12. augusti 2014

Glöm inte höstgrönsakerna

Rödbetor utplanterade i början av augusti 2014. 

Så här ser det ut i en köksträdgård som odlas för att äta. Något är stort, något är smått. Men det är sällan tomt på växtlighet. Det dröjer långt in på hösten innan yta börjar tömmas och täckas inför vintern. 

På bilden står än så länge ganska små rödbetor. De kommer inte att växa sig till några bjässar, men blir goda primörer tillsamman med mycket annat under hösten. Ärtskidorna bredvid är en del av täckodlingen.

Här i odlingszon 3 sår jag min sista spenat i början av september. Just i år flaggas det på sina håll för en mild höst och jag tar därför alla chanser att så det jag kan. Nu. 

Det jag sår under augusti kommer att ge mig skörd i bästa fall åtta veckor räknat från nu, och en tid efter det. Om det blir en mild höst och jag dessutom kan täcka det som växer med duk för att skydda en del mot frost kommer jag att kunna skörda länge. 

Just nu har jag ont om yta att så de grönsaker jag vill ha inburade och skyddade till senhösten. I de få lådor jag har tillgång till växer grönsaker som behöver få stå kvar ett tag till. Det löser jag genom att förså i små krukor eller tråg för att om några veckor ha plantor att sätta ut. 

Jag försöker också att knö in mycket på liten yta och sår till exempel gärna spenat eller bladgrönsaker mellan rader av andra grönsaker där det går. 

För att frigöra yta tar jag också bort sånt som gett sin skörd eller slutskördar och rensar bort det som är precis på gränsen. All yta behövs nu. Vi har en flera månader lång höstsäsong framför oss som är viktig att använda för den som vill äta egenodlade grönsaker under så stor del av året som möjligt. Använd den!
/Sara Bäckmo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *