27. juni 2020

Giftiga potatisfrukter

Kan potatisväxter vara giftiga? Ja! Det är då inte potatisknölarna i marken som är giftiga utan andra delar av växten. Alla delar som är gröna innehåller giftiga ämnen.

Närbild på tre potatisblommor

Potatis blommar oftast i vitt eller lila med en skarp gul mitt.

 

Nu blommar potatisen! Just den här växer i min lilla köksträdgård på berget och är en del i en videoserie där vi följer potatisen från start till skörd. Du kan se första delarna nedan. Starten blev trögare än jag tänkt mig, i huvudsak för att det blev så himla kallt efter att jag pillat in potatisen under halmtäcket. Många minusnätter i både april och maj höll tillbaka tillväxten, extra mycket i det luftiga halmlagret. Där jag odlar potatisen i jord hemma på Skillnadens har det vuxit bättre.

 


 

Under sommaren har flera kommenterat ett inlägg med skördetips och blivit förskräckta över en av uppgifterna om potatis, nämligen att det finns giftiga växtdelar på potatisväxten. Eftersom potatis är en av de bästa nybörjargrönsakerna vill jag gärna förtydliga, så att ingen går omkring med onödig oro. Jag skriver också mer om potatis i min bok Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker. Hela boken har ett tydligt nybörjarperspektiv med ganska basic fakta om hur grönsakerna växer, hur vi sköter dem och äter dem. Boken finns signerad i min webbutik om du är nyfiken.

 

Läs mer: Skillnadens favoriter - Femton fenomenala grönsaker

 

Så funkar potatis

Potatis sätts som en sättpotatis i jorden eller nerbäddat i täckmaterial, så som jag visar i videorna ovan. Från sättpotatisen växer kraftiga rottrådar ut och från dessa bildas nya, mycket små potatisar. Under veckorna som går blir potatisen större och skickar nya rottrådar, som bildar nya potatisar. Under jorden.

 

Närbild på potatisblomma mot ett rött hus.

Det brukar sägas att potatis är klar att skördas när den blommar. Det stämmer dock inte alltid.

 

Ovan jord växer blast, grön och kraftig. Efter några månader börjar vissa potatissorter blomma, de brukar ha vita eller lila blommor, med gul mitt. Det syns tydligt att växten är släkt med till exempel tomat och aubergine; blommorna är snarlika. Det är för att växterna hör till samma växtgrupp: potatissläktet, de kallas också för solanum-växter eller liknande. Precis som alla växter som blommar, bildar också potatis en frukt som innehåller frö. Frukten ser ut som en liten grön tomat eller tomatillo utan det prassliga pappret runt.

I skrivande stund har jag glömt min hårddisk på jobbet och kan därför inte dela egen bild på frukterna. Jag ska uppdatera med bild snart. Tills vidare kan du se hur frukterna ser ut i bild på Giftinformationscentralens fakta om potatis.

 

Giftiga växtdelar

Gemensamt för flera av växterna inom den här familjen är att de har växtdelar som är giftiga. När det gäller potatis innehåller gröna delar av växten två ämnen, de heter solanin och chakonin. Redan i små mängder kan de ge magbesvär. I stora mängder kan man få huvudvärk, feber, hjärtklappning och yrsel. I värsta fall kan giftet påverka nervsystemet. Växtdelar som innehåller ämnena är till exempel grön potatis, blast, samt till exempel de små spännande frukterna som bildas efter blomning.

 

Läs mer: Livsmedelsverket - glygoalkoloider i potatis

 

Som mamma till fyra barn vet jag att just potatisfrukterna kan vara väldigt spännande för de små. Jag brukar rekommendera hemmaodlare att bort frukterna, för att inte någon liten ska börja samla och äta. De är sannolikt inte så goda, men ibland vet man ju inte vilka anledningar barn har till att äta saker de inte bör.

En odlare jag mött hade provat äta potatisfrukter, som vuxen, och beskrev en väldigt oangenäm upplevelse. Det är också känt att när potatisen var helt ny för oss västlänningar så var det just potatisfrukterna som åts, varpå människor blev rejält sjuka. Så försök dig inte på att prova!

Ju mer solanin och chakonin växtdelarna innehåller desto större risk att bli risig. En potatis som är bara lite grön gör sannolikt ingen skada för en vuxen, men den som vill snåla och och använder riktigt gröna potatisar i massor kan komma att få problem. Både blast och potatisfrukter är ju illgröna, med massor av solaning.

 

Se mer: Så här ser potatisbladmögel ut

 

Grön blast och vita blommor på potatisen.

Också blasten på potatis innehåller solanin och ska inte ätas. Den är dock inte giftig att användas som täckmaterial eller i kompost.

Dags för skörd?

Ett gammalt talesätt är att det är dags att skörda potatis när växterna blommar. Well, well. Häng inte på låste, är min rekommendation. Det är väldigt sällan det här stämmer i mina odlingar. Varken den tidigaste potatisen eller den som kallas sommarpotatis, är färdig att skördas. Ändå blommar bägge.

 

Läs mer: Skördetips - skörda potatis en och en 

 

Tiden för skörd påverkas av hur väl växten utvecklats under vår och försommar. Värmen/kylan är avgörande och också växtplatsen påverkar. I år är min potatis som odlas i halm mycket senare och har vuxit sämre, än den potatis som växer i jord - på alla fyra växtplatser där jag odlar potatis.
/Sara Bäckmo

 

8 svar till “Giftiga potatisfrukter”

 1. Lena Melin skriver:

  Så bra att du förklarade. Jag tolkade det tidigare inlägget som att de potatisar som fanns under jord blev giftiga efter blomning. Men nu förstår jag bättre. Ät inget ovan jord, inte heller potatisar som legat i solljus.

 2. Anita skriver:

  Kan potatisblasten läggas i komposten?

 3. Liselotte Hansson skriver:

  Kan man lägga blasten i komposten ??.

 4. Anna skriver:

  Hej Sara! Jag sår ofta tidig potatis i hinkar. Än har jag inte haft någon potatisbladmögel. När jag skördar min potatis brukar jag klippa ner blasten och fylla på med den jord som potatisen stått i, lite kompostjord och sedan gödsla och plantera något nytt där i, sallad eller lök tex. Är detta dumt? Blir de nya grönsakerna som växer där giftiga?

 5. Eh skriver:

  Fick lära mig nyligen att det gröna på potatisen faktiskt varken är solanin eller giftigt - det är klorofyll. Men om potatisen är grön har den legat ljust och då är sannolikheten stor att den även har utvecklat solanin (som alltså inte har någon färg). Om man vill ha en tydligare markör för solanin kan man gå på smaken - det ska inte smaka bittert. Allt det där står att läsa hos Livsmedelsverket (som du länkade till).

 6. Heike Björkman skriver:

  Kan man äta den potatis som har vuxit upp i komposthögen? Där har jag ju slängt gammal potatis som nu blasten vuxit. Antar att det finns potatis i kompostjorden. Har också övervintrad potatis som växer i pallkragen. Går den ätt äta?

 7. kerstin hagman skriver:

  <Jag har två tomatillobuskar med MÅNGA MÅNGA frukter,
  men,
  de vill inte bli stora - de fyller inte alls upp höljet.
  Är de giftiga? Måste jag kasta dem? Kan jag spara omogna frön eller ta sticklingar?
  Jag bor i Simrishamn och det är den 15.10.
  Kerstin

 8. Tommy Högberg skriver:

  Potatisfrukt fick vi år, jag har småodlat potatis förr men har aldrig lagt märke till dessa ”frukter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *