23. december 2015

God Jul önskar Sara

Äntligen är julafton här! Vi har väntat och längtat och räknat dagar som är kvar både framlänges och baklänges. Pysslat och lagat mat och hunnit ha vinterns läskiga sjukdomar redan innan helgdagarna. Nu är vi redo!

Vi firar vår julafton hemma på Skillnadens, bara med familjen. Barn i tomtekläder, traditionell julmat, godsaker, klappar under granen och fullt sjå med att hålla trädet upprätt då alla ska knö in sig i vårt lilla vardagsrum - inklusive hund. Vi älskar den här dagen! Och kvällen! För min del brukar den avslutas i ett virrvarr av frökataloger, trädgårdsböcker, anteckningsblogg och marmeladgodisar i ett hörn i soffan, omgiven av barn som slocknat pö om pö när alla får vara uppe så länge de vill.  Imorgon börjar jag så nästa års chili, medan julrosorna lyser vita och påminner om årstiden ute i de bruna nyanserna.

Jag hoppas att du får en riktigt fin jul med dina nära och kära!
/Sara Bäckmo

5 svar till “God Jul önskar Sara”

 1. Åsa skriver:

  God jul själv!

 2. Maria Eklöf skriver:

  God Jul och tack för all odlarklokskap under året som gått!

 3. cecilia lejon skriver:

  God Jul Sara ! Vad skönt det låter att fira jul hemma, jag ska ta min gamla mamma, (90 år om 10 dagar) o åka till barnen 20 mil härifrån om ett par timmar, o dessutom hem i morgon ! Julfriden...ja, den blir svår att hitta...

 4. Josefin Setterwall skriver:

  Hej Sara! Din trädgård är verkligen inspirerande.Tack. Jag odlar också en del och jag undrar hur du tänker om växtföljden nu när du flyttar om jorden så mycket. Håller sig din jord frisk av all kompost och den höga omsättningen i den? Behöver du inte fundera på svampangrepp och jordbundna smittor? Det måste väl vara omöjligt att hålla ordning på om just den jordpåsen har hyst t.ex morötter nyligen osv???? Vänligaste hälsningar/Josefin

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Josefin,
   Egentligen är det inte särskilt klurigt med jorden som flyttas omkring. Oftast används den i nyanlagda odlingslådor och på komposthögar där jag odlar saker sånt som inte har speciellt kraftiga rotsystem. Typ sallat, spenat, rädisa och annat. Det behöver jag inte hålla så noga reda på. Men om jag flyttar omkring till kålodling eller liknande behöver jag veta lite mer om vad som stått i jorden innan, men jag tycker det ger sig ganska bra. Det är ju som en slags växtföljd fast det är jorden som flyttar på sig istället för växterna.

   I täckodlingen tillför jag väldigt mycket material från andra platser att jag inte behöver oroa mig så mycket för smittor, så länge jag har ordentlig koll på växtföljden. Jorden späs ut kraftigt efterhand och de som täckodlat länge säger att jorden generellt sätt är betydligt friskare i just täckodlingen av den anledningen.
   Hälsningar Sara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *