06. februari 2017

Ge plantorna extra ljus

Alla grönsaker som växer inomhus nu får extra ljus. Jag har lite olika slags lysrör och är inte så kräsen. Hör vårt nya poddavsnitt som handlar om växtbelysning.

I vår tvättstuga lyser flitens lampa fjorton timmar om dygnet. I fönstret har jag monterat två extra hyllplan och med växtbelysning i. Det är egentligen alldeles för lite yta, men jag vill i det längsta hålla ner antalet inomhusplantor i år. Ja, jag har ju två små odlingsstationer i köket också, men det är bara till smörgåsmaten.

 

Späda purjolöksplantor i en pluggbox.

Purjolök sår jag gärna tidigt på året under extra ljus. Flera frön i varje liten plugg ger fina plantor, som efterhand toppas några gånger innan de planteras om eller ut.

 

Allt som växer inomhus vid den här tiden kräver extra ljus. Utan ljus blir plantorna rangliga och klena och inte alls så starka och knubbiga som jag vill ha dem.

I senaste avsnittet av vår podd Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck ger Johannes tips om olika slags lampor och andra erfarenheter som kan vara bra för den som vill odla under extraljus.


Veckans avsnitt sponsras av Impecta Fröhandel och Gjordnära Tunnelväxthus.

Bra saker att så nu i februari och som absolut vill stå under extra ljus är till exempel purjolök, kronärtskocka, kruktomat och paprika.

I mitt fönster står, förutom ovanstående, också en del plantor som ska ut i varmbänken i tunnelväxthuset. Varmbänken pratade vi om i förra veckans avsnitt. Har du missat det kan du lyssna här.

Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck är ett samarbete mellan Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som driver bloggen Farbror Grön, och Skillnadens Trädgård. Hör gärna av dig till oss om du vill sponsra ett eller flera av våra avsnitt.
/Sara Bäckmo

 

 

 

Ett svar till “Ge plantorna extra ljus”

  1. Kitty skriver:

    Det gör verkligen all skillnad med belysning.
    Tidigare år har jag försökt driva upp utan extra ljuskällor... resultatet blev ju som det blev. Menade ge upp och började fördriva sådant som bara behövde ett par veckor innan det skulle ut.
    Förra året kom jag äntligen hem med växtbelysning! Man kan säga att glädjen för uppdrivning kom tillbaka!
    /Kitty

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *