!

 

En hand håller en liten blå skål med gul sylt.

Sylt/marmelad av persikan 'Frost' blev en supersuccé hos barnen. Ett plus för att frukten i sig är så söt att jag bara tillsatte lite extra socker för att förhöja smaken.

 

Bild inifrån tunnelväxthuset med vackra träd längs kanterna och ljus träflis på marken.

Så här växer persikoträd och andra träd i tunnelväxthuset - längs långsidorna. En utmaning att beskära nu inför säsongen, men jag hoppas eventuella fel går att åtgärda senare.

 

Läs mer om mitt somriga tunnelväxthus här

 

Det är en sak som jag blivit mer medveten om ju längre jag odlat - hur mycket smaken skiljer sig mellan olika sorter av samma grönsak, frukt eller bär. Att upptäcka att det finns fyra fina sorters persikor och att alla är värda att odla för att de smakar annorlunda, ger skörd vid olika tidpunkter och kan odlas på olika växtplater är förbaskat kul!

Nu hoppas vi på en fin vår så att träden på friland får en chans att blomma. Och min gissning är att varje träd får minst tolv frukter var - vilket torde ge minst sextio frukter i sommar. Det ser vi fram emot!
/Sara Bäckmo

21. januari 2019

24 svar till “Fyra sorters persikor”

 1. andersthorsander skriver:

  Så härligt med exotisk frukt i den egna trädgården, och helt giftfri dessutom. Blir så sugen på att pröva jag också! Tack Sara igen för allt du lär oss, inspirerar och delar. GRÖNT ÄR GULD 🙂 /häls Aila

 2. Katinka skriver:

  Har du sluppit undan krussjuka på alla dina persikoträd? Jag gav upp Frost efter att det andra trädet i rad drabbades. (Söderläge mot vägg, friland, Zon 2) Nästan alla blad krullar sig och grenarna torkar. Det växer ut nya blad och kommer frukter ändå, men blir värre år från år. I min plantskola sa de att alla persikoträd drabbad förr eller senare och att Frost var extra tålig! Nu blir jag hoppfull när jag läser vad du skriver. Ska prova Riga och Ice inne i växthuset.

 3. Jag har red heaven i mitt växthus och i somras fick jag många frukter på trädet. Nackdelen är att hinna äta upp dem.
  Men missa inte att odla aprikos en fantastisk och god frukt med. Odlas på samma vis som persika i växthus eller tunnel.
  Jag har även fikon i växthuset som klarar sig utan vintertäckning och som ger mängder av frukt som smälter i munnen. Jag har hört att fikon behöver kyla för att sätta mycket frukt.
  Jag finns i zon 5.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har två aprikosträd och tre fikon i tunnelväxthuset, he he. Och ett aprikos på friland. Aprikosen har jag dock inte hunnit få någon skörd av än, men väntar gärna ett tag till.

 4. Anna-Lena skriver:

  Hej. Odla persikor det låter som en dröm jag skulle vilja uppleva. Mitt dilemma är att jag älskar fjällen och vintern samtidigt som jag älskar trädgårdsodling. Jag bor alltså högst upp i Sverige i zon 8 på gränsen till fjällregion. Finns så mycket mer än det jag odlar, som växer bra här, som jag skulle vilja ha tex persikor wow vad häftigt och exotiskt. Här uppe är äppelträd exotiskt. När det i trädgårdstidningarna står att det är dags börja luckra upp jorden så har jag metervis med snö över mina rabatter. Det är sådan stor utmaning odla här i zon 8 så jag ibland tycker det känns lite hopplöst. Så tittar jag i trädgårdstidningar och läser i bloggar och önskar att jag något år kunde slita mig från fjällen å bara känna på hur det känns odla lite mer nere i södern. Tack för en superbra inspirerande trädgårds blogg. Hälsningar norrlänningen

 5. Martin skriver:

  Hej! Angående krussjuka har jag läst att den minskar om man undviker vattna/regn på bladen/kronan under våren. Ingen erfarenhet om det stämmer. I våras hade vi ett regn på åttio dagar före midsommar. Har red heaven eller amsden (minns ej) som jag 2017 köpte på jem&fix för 169kr samt en större frost från en lokal odlare för 300kr. De växer spretigt men mycket per år. Zon1

 6. […] Fyra sorters persikor Vita persikan 'Ice Peach' Plantera kiwi i trädgården Kapkrusbär till barnen […]

 7. Matilda skriver:

  Hej! Jag lyckades norpa åt mig ett alldeles fantastiskt exemplar av ice peach idag. Planterade du ditt på friland? Bor i zon 2 och har varken växthus eller mörkt svalt förråd att vinterförvara den. Eftersom jag verkligen inte kunde låta bli den så köpte jag och tänkte plantera på friland i full sol där den är skyddad i en vinkel av låg tujahäck. Det får bära eller brista! ?

 8. Christian skriver:

  Hej Sara,

  Är i färd med att plantera ett Ice Peach utomhus och snubblade över denna tråden. Vad jag skulle verkeligen vilja veta är om den du satte ute i söderläget överlevde?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, den har överlevt men med nöd och näppe. Den planterades på södersidan i ett väldigt torrt läge och har inte vattnats eller tagits om hand alls. I år såg jag att trädet mådde kass och grävde upp för att sätta i kruka. Det har inte utveckltas alls under jord och var på väg att dö. Spontant tror jag inte det har så mycket med utomhusläget att göra, mest att det stått för torrt.

 9. Lars Emericks skriver:

  Hej Sara,
  vi har sedan många år ett persikoträd Frost på friland, mot södervägg.
  Redan första året fick vi ca 50 persikor men förra hösten bedömer vi att det blev fler än 400 st.
  Så det blev mycket kräm och persikopaj!
  Vi siktar in oss på att sätta upp ett tunnelväxthus till våren och kommer med stort intresse att fortsätta följa dig och de tips du ger oss.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Åh vad roligt att höra! Tänk så bra det kan bli när växter trivs. Stort lycka till med tunnelväxthuset, min gissning är att ni kommer att ha härligt tid där!

 10. Jeanette Martinsson skriver:

  Vi har ett ice Peach i uterummet och hoppas att den ska trivas där. ( Inköpt förra året). En enda frukt gav den som vi åt med andakt. Den godaste persika jag ätit helt klart. Vi hoppas nu på mer än en frukt i år. Trädet står i en mycket stor kruka och lever än så länge 🙂 Tack för du inspirerar så mycket <3

 11. Cathrin skriver:

  Hej. Härligt med persikor. Jag har ett träd som står mot Södervägg mot ett garage o det trivs. Jag tror att det är sorten Frost eller Riga. Första året blev det stora som i affären ca 200gr. 10st. Nästa år blev det jättemånga ca 100gr. Det är jätte olika år. Men dom är alltid lika goda, ni vet så där solvarma o saftiga. Skulle vilja ha aprikosträd. Hur är det?? Mvh Cathrin

 12. Susanne Andersson skriver:

  Undrar om du har uppvärmt tunnelhus på vintern eller klarar sig persikoträden ändå?

 13. Katherine Cash skriver:

  Jag har också en Red Haven - persikorna är sååå goda. Jag planterade på friland på min odlingslott. Fick 4 persikor första året, 65 andra året och 87 i fjol. Den klarar sig fint på friland här i Stockholm. Jag ska köpa en till Red Haven i år. De vi inte hinner äta skivar jag upp (med skal på) doppar i vatten med citronsaft i och låter rinna av. Sedan styckfryser jag både dem och massor med björnbär också. Så har jag persika och björnbär med fil till frukost i några månader. Riktigt härlig - man njuter.

 14. Anette skriver:

  Hej
  Tack härliga människa. Har blivit med ett persikoträd i fjol som blommar ljuvligt just nu i Stocholmstrakten. Lyssnade på din podd om persikor och där nämnde du att du kortade in fjolårsutväxten till 3/4. Min fråga är om detta görs i jas månaderna eller?

 15. Jennie skriver:

  Så fantastiskt att man kan odla egna persikor! Jag har precis köpt mitt första persikoträd av sorten Olga. Odlar i zon 1-2 (mitten av Skåne) och Olga ska ju vara härdig till zon 4 så jag har planterat trädet i en kruka vid en vägg i söderläge. Över vintern tänkte jag flytta in trädet i vårt lusthus, och sen eventuellt plantera ut det på friland till nästa vår när det fått växa till sig. Såg någonstans att du också har Olga, hur har du gjort med ditt?

 16. Carolina skriver:

  Såg din film om ice peach om blev väldigt sugen på att köpa ett sånt men hittar ingen som säljer, vart köper man dom? 🙂

 17. Anna skriver:

  Jag har sorten Ice Peach i inglasat uterum som inte är uppvärmt på vintern. Köpte trädet som liten planta i höstas på en trädgårdsfirma i Jönköping, hela rotsystemet var då fullt med myror och bladen skrumpna. Planterade om det i en större kruka. Det har överlevt vintern och blommade vackert redan den 12 mars i år. Tyvärr kom några kalla nätter i slutet av mars. Jag glömde täcka trädet så många av blommorna frös. Såg dock nu att det är flera frukter på gång i alla fall och det växer bra. Har även ett Riga på friland ute, det har klarat andra vintern nu och vuxit jättemycket. I år har det dock inte blommat ännu, så risken är att blommorna frusit bort. Förra året fick vi ca 10 frukter på det. Bor i Gävle, zon 4.

 18. KJELL LARSSON skriver:

  hej intresaNT SIDA HAR KÖPT RED HAVEN SATT DET PÅ FRILAND I REN HÄSTGÖDSEL.
  SKA JAG BYTA MOT JORD. VATTNAR VARJE DAG 10 LITER DET BÖRJAR SLÅ UT SPÄND FÖRVÄNTAN

 19. Helena skriver:

  Jag har ett persikoträd som heter Anna Helena, som växer utomhus i södervägg. Gränsen zon 2-3. Trädgårdshandlaren var skeptisk när jag köpte det, men nu har vi haft det i 10 år och det ger mer frukt än vi kan ta hand om. Ibland hinner myror och getingar före och i år har regnet gjort så flera frukter ruttnat. Flera hundra frukter i år, alla dock mindre än tennisbollar. Kanske om jag gallrar växer de sig större.

  • Anna Almqvist skriver:

   Hej, jag är Anna och min lillasyster är Helena. Det var vår pappa som hittade en kärna som grott och drev upp ett träd som senare förökades av Balsgård. Jag har länge letat efter ett eget Anna-Helena-träd. Vart köpte du ditt? Någon annan här som har tips om vart jag kan få tag på ett?
   Med vänlig hälsning, från Anna

 20. Tania Hayden skriver:

  Hej! Vad spännande Sara, blir så inspirerad... Men undrar hur ofta vattnar du trden i växthuset på vintern? Och är det vanligt kallt växthus eller med värme?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *