Glad midsommar!

Som uppladdning inför midsommar har jag praoat på handelsträdgården och gjort midsommarbuketter. Idag firar vi med familjen och njuter av en ledig dag.

Ett fång med sommarblommor i blått, vitt och gult.

En stor hink med tio mindre buketter för midsommar.

 

Äntligen står vi inför midsommarhelg! Det är nog den högtid på året, jämte julafton, som jag gillar bäst. Det är sommar. Det är vackert. Vi kan vara ute. Vi kan pynta med fint från trädgården. Äta färska grönsaker till midsommarmaten. Cykla till stranden för kvällsdopp. Och vara uppe sent i sommarnatten.

Vi brukar fira vår midsommar med lunch eller middag tillsammans med vår lilla familj. Vanliga år cyklar eller åker vi bort till hembygdsgården för traditionellt firande med resten av byn, med stång och fiskdamm och fika och lotterier. I år är allt inställt och vi får fixa eget röj.

 

Närbild på en bukett.

Eftersom våren varit kall har Anna-Stinas egna blåklint inte börjat blomma, så dessa är köpt från en odlare i Blekinge. Prästkragarna hittades i en trädgård längs vägen, där Anna-Stina fick plocka det hon behövde. Rågen kommer från en bonde i grannbyn. Och kirskålen från den egna trädgårdens utkanter.

 

Midsommarblomster på handelsträdgården

Som uppladdning inför midsommar var jag igår på månadens besök hos Anna-Stina på handelsträdgården i Kalvsvik. Jag försöker vara där en gång i månaden och praoa. Det är underbart roligt att följa hennes jobb, se odlingarna utvecklas under året och få tips och idéer som jag har glädje av på olika sätt. Bara att byta miljö för en dag är väldigt värdefullt!

 

Läs mer: Jag praoar på handelsträdgård

 

Vi valde juni-tillfället nu vid midsommar, så jag kunde vara med i förberedelserna för midsommar. Kransar, buketter och blomsterarrangemang stod på schemat.

Min första uppgift blev att göra en mindre bukett av blåklint, prästkragar, blommande kirskål och råg. Den består av:

 • 8-10 yviga kvistar blåklint
 • 4 prästkragar
 • 4 kvistar kirskålsblommor
 • 4 rågkvistar

 

Som omväxling mot mitt vanliga jobb, där jag är vrålkoncentrerad framför tangenterna mesta delen av tiden, är det verkligen ljuvligt att binda buketter. Jag har stått i timmar och lagt blommor till rätta, klippt blommor i olingarna, valt och valt bort. Och glatt mig oerhört över att det ser så väldigt fint ut.

 

En hand håller en bukett som binds.

Innan jag satte igång med mina buketter visade Anna-Stina hur de ska se ut. Det är lite nervöst att göra grejer man är ovan vid, och jag är allt lite orolig för att göra fel. Jag flyttar omkring och fixar lite, men sen ser det så fint ut när det är klart. Här är jag dock inte klar...

 

Sara håller en stor hink med buketter

En hink rymmer tio buketter och när alla är klara bärs hinkarna ner i kylrummet, där de förvaras tills det är dags för avfärd på morgonkvisten dagen därpå.

 

De här buketterna, tillsammans med kransar och arrangemang har Anna-Stina och Göran med sig till torghandeln i Växjö idag på midsommarafton. Men du får skynda dig om du vill köpa. Det är tydligen morgonrusch som gäller på torget på midsommarafton.

Nästa gång jag ska jobba med Anna-Stina är den 18 juli. Då ska jag följa med till torget igen och se hur ruljansen fungerar när det är snittblommor och buketter i fokus.

 

Sommarblommor i bukett.

Jag har inte riktigt tänkt på prästkragar som särskilt dekorativa. Efter att ha jobbat med dem en dag gick jag upp på min bergknalle och konstaterade nöjt att jag har ett överflöd av prästkragar att använda till kransar imorgon.

 

Inspiration till buketter

Man kan ju tro att det skulle kännas lite mättat efter en dag med buketter i handen. Men när jag klarat av både jobb, pannkaksbak, två turer till badet, vattning och nattning - ja då gick jag ut i trädgården för att göra mig en egen midsommarbukett. Vilken fin avslutning på dagen!

I några dagar har jag gått omkring nu och stort uppskattat grannens doftschersmin som blommar nu. Jag älskar doften av schersmin och tycker också att blommorna är sanslöst vackra. Det blommar inte så mycket i min trädgård på berget, mest just prästkragar, mandelblom och digitalis. Men, hallå! Längst upp på tomten, stod en blommande doftschersmin. På min tomt alltså. Den hade jag helt missat förra året. Blev jätteglad och klippte fina kvistar, som jag satt och pillade med på kvällskvisten till en fin och ytterst väldoftande bukett.

Inatt har jag sovit i lilla stugan tillsammans med mina minsta barn och deras kompis. När vi vaknar idag doftar det underbart i köket av schersmin och tjejerna tassar ut i trädgården för att förbereda kransar.

Själv ser jag fram emot att åka hem och skörda sockerärter, squash, sallat, lök, morot, sparris, blåbärstry, jordgubbar och blåbär till vår midsommarmat.

Tack för att du läser om mina äventyr här på bloggen! Jag önskar er alla en riktigt fin och härlig midsommar.
/Sara Bäckmo

 

19. juni 2020

3 svar till “Glad midsommar!”

 1. Birgit skriver:

  Tack att vi får vara med i dina trädgårds äventyr och tack att du lägger så mycket tid till oss. Glad midsommar till er alla.
  Birgit

 2. Anna Sommar skriver:

  Glad midsommar bästaste Sara!

 3. Pernilla Carlström skriver:

  Glad midsommar till fina du! Tack för all hjälp och inspiration som du delger i dina kanaler. Superbra för en nybörjare som börjat täckodla i år tack vare din inspiration. =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *