Gångar av träflis - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gångar av träflis

Vår kompostkvarn används mest för att okynnesflisa. För att få större mängder flis till gångar behöver jag köpa. Senast köpte jag 40 kubikmeter.

Hösten 2011 började jag fylla upp gångarna i köksträdgården med träflis. Jag har inte ångrat mig en sekund över valet av just flis. Det är ett fantastiskt material att använda i trädgården. Mjukt och behagligt att gå på, vackert att se på och passar så fint till allt som växer runt omkring.

Det är förstås också ett stort plus att det är ett naturmaterial. Efterhand bryts det ner och blir mylla gångarna. Då är det bara att fylla på med nytt.

 

Läs mer: Det stora inlägget om träflis

 

Odlingsbäddar med fiberduk och träflis i gångarna emellan.

Den ljusa färgen i träflisen är vacker året om i köksträdgården. Här täcker fiberduk de nya bäddarna i köksträdgården på Rinkaby Gård.

 

I min köksträdgård var gångarna fyllda av kvickrot då jag började täcka med flis. Jag grävde bort så mycket som möjligt, lade tidningar i botten och därefter en svart kraftig markväv innan ett tjockt lager flis lades på. Med tjockt lager menar jag 10-15 cm. Efter sex år börjar det bli dags att fylla upp ny flis på sina håll och då är min ambition att lyfta bort markväven.

 

Ny köksträdgård med fina gångar

På vår odlingskurs har vi gjort gångar på samma sätt som hemma i min egen trädgård. Eftersom många vill veta mer om både hur jag gjort gångarna och vad det är för material så passar jag på att visa lite bilder från vår förra kurshelg.

Den här köksträdgården är gjord på en plats där det mestadels växer gräs som klippts de senaste åren. Vad jag kan se är det inget särskilt invasivt ogräs och därför börjar vi på enklast möjliga sätt - med tidningar.

I slutet tog tidningspappret slut. Då lade vi gammalt hö i botten och flis över. Funkar det så funkar det, om inte får vi göra om.

 

skillnadenstradgard_hinkar_flis

I de nya gångarna har tidningspapper/kartong lagts ut rakt över gräset. En uppslagen tidning, och så ligger de omlott lite grand så det inte blir några glipor.

 

 

En kvinna lägger ut flis i gångarna.

Över tidningarna har ett ordentligt lager träflis lagts. Det är viktigt att det är ett ordentligt lager så att inte tidningarna slits upp och trasas sönder det första de gör.

 

 

En stor hög med flis.

Flisen från den egna skogen blir gångar i nya köksträdgården på Rinkaby Gård.

 

Var finns flisen?

På vår kursgård Rinkaby Gård finns mängder av flis från den egna skogen. Det finns så mycket att de inte riktigt vetat vad de ska göra av den. Ett lyxproblem. Alla vi som jobbat med trädgården skulle gladeligen ha egen produktion av träflis till trädgårdarna.

Träflis går ofta att köpa från lokala sågverk. Vårt här i byn säljer för drygt 100 kronor per kubik, men endast i större mängder. Senast jag köpte flis köpte jag 40 kubikmeter. Då köpte jag transporten från ett transportföretag separat för att få hem allt. En granne med grävmaskin hjälpte till att pytsa ut det på rätt plats.

En del företag som säljer olika slags anläggningsmaterial har också träflis och bark i sortimentet, liksom jord och grus och annat som behövs till trädgårdar emellanåt. Här i trakten är till exempel Alwex en bra kontakt.

 

Träflis i skottkärror.

Träflis är lätt att jobba med eftersom det inte alls är tungt.

 

Att flisa själv

I den bästa av världar är jag förstås självförsörjande på flis och annat som trädgården behöver, men riktigt så bra är det inte. Det trädgården producerar i form av kvistar och grenar som kan flisas i en kompostkvarn räcker inte till något användbart alls. Vi använder bara vår kompostkvarn för att okynnesflisa, alltså bara för att det är festligt att se grenarna omvandlas till flis. Det ger lite extra att täcka en del odlingslådor och liknande med, men inte mycket mer. För att få ihop en mängd som gör någon större nytta i gångarna behöver jag köpa material.

 

träflis längs en rad med pallkragar.

Träflis är vackert i odlingen och mycket behagligt att gå på.

 

När är det dags för nytt?

Det har gått snart sex år sedan jag lade på mitt första lager flis i gångarna. Nu har det förmultnat såpass att maskrosor och annat med lätthet får fäste. Det är dags att lägga på nytt. Det är inte ett särskilt tungt jobb att lägga ut flisen, men det kräver en bra podd eller ljudbok för att få timmarna att passera utan att det blir för tråkigt och enahanda.

Jag är väldigt nöjd med träflisen och har förutom gångarna i köksträdgården också använt det till vår nya uteplats på södersidan av huset och runt tunnelväxthuset. När jag ser framför mig hur perennrabatter och andra planteringar växer fram runt huset skulle jag vilja använda ännu mer flis för att bygga gångar som binder ihop trädgårdens olika delar. Jag tycker det är väldigt vackert, både till växter och det faluröda huset.
/Sara Bäckmo

01. maj 2017

9 svar till “Gångar av träflis”

 1. Therese skriver:

  Det är jättefint med flis i gångar. Går det att använda det flis man får från kompostkvarnen till att odla med?
  Grattis till bloggutmärkelsen. Det har du förtjänat.

 2. Kurt skriver:

  Man undrar om t ex honungsskivling kan växa i träflis?

 3. Suzanne kolare skriver:

  Låter jättefint men hur passar det med mördarsniglar och åkersniglar?

 4. Jennie skriver:

  Skulle vilja ha flisgångar runt bärbuskarna, men har hört att inte flis är riktigt bra just i samband med bärbuskar, stämmer det?
  Det hade ju varit väldigt fint!

 5. Gunnel Förander skriver:

  När Eon (eller ngn annan ) var här o högg ledningsgator flisade de direkt grenarna. Den flisen fick vi gärna istället för att de skulle köra iväg den. De var bara glada för att Bli av med den. Vi fick säkert ett par kubikmeter?

 6. Eva skriver:

  Tack vare dig!! 🙂 har jag sökt som en tok efter flis. Men allt går till Södra härom. Men nu fylls mina gångar sakta men säkert, för jag har upptäckt att flismaskinisten slarvar och det ligger skvättar här och där efter flisningen. Så när hundarna o jag åker till skogen ligger det alltid ett par ikeakassar med utifallatt. Säkert är det stöld ? :/ men det är ju synd att det förfars bara..och jag har sett gamla högar så det är inget skogsägaren samlar ihop utan det blir bara mull-bös. Nä, jag tänker inte ha dåligt samvete! Men jag får fortsätta söja för i den här takten kommer det i början ha förmultnat innan jag är halvvägs!!! 😀 ?

 7. Ankara Nygårds skriver:

  Vad tror ni om sågspån, är lättare att få tag på här i Borlänge.

 8. Ann Olsson skriver:

  Vilket träslag lämpar sig bäst att flisa?
  Vi har möjlighet att flisa skog från egen gård.

 9. Lena skriver:

  Hej!
  Flis är ju perfekt. MEN varför markväv. Det är ju plast. Bryts långsamt ner och du får mängder av mikroplast i jorden. Kan inte vara bra. Det måste finnas något annat! Eller också måste nån komma på det.
  Vänligen Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *