Gångar mellan upphöjda bäddar - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gångar mellan upphöjda bäddar

Innan säsongen tar fart på i odlingsbäddarna brukar jag försöka snygga till. Mycket jord har rasat ner i gångarna men det är enkelt att ställa iordning.

Upphöjda bäddar med jord på i köksträdgården.

Jobbet med ena halvan av kålkvarteret är påbörjat. En dag när det inte blåser ska jag fylla på med tidningar och blöta löv mellan bäddarna.

 

De senaste dagarna har varit underbart härliga! Det känns som om mitt trädgårdsliv återvänder. Jag är trött i kroppen, jordig om fötterna och så är jag lagom inpyrd av rök från små kvistar som jag okynneseldar då och då. Om jag ska vara helt ärlig luktar jag inte hallon hela tiden. Men jag är så glad!

Så snart jorden tinat hjälpligt efter den här långa vintern har jag gett mig ut för att förbereda de första bäddarna att så. Rotsakslanden, en bädd för sockerärter, potatisland och en lång bädd för spenat och trädgårdportulak har varit de första att ställa iordning. Det är enkelt. Jag skrapar bara bort lite av skräpet på ovansidan som ligger kvar sedan hösten, det finns nästan inget ogräs alls i mina bäddar och det är enkelt att ställa i ordning.

Med upphöjda bäddar i trädgården är det lätt hänt att jättefin jord rasar ner i gångarna under säsongen. Inte mycket att göra åt det mitt i bästa odlartiderna, men nu under våren brukar jag försöka fixa till lite.

 

Vy över köksträdgården med upphöjda bäddar täckta av växtmaterial.

Så här ser bäddarna ut innan jag har rensat upp jord mellan raderna. Det behövs ingen jord ovanpå bäddarna, det är bara att jag inte vill ha finaste jorden i gångarna och därför lassar upp det på odlingen istället.

 

Om du vill veta mer om varför jag odlar i upphöjda bäddar och hur dessa kan se ut på sommaren - kika gärna på videon nedan där jag förklarar mer. Vill du hellre läsa hittar du bra info i inlägget Många fördelar att odla upphöjt. Och instruktioner om hur jag gör en upphöjd bädd finns i Gräv en upphöjd bädd.

 

Vårbestyr i landen

Nu är nästan allt täckmaterial på bäddarna helt förmultnat och jag behöver på de flesta ställen börja om från början. Alltså består många bäddar bara av ren jord. Jag tar en grep eller liten spade (stora grävspadar blir för tungt att lassa eftersom jorden är ganska hårt packad) och skyfflar upp jord från gångarna upp på bäddarna. Sen går jag efter med krattan på högkant, alltså skaftet rakt upp istället för horisontellt, och "bankar" ut kockorna över bädden. Voila - ett litet extra lager jord.

Det här funkar precis lika bra att göra över ett lager halvförmultnat täckmaterial. Det blir som att plantera in lite fina mikroorganismer som snabbar på nedbrytningen. Ännu ett lager täckmaterial på toppen och så är processen i sitt esse.

 

Närbild på hur gångarna ser ut innan de rensats.

Så här ser det ut mellan bäddarna. Ovanpå bäddarna ligger tjocka lager av täckmaterial kvar sedan i höstas.

 

I gången mellan bäddarna brukar jag lägga till exempel tidningspapper, löv, ensilage eller något som funkar att gå på och som kväver lite av ogräset som tenderar att få fäste i den fina jorden. I gångarna kan jag mata med ogräs eller blast under säsongen med - ungefär som om jag har en kompost där. Till hösten är det bara att lyfta upp och lägga på bäddarna om jag vill. Maskarna älskar det!

 

Närbild på jord i en bädd och gången nedanför.

Med en grep markerar jag enkelt kanten på bädden mot gången och grepar upp jorden så den ligger på bädden, det är en mycket enkel quick-fix.

 

Det är alltid lite trist att se så mycket jord i trädgården innan täckodlingen för säsongen tagit fart på allvar. Samtidigt kan jag inte låta bli att glädjas över den helt fantastiska jorden jag har att jobba med. En vanlig fråga från er som följer är "Hur lång tid tog det för jorden att bli så fin?". Jag är inne på åttonde säsongen i Skillnadens Trädgård. Resultatet av täckodlingen som jag startade med hösten 2011 var tydliga redan säsongen efter och till 2013 syntes stora förbättringar i ett fint lager mylla på toppen under täckmaterialet. När jorden som smör de gånger jag behöver gräva någonting.

Så, var snäll mot jorden! Täck den med växtmaterial och skapa liv som kan vårda, förbättra och utöka jorden!
/Sara Bäckmo

15. april 2018

6 svar till “Gångar mellan upphöjda bäddar”

 1. sissetiedt skriver:

  Hej Sara,
  Vattnar du med Bokashi-vatten i landet?
  God söndag
  Sisse, Danmark

 2. karolinfrykholm skriver:

  Hej Sara,
  Funderar lite över gångarna, här skriver du att du lägger tidning och tex löv. På andra ställen använder du träflis med markduk under. När/var väljer du det ena eller andra? Vore kul att höra hur du tänker, för att det finns en tanke bakom är jag övertygad om! ?
  Hur breda är gångarna mellan bäddarna i det här inlägget?
  /Karolin

 3. Beata skriver:

  Läste på Facebook att du funderar på att ersätta ditt gamla plank med något annat.
  (Jag är ej med i Facebook). I trädgårdsserien från Strömsö, Finland, yle, avsnitt nr 7 finns en sådan häck som du funderar över. Jag tycker det kan bli väldigt fint. Med din kreativitet kan du säkert skapa helt nya intressanta sätt att använda häcken på.

 4. kerstin.h.olsson skriver:

  Hej Sara,
  Det är alltid lika inspirerande att läsa dina artiklar och blogginlägg!
  Jag håller fullkomligt med dig ang täckodling. Själv brottas jag med riktigt tung lerjord. den kan man gräva sig fördärvad i, ändå är det svårt att få den lucker och mullrik. Tills man börjar täckodla! Och samtidigt gödslar man ju jorden! Det kan inte bli bättre.
  Du har ju skrivit och visat på youtube mycket om hur täckodlingen gödslar din jord.
  I tillägg till det tänker jag såhär:
  När vi gödslar med häst- eller koskit, då gödslar vi egentligen med gräs/hö/ensilage. Det är ju det som kon eller hästen har ätit. Den har tuggat sönder det, och tarmarna har bearbetet det, men i grunden är det ju finhackat gräs (plus en massa mikroorganismer). Om vi då lägger detta material på jorden och låter det förmultna, samt ätas av maskar och andra små kryp, blir det ju i stort sett samma sak. Möjligen tar det lite längre tid.
  Så fortsätt att propagera för täckodling: fin och mullrik jord, näring till växterna, minimerad ogräsresning och dito vattning, som du beskrivit så pedagogiskt.

 5. […] Nu tänker jag att maskarna kommer att jobba med det här materialet och skapa ny jord. Nästa säsong kan den jorden bara krattas upp på bädden och så lassas mer skräp ner i gångarna. Just rotsaker behöver inte gödslas särskilt mycket, så det passar perfekt att göra så här just i rotsakskvarteret. Och så känns det så bra att kunna använda grövre material direkt i landet utan att behöva gräva ner det djupt eller så att det ligger där det stör växternas rötter. Bra kombo. Nästan så här gör jag mellan mina bäddar hemma också. Läs mer i inlägget Gångar mellan upphöjda bäddar. […]

 6. Gunnel Förander skriver:

  Ibland täcker jag med gräsklipp (har Dick inte så mycket), men upptäcker att när gräset förmultnat - växer det mossa i mitt trädgårdsland!! Det tycker jag inte om!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *