Stäng menyn

God skörd i odlingslådorna

Sallat redo att skörda i odlingslådorna, april 2014.

De tre odlingslådorna i köksträdgårdens varmaste del, längs stenmuren i soligt läge, har verkligen levererat. Från tidig vår till sommarens pumpor. 

Lådorna ställdes på sin plats förra hösten. Då började jag att mata dem med bokashi-kompost varvad med löv och gräsklipp. Jag fyllde upp till kanten av två pallkragar på varandra, lät det sjunka något under ett par veckor och lade sedan på ett lager jord för att så och plantera i. Sammanlagt gjorde jag tre sådana lådor. 

Tidigt på vårvintern sådde jag bladgrönsaker, som sedan växte i behagliga temperaturer under locket, och gav skörd i april. När den skörden var uppäten i början på sommaren planterades pumpor och majs ut. De har stått till nu. 

Ikväll påbörjade jag arbetet med att gräva ur lådorna för att kunna använda pallkragarna och jorden på annan plats i odlingarna.

Jorden? Blir det verkligen jord av kompost så fort?

Ja. Med bokashi (se mer på www.bokashi.se) omvandlas matavfallet till finaste jord på mycket kort tid. Endast halvförmultnat tidningspapper och några kraftiga kycklingben finns kvar. Genom att blanda upp komposten med löv och gräsklipp drygades materialet ut och det blev lätt för mig att fylla upp de tre dubbla lådorna under vintern.

Nästa säsong överväger jag att inte använda mig av odlingslådor på just den här platsen. Då jag gräver i jorden är den mycket torr, trots att det regnat en hel del den senaste tiden. Växterna slukar vatten och jag måste lägga mycket tid på att förse dem med det. Jag tror att jag ska bygga upp lådorna på andra ställen och också använda dem till annat. Mer om det under hösten.
/Sara Bäckmo

26. september 2014