25. december 2016

Odla ramslök hemma

Ramslök är en vildväxande bladlök som imponerar varje vår. Läs om hur du kan odla den hemma i det här gästblogginlägget, signerat Malena Östergren Arvidsson.

En stor blommande tuva av ramslök

 

Har du någon gång smakat något nytt som fått tid och rum att stanna upp och som gör att du minns tillfället som om det vore igår? Så upplevde jag mitt första möte med ramslök. Det är ofta jag hör liknande berättelser från kunder. Ramslök väcker något i blicken hos väldigt många. En längtan. För det är gott, riktigt gott.

Ramslök har alltid ätits lokalt där den växer, precis som skogslök, strandkål och andra vilda växter i naturen. Jag inbillar mig att ju mer tillgänglig ramslöken blir, desto mer kommer vi att äta. Ändå är vi inte i närheten av att äta ramslök som de gör på kontinenten - i Tyskland, Österrike och Ungern. Där är ramslök lite av en basföda, som lingon här i Sverige.

 

Vild ramslök i en dunge.

Den vilda ramslöken breder ut sig över marken där den trivs.

 

Ramslök - en sällsynt guldklimp

Ramslök, Allium ursinum, är en perenn bladlök som till doft och smak påminner om vitlök och gräslök. Till utseendet liknar den däremot liljekonvalj, som är giftig, men skillnaden är lätt att upptäcka då ramslökens växtsaft har en stark lökdoft som kommer fram när man gnuggar ett blad mellan fingrarna. Det är en tämligen sällsynt växt och ganska svår att få tag på även om den ofta växer ymnigt där den växer, framförallt här i Skåne där jag bor och på Gotland. Den förekommer som vildväxande i hela Götaland och Svealand, då ofta på naturreservat där den är fredad.

Ramslök går alldeles utmärkt att odla i hela landet och växer fint ända upp till zon 6. Jag har kunder som med gott resultat odlar ramslök i både Väster- och Norrbotten. De har berättat för mig att den växer fint där även om den inte sprider sig lika ymnigt som i de lägre odlingszonerna.

 

En tuva ramslök.

Redan innan snön försvunnit helt kan ramslöken titta upp. Den skördas blad för blad och är mycket användbar för den som vill äta hemodlade grönsaker.

 

Ogräs eller ovillig

Det ironiska med ramslök är att den sprider sig som ett ogräs där den trivs samtidigt som det är nära på stört omöjligt att så egna plantor från frö. Mitt bästa tips för den som vill testa att så ramslök från frö är att försöka få tag på årsfärska frön och sprida dessa i naturen ungefär samtidigt som ramslöken själv tappar sina frön till marken. Gärna på en plats som är naturligt fuktig under höst och vår. Därefter är det tålamod som gäller. Ramslök växer långsamt.

Bästa sättet att börja sin odling av ramslök är att köpa plantor eller lökar. De finns att köpa vid de flesta plantskolor och på nätet, såklart. Om du kommer över en liten kruka i grönsaksdisken när dagligvaruhandeln tar hem ramslök ett par veckor under våren är det ett lysande tillfälle att köpa hem och sätta några lökar i den egna trädgården eller varför inte gerillaplantera i ett grönområde om man bor i lägenhet.

 

Tips vid tillagning av ramslök

När ramslök tillagas är det några saker som är bra att tänka på:

 1. Ju fetare desto bättre. Ramslök gifter sig fint med olika slags fetter och går därför utmärkt att blanda med smör, olja, majonnäs. I ett ramslökssmör eller en ramslöksolja, i en krämig soppa med grädde, som ramslökssill med majonnäs.
 2. Känslig för värme. Ramslök, såväl färsk som torkad, är känslig för långvarig upphettning och bör därför tillsättas sent vid tillagning av varma rätter. Men låt den för guds skull få ett uppkok om du gör soppa på färska blad. Annars blir den på tok för skarp i smaken.
 3. Behöver tid. Framförallt den torkade ramslöken behöver tid för att smakerna ska sprida sig. En färskost görs med fördel en till två dagar dag innan servering, detsamma om man gör sill med ramslök eller en ramslökspesto.
 4. Den är godast färsk. All form av förädling och förvaring förändrar smaken. Att frysa går bra om man planerar att tillaga den då den blir lite saggig när den tinar. Att fermentera gör den också saggig men är mycket gott. Att torka är en konst som kräver rätt temperatur för att bladen inte ska tappa smak eller bli sega.

 

Kort säsong

Smaken och styrkan på ramslökens blad kan variera beroende på var den växer och när på säsongen den plockas. Mjällast och finast är de tidigt på våren, precis när bladen kommit upp. Normalt skördar och skickar jag nyplockade blad med post t.o.m. april månad. Därefter kommer pollensäsongen, insekterna och fåglarna som alla sätter sina avtryck på bladen men de går visst bra att fortsätta skörda, se bara till att tvätta bladen noga innan användning.

 

En vit ramslöksblomma.

De fantastiska blommorna är smakrika och lätta att använda i matlagningen, liksom knopparna.

 

Blommorna är både goda och dekorativa i sallader och frökapslarna är läckra att salta och lägga in som kapris. Tänk bara på att ramslök är en lökväxt som vissnar ned varje säsong. Varje år får jag mejl från bekymrade kunder som inte förstår varför plantan de köpt av mig har dött. Men det är precis så det ska vara och det är väl därför det blir så mycket snack om ramslök varje vår. Det gäller liksom att passa på.
Tack för att jag fick gästblogga för er som läser Skillnadens!
/Malena Östergren Arvidsson

 

Malena Östergren Arvidsson

Malena Östergren Arvidsson i ett grönt hav av blommande ramslök.

 

Följ Malena och köp lökar

Utförligare odlingsbeskrivningar, recept och försäljning av ramslök finns på Malenas sajter:
Hemsida: www.ramslökbymalena.se
Facebook: https://www.facebook.com/ramslokbymalena/
Blogg: http://ramsloksfrossa.blogspot.se

 

Fler gästblogg-inlägg

Agnetas fantastiska grönsaksodling i zon 7
Mördarsniglar inget problem i Karins täckodling
Blommor och grönsaker ger fina kombinationer hos Anette
Annikas tips för blommande krukor till uteplatsen

 

5 svar till “Odla ramslök hemma”

 1. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Jag kommer ju från Skaraborg och inte så långt ifrån ramslöksängar men den har aldrig varit vanlig i köket. Jag hoppas jag ska få till tiden att åka och plocka i år. I år ska jag också göra iordning en rabatt där jag planerar att sätta ramslök. Ska bli spännande att se om den trivs.

 2. Jag har förstått att ramslök växer på kalkrika marker och inte i full sol. Det kan vara bra att känna till för den som funderar på att odla själv.

 3. Ingrid Sollied skriver:

  Jag torkade ramslök i en svamp/växttork. Det gick alldeles utmärkt.
  Förvarade den sedan mörkt och torrt.
  I julas gjorde jag bl a vegetarisk ramslökssill. Den blev mycket uppskattad.

 4. Suzanne Simonsson skriver:

  Jag köpte ramslöksfrön och har planterat i mitt växthus. Vad jag förstår av din blogg så ska jag inte räkna med någon skörd. Stämmer det?
  Hälsningar Suzzy

 5. Anita skriver:

  Du skriver att om man vill försöka sig på att så från frö så ska man göra det ” ungefär samtidigt som ramslöken själv tappar sina frön till marken.” Min fråga: när på året är detta :)?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *