Glöm inte att vädra vinterodling i växthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Glöm inte att vädra vinterodling i växthus

Det låter såklart konstigt att uppmana till att öppna dörrarna i växthuset mitt i vintern. Men om du som jag har en massa grönsaker som vinterodlas är det en bra idé att vädra när det är plusgrader.

Vi har passerat vinterns första kyliga period. I två veckors tid har vi haft snö och minusgrader, som först gav hopp om en vit jul. Men så blev det inte. I förra veckan började det töa. Julpysslet ackompanjerades av ljudet från tunga droppar genom rännorna från taket och i stora sjok dråsade snön ner längs fasaden.

Tunnelväxthusen har varit snöfria längre än så. Jag hjälper till att fösa ner snön om det ser ut att behövas. På det mer tunnelformade huset samlar sig lätt snön på ovansidan och behöver hjälp ner. Jag puttar inifrån och snön rasar av. På stora tunnelväxthuset är taket mer i en traditionell växthusform och där rasar snön av lättare, utan att jag behöver göra några större insatser. Oftast.

Och vad händer nu när temperaturen håller sig över nollan en tid? Temperaturerna både dag och natt ligger närmsta tio dagarna på mellan -1 till plus 4 grader. Jag har många växter i min vinterodling och hur sköter jag dem bäst?

 

Står vid den öppna dörren och tittar in.

Den öppna dörren ökar luftens cirkulation men det fina klimatet i tunnel behålls. Här är fortfarande vindstilla och något varmare än utanför.

 

Öppna upp
Den allra första impulsen hos den som vinterodlar för första gången är att kapsla in alla grönsaker så mycket det bara går, oavsett temperatur. Helt. Och hela vintern. Skydda, skydda, skydda. Men nu när jag odlat några vintrar ser jag att det inte alls är det bästa.

Grönsakerna i min vinterodling är tåliga och klarar utan problem vår nuvarande temperatur på några plusgrader. De skulle till och med klara sig fint på friland. Dagsljuset är fortfarande för dåligt för att växterna ska växa avsevärt, oavsett växtplats, så det skyddade klimatet i tunneln är just mest ett skydd. Inte en förutsättning för att grönsakerna ska växa och bli större.

Under kallperioderna fryser all kondens i tunneln. Det bildas is på insidan av plasten och iskristaller i jord och kompost som frusit. När det tinar omvandlas förstås isen till vatten. Det blir fuktigt som sjutton i tunneln, både i luften och i jorden. Och med fukten kommer gråmöglet som ett brev på posten. Det bästa jag kan göra för min vinterodling nu i en mildperiod är att öppna dörrarna.

 

Bild på persilja, sallat och vinterportulak i tunnelväxthuset.

Genom att lufta ofta förhindrar jag att gråmögel drabbar vinterplanteringarna hårt.

 

Närbild på en liten planta salladskål.

Salladskål är inte fullt lika köldtålig som många andra kålväxter men klarar temperaturerna fint, också då tunneln vädras.

 

Växterna skadas inte
Tro mig, att öppna dörrarna på växthuset när det är plusgrader kommer inte att påverka det som växer där inne. Kålen, rödbetsblasten, sallaten, mangolden, vintersallaten. Inget kommer att protestera. De senaste veckorna har det varit ner mot sex minusgrader i tunnelväxthuset och allt har överlevt. Självklart överlever det utomhustemperatur på upp till fyra plusgrader med!

Det är också viktigt att lyfta bort fiberdukar, plastlock och andra skydd över växterna under en tid.

Passa på att ta bort växtdelar som blivit skadade. I en pallkrage där jag övervintrar sallat för vårskörd har lite gråmögel drabbat bladen. Dessa tar jag bort. I en ytterkant av en bädd vintersallat har också gråmögel nästlat sig in. Bort med de plantorna med. Allteftersom är det bra att ta bort skadade delar generellt och hålla planteringarna så friska som möjligt.

 

pallkragar fyllda med sallat

Det är också viktigt att lyfta av fiberdukar och lock som annars kapslar in odlingsplatser, för att vädra grönsakerna. Här växer sallat som övervintrar.

 

Om temperaturerna ser ut att hålla sig stadigt på plus också nattetid kan jag låta dörrarna stå på glänt, om jag har ett bra sätt att haspa upp dem på. Just nu är rådjur och harar extremt hungriga så jag brukar dock låta dörrarna vara stängda på natten.

Så snart jag ser i väderappen att det kommer en kallare period försöker jag komma ihåg att täcka över plantorna och bomma igen tunnlarna. Desto jämnare jag kan hålla temperaturen runt växterna ju bättre kommer de att klara minusgraderna. Även om jag valt köldtålig sallat, till exempel 'Little Gem', är det stor risk att plantorna förstörs när de fryser och tinar upprepade gånger. Därför kan ett enkelt lager fiberduk göra stor skillnad.

Lycka till!
/Sara Bäckmo

 

27. december 2017