Ge bort blommor

Det har överraskat mig hur roligt det är att ge bort blommor! Blommor är kravlösa gåvor som uppskattas stort av alla. Här är olika sätt jag gett bort blommor på.

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

En regnig dag hämtade min kollega Ida buketter för att fotografera tillsammans med Anders, Lennart och Samuel här i byn. Foto: Ida Sjöö.

 

Något av det roligaste med mitt första år som blomsterodlare har varit att ge bort buketter. Vilken upplevelse! Eftersom jag inte odlar varken blommor eller grönsaker för att sälja har jag istället gett bort saker jag haft för mycket av. Att få ge bort blommor har gett mig många nya insikter och de ska jag försöka bära med mig in i nästa år.

 

Läs mer: Lär dig binda bukett i spiralform

 

I det här inlägget ser du bilder som min kollega Ida Sjöö tagit. Buketterna gjorde jag av blommor som blivit över efter ett evenemang under hösten och de gavs till några av männen här i byn. De blev glada! Och bilderna blev så fina.

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

Buketterna innehåller en mix av blommor som vi fått över efter en blomsterkurs under hösten. Foto: Ida Sjöö.

 

Kravlösa blommor

Efter att ha odlat massor av grönsaker det senaste decenniet, har det förstås funnits anledning att emellanåt ge bort när jag haft ett överskott av något. I takt med att jag blivit bättre och bättre på att odla ungefär det vi behöver i hushållet ger jag dock inte bort lika mycket nu och det känns ganska skönt. Att ge bort grönsaker är svårt, särskilt då det är stora mängder. Den som tar emot är kanske inte van vid att hantera skörden, lagra den eller äta upp den. Jag har varit med om att riktigt fina grönsaker blivit förstörda, inte av illvilja eller så, mest bara för att det råkade bli så. Det fanns kanske inte tid att laga mat av svartkål just du, hacka all persilja eller så fick kanske inte palsternackan plats i kylen för "Gud, jag visste inte att de skulle vara såååååå stora!!!".

Blommor är däremot helt perfekt att ge bort! Det har jag lärt mig i år. Alla blir glada av blommor. Och det enda som behövs är att sätta dem i en bunke med vatten och på något sätt kasta dem när de gjort sitt. Inget mer än så. Otroligt befriande, både för den som tar emot och för den som ger!

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

Vaxpapper och bastband binder ihop buketterna. Foto: Ida Sjöö

SÄTT PAPPER RUNT

Extra fin blir buketten att ge bort med ett papper runt. Jag har haft stor glädje av att ha en rejäl rulle vaxat papper och bast hemma. Vaxpappret blir extra vackert om det knölas ihop innan det används. Pappret finns i hobbybutiker och på nätet.

 

Liten bukett med Aster

Foto: Ida Sjöö

Liten bukett med Aster

Foto: Ida Sjöö

Liten bukett med Aster

Foto: Ida Sjöö

Liten bukett med Aster

Foto: Ida Sjöö

 

Ge bort buketter

Under sommaren har jag tagit med blommor till nästan alla jag träffat. Både vänner som har egen trädgård, ytliga bekanta och till min mans psykoterapi-mottagning. Eftersom jag tränat mig på att göra buketter och haft nya var och varannan dag har det passat perfekt att ge just färdiga buketter. De minsta buketterna har jag gett till barnen, som satt dem på rummen, men alla andra storlekar har fått andra hem. Jag har en lagom-vas som rymmer en bukett på ca 40 centimeter och har försökt hålla mig i den storleken. Det är en hyfsat stor och maffig bukett, som är lyxig att ge bort. De mindre buketterna på bild här i inlägget  är också en fin storlek tycker jag.

 

NÅGOT ATT BEVARA

I buketter är det fint att lägga till något som mottagaren kan spara. Det kan vara en vacker frökapsel, en eternell som kan torka, en doftande kvist. Bind en liten etikett eller hälsning runt stjälken, så har mottagaren ett litet minne som varar längre än själva buketten.

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

I buketterna finns till exempel vädd, malva, luktärt och aster. Foto: Ida Sjöö.

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

I buketten till höger har jag använt pionblad för att binda runt blommorna. Foto: Ida Sjöö.

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

Astrar finns i många vackra färger. De ska plockas utslagna, knoppar öppnar sig inte i vas. Foto: Ida Sjöö.

 

Ge bort en hink blommor

Sommarblommor har den egenheten att de producerar mer och mer ju mer man plockar. När plantorna går bananas under sommaren gäller det att plocka av blommor, så att växterna har en anledning att fortsätta producera blommor (som senare blir frö, vilket är hela syftet med växten). Med ojämna mellanrum har jag gått över hela blomsterplanteringen och skördat massor av blandade blommor och satt i hinkar.

Att ge bort blomsterhinkar har varit magiskt! Ulla är en äldre dam som bor borta i svängen och promenerar förbi här nästan varje dag. Hon har fått flera buketter. En dag under sommaren frågade jag om hon ville ha en färdig bukett eller blommor att sätta ihop själv. Vad tror du hon svarade? Med lysande ögon bad hon att få blommor som hon kunde göra buketter av. Jag åkte ner med två hinkar fullproppade med blomster. Det var så roligt att få ge bort! Med tanke på hur fina stunder jag själv haft med blommorna var det rörande att få ge det till henne. Och extra fint är det att Ullas föräldrar bott i min lilla stuga på berget tidigare, och att trädgården i deras ägo blommade minst lika mycket som den gör nu. En cirkel som sluts.

 

Låt vännerna plocka

Flera av mina vänner bor i hus eller lägenhet utan egen trädgård. Några av dem har en stående inbjudan att närhelst de önskar komma och plocka i trädgården. De är så försiktiga och det syns knappt att de varit där. Det är också ett roligt sätt att ge bort blommor, att låta folk komma och plocka själv. Då blir det också en upplevelse i själva gåvan.

 

Ge bort-bukett till en bonde en regnig dag

Alla blir glada av blommor! Vet du inte vad du ska göra med dem kan du ställa dem i en hink vid vägen och överraska förbipasserande. Foto: Ida Sjöö.

 

Alla blommor jag gett bort under året har varit uppskattade, oavsett om det varit odlade snyggblommor som dahlia, aster och rosor, eller vildväxande gulmåra, gräs och vädd. Det är liksom tanken som räknas. Men något i blomstergåvorna har ändå stuckit ut och varit lite speciellt. Blommor som doftar. Nästan det första den som får en bukett gör, är att sticka näsan ner i blommorna och kommentera doften. Alla blommor har någon typ av doft, om inte annat från blad och stjälkar som doftar försiktigt av grönt, även om det kan vara en så försynt doft att den nästan inte märks.

 

 

Doftfavoriter

 • krysantemum
 • rosor
 • luktärt
 • pion
 • luktreseda
 • doftlilja
 • kaprifol
 • tagetes
 • blomstertobak

 

Nu på vintern planerar jag för mer blommor i mina trädgårdar och jag tänker redan på att jag vill ha mycket nog att kunna ge bort. Precis som med grönsaker är det roligt att ha ett stort utbud av blommor. Mycket ger mer glädje - till både mig och andra!

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

28. december 2020

3 svar till “Ge bort blommor”

 1. Helen Andersson skriver:

  Ja det är verkligen en dubbel glädje att ge bort till andra. Hos mig har det varit många luktärtsbuketter som fått glädja andra.
  Tack för all inspiration Sara och det blir mer sommarblommor här hos mig också. Ska också träna på att binda fler buketter.
  ?❤️?

  • chrifors skriver:

   Jag har alltid älskat blommor. Plockade mycket ute i naturen och gjorde små buketter. Lärde mig namnen på vilda blommor. Nu när jag är äldre blir det mer och mer odlade blommor och fler rabatter på vår skogstomt. Va ska en ha gräsmatta till? Det blir ganska trångt med alla krukor inne, när jag driver upp både grönsaker och blommor. I år har jag kollat på Saras blommor, andras blommor och planerat vad jag vill ha...risken finns att det blir ett hav av blommor, i alla fall enligt räkningarna från de svenska fröförsäljarna .... Hur gör ni andra för att inte dras med i detta?
   Orkar ni stå emot? Eller köper ni också mer och mer??? Ska bara...?

 2. Lena skriver:

  Det är så vackert med buketter men det skräpar ju så mycket. Jag är inte pedant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *