Använd lakvatten från bokashi

Har du hört talas om bokashivatten? Det är eftertraktat bland oss odlare och en uppskattad vara att byta till sig vid olika trädgårdsevenemang. Lakvatten från bokashi-komposten anses vara fin gödning till jorden och stärka den med mängder av positiva mikroorganismer. Så här använder jag lakvatten från bokashi.

En hand håller en burk som fylls med vätska från en komposthink.

Här tappar jag ur lakvatten från komposthinkarna som mitt köksavfall fermenteras i. Vätskan luktar inte gott men är en fin mixtur till jorden.

 

Under hela året samlar jag lakvatten från mina bokashi-hinkar och spar som vore det flytande guld. Jag använder det flitigt i olika delar av odlingen, både inomhus och utomhus. Det är många som undrar över vätskan som bildas i bokashi-komposten, så här kommer några rader om dess förträfflighet och hur den kan användas.

 

Läs mer: Köp hinkar och strö från bokashi.se med 10% rabatt

 

Vad är lakvatten?

Lakvatten bildas då bokashi-komposten står inomhus och fermenteras i sin hink. Vätskan kommer från fukt som finns i materialet som komposteras och uppstår också från kondensen. I hinkar med mycket papper eller annat som suger upp vätska bildas inte lika mycket, eller ingen, vätska alls, till exempel i vanliga tiolitershinkar. Det finns särskilda komposthinkar som är utformade för att ta till vara på vätskan, de kallas för kranhinkar. Ur dessa kan ofta flera deciliter vätska tappas från komposten och den är perfekt att använda i odlingen!

Vattnet kan tappas ur redan då hinken står under diskbänken och håller på att fyllas upp, men den kan också vittjas på vätska då hinken står och jäser inomhus eller då den förvaras utomhus i väntan på att innehållet ska tas om hand.

Vätskan ser olika ut och luktar olika beroende på vad som finns i komposten. Det är lika bra att på en gång säga att vattnet kan lukta ganska pyton i koncentrerad form, men som tur är används det inte just koncentrerat. Och man vänjer sig!

Men varför ska man då ta till vara på den här vätskan? Jo, det innehåller massor av goa ämnen som din jord kan ha nytta av!

Läs mer: Dunderodling med bokashi

 

En burk gul vätska står bland växter i ett tunnelväxthus

Vätskan ger en fin kick till krukodlade växter under våren och försommaren.

 

Praktiskt och gratis inne

Lakvatten är en fin flytande näring som kan användas till odling i jord både inomhus och utomhus. Det är svårt att hitta dokumentation exakt på vad vätskan innehåller, det varierar ju också stort beroende på vad för slags matrester som finns i komposthinken. Men de flesta verkar vara överens om att det är ett utmärkt gödningsmedel för de flesta växter vi odlar.

Bokashi-kompostens sammansättning av mikroorganismer finns också i vätskan som bildas och vattnas ut som fin näring till jorden. Jag brukar tänka att jorden mår bra av att få lite allsidig kost, ungefär som vi människor, och att komplettera övriga gödningsmetoder med ytterligare en - lakvatten från bokashi - är toppen. Lakvattnet fungerar som energidryck till jorden och ger snabb näring genom att växterna kan suga upp den tillsammans med det välbehövliga vattnet.

 

Använd inne till:

 • krukväxter
 • bladgrönsaker och kryddor i inomhusodling
 • sådder
 • plantor som väntar på att sättas ut

 

Lakvattnat tappas ur hinkarna då och då, jag brukar göra det alldeles innan jag ska tömma komposten det är smidigast så. Vanliga glasburkar tycker jag är lättast att använda eftersom det brukar bli ett helt gäng deciliter från var hink. Jag ställer hinken på köksbänken med kranen vid kanten och pillar in burken under. Se till att du prickar burken för annars luktar det apa i köket där du spillt!

Inomhus brukar jag späda lakvattnet ganska mycket, för att inte lukten ska bli påtaglig. Ju mer vatten desto mindre lukt. Om det skulle lukta försvinner det väldigt snabbt och dröjer sig inte kvar, så länge det inte finns en massa vatten kvar på fat eller i tråg under växterna. Jag vattnar både krukväxter och grönsaksväxter, små som stora, under hela året. Det är svårt att säga något om hur ofta och hur mycket, jag vattnar helt enkelt med bokashivatten när jag råkar ha det till hands. Vissa växter visar tydligt med gulnande blad när det är ont om näring i jorden, då är det bara att ge dem en liten slurk.

Undersökningar visar att det bästa för plantor är att få en svag dos näring ofta, snarare än en stark dos mer sällan. Det är ett bra riktmärke tycker jag och passar därför på att gödsla så snart jag har tömt en hink på vatten.

 

Två pallkragar står över ett land med mörk fin jord i.

Utomhus använder jag gärna lakvattnet i pallkragar och odlingsbäddar för att stärka jorden inför sådd.

 

Allsidigt utomhus

Med trädgård till hands finns användning för i princip allt lakvatten ett hushåll kan tillverka och det är inte bara grönsaksodlingen som gillar det. Bärbuskar, fruktträd, perenner och gräs - allt kan gödslas med bokashi. Men jag tycker lakvattnet är så värdefullt att jag helst vill använda det i jordar där jag odlar grönsaker. Allså använder jag det överallt där jag odlar grönsaker.

 

Använd utomhus till:

 • krukodling
 • pallkragar
 • växthus
 • frilandsodling
 • sådder i pluggbrätten och tråg
 • vilande jord

 

På hösten och vintern använder jag gärna lakvattnet för att stärka jord som vilar. Jag föreställer mig att jag planterar in de positiva mikroorganismerna till jorden, som sprids där och skapar hälsosam livsmiljö för växter och mikroliv. Vätskan vattnas ut över jord som ska sås på vintern eller våren, helt enkelt för att preparera den med näring och positiva mikroorganismer. Om det inte växer något i jorden vattnar jag med en stark dos lakvatten.

På våren använder jag massor av lakvatten till sådder och småplantor som står ute och i tunnelväxthus och väntar på utplantering. Det är påfrestande för plantor att stå i kruka en längre tid, särskilt om utplanteringen dröjer. Då behöver de lite extra uppmuntran och får det genom lakvatten som spätts med vatten. Till små plantor använder jag en svag dos för att inte växterna ska få en chock.

 

Läs mer: Sex sätt att använda bokashi under vintern

 

Inomhusodlade grönsaksplantor under extrabelysning.

Det är svårt att hitta dokumentation på exakt vad lakvattnet innehåller, men de flesta verkar överens om att vätskan är ett bra gödningsmedel till till exempel småplantor inomhus.

 

Kan det bli för mycket?

Har du mycket lakvatten är det bäst att späda vattnet ganska svagt och vattna ofta. Lakvatten är väldigt koncentrerat och växter kan dö knall fall om de vattnas med lakvatten som inte spätts med nog vatten. Kanske inte främst för att vätskan är så oerhört näringsrik utan för att vätskan (liksom komposten) är väldigt sur, vilket kan göra att vissa växter far illa. Lagom dos för att späda kompostvattnet sägs vara en del lakvatten och hundra delar vatten. Jag brukar höfta och är inte så noga med att vara exakt, men hellre lite svagare än superstarkt vatten.

 

Läs mer: Min serie om bokashi från kök till jord

 

Att lagra bokashivatten

I min odling har jag användning för lakvatten året om och därför har jag inget behov av att lagra vatten till senare. Men det går! Bäst är att stoppa små petflaskor i frysen och sedan tina när du behöver lite extra krut i odlingen. Fyll inte hela vägen upp, då kan flaskan sprängas i frysen och det kan verkligen ställa till det. Det går också bra att spara lakvatten i burkar eller flaskor i kylen en tid, osäkert dock hur länge. Det finns förstås riktlinjer och råd om hur länge lakvattnet kan stå innan det förlorar sin potens. Det kan ju vara dumt att chansa, men helt ärligt använder jag det vatten jag har även om det har stått en tid.

Det skrivs en del om att lakvatten med fördel kan hällas i avlopp och där sprida ut sina positiva mikrober i rören. Vi har haft en del problem med stopp i avlopp och jag har verkligen försökt mig på att vattna och fixa med lakvatten - utan resultat. Själv tycker jag att den bästa och mest värdefulla användningen är i odlingen!

 

Behöver inte vara perfekt

En viktig sak att komma ihåg med bokashi, oavsett om det är själva kompostmaterialet eller lakvatten som avses - det är inte farligt. Det är naturliga produkter, matrester och mikroorganismer i samverkan. Kompost som luktar skunk eller börjat mögla med illavarslande gröna kakor i hinken kommer ändå att bli jord. Och lakvatten som stått några veckor och pyst i ett varmt växthus kommer tas om hand av jorden och tillför på sitt sätt säkert något gott.

 

 

Det är inte heller lag på att tappa ur och använda lakvattnet till något kreativt. Det duger gott och väl att tömma ur vattnet tillsammans med komposten då denna grävs ner i jorden. Så brukar jag göra på vintern när jag behöver tömma hinkar snabbt i kylan och inte vill frysa fingrarna av mig. Då varvar jag komposten med löv i en stor tunna och tänker att de där löven kommer att bli finaste myllan med lite extra bokashivatten på. Det gör för övrigt inget om vätskan fryser. Mikroorganismerna vilar men aktiveras när det blir varmare och tillför jorden eller det organiska materialet samma härliga liv.

 

Kom ihåg:

 • Använd lakvattnet till odlingen - där gör det störst nytta.
 • Preparera gärna vilande jord under höst och vinter innan sådd.
 • Lakvatten är en fin gåbort-present till odlarvänner!
 • Bokashi och lakvatten stärker jorden och sägs kunna motverka angrepp av vissa svampsporer.
 • Eventuell lukt försvinner kort efter att du vattnat, både inne och ute.

 

Lakvatten kan inte samlas upp i vanliga tiolitershinkar där till exempel tidningar eller äggkartonger används för att suga upp överflödig vätska. Det går att tillverka egna kranhinkar för att samla upp vätskan, men det verkar vara mycket svårt att få en konstruktion som är tät nog för att hålla inne lukten från komposten. För egen del tycker jag att de stora svarta kranhinkarna jag använder är suveräna. De rymmer mycket kompost och är lätta att tappa vätska ur.

I januari, bara några dagar kvar, kommer ett nytt medlemserbjudande på sarabackmo.se och då är det just bokashi-prylar som är i fokus. Kanske något att passa på att investera i.
/Sara Bäckmo

 

 

28. december 2018

26 svar till “Använd lakvatten från bokashi”

 1. Alice skriver:

  Älskar lakvatten! Men såsom jag har fått det förklarat för mig, från flera olika håll, så innehåller inte lakvattnet några EM längre. Det är endast en näringslösning. Till att börja med trodde jag också att jag boostade jorden med mikroorganismer genom lakvattnet, men blev "rättad". Att det skall fungera i avlopp förklarades med att man "matar" redan befintliga mikroorganismer, inte att man tillsätter nya. Jag vore väldans glad om det du skriver är korrekt. Så jag undrar lite ödmjukt vad källan är (med tanke på att jag har hört att mina tankar kring att det är så här blivit "rättade", främst inom FB-gruppen "Bokashifrämjandet"). Tack!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hoppsan. Det måste jag kolla upp. Jag tror att det förekommer lite olika uppgifter beroende på vad man frågar om bokashi. På utländska sidor har jag läst att det inte finns någon näring alls i vattnet till exempel, vilket ju låter väldigt märkligt. Jag får återkomma =)

   • Henrik Hedman skriver:

    Det stämmer att lakvattnet är näringsfattigt. Näringen är kvar i matresterna. Själva idén med konservering/ fermentering är att bevara näringen i det man konserverar. Antingen är det mycket näring i lakvattnet eller så är det mycket näring i bokashin. Kan inte vara mycket i bägge. För det totala näringsinnehållet kan inte överstiga näringen i det vi har stoppat i hinken.

 2. lena-pettersson51 skriver:

  Hej när jag vattnar med lakvatten inne får jag massor med sorgmyggor vad ska jag göra?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Alltså, de är ju hopplösa de där flygarna. I min odling tycker jag inte att det gör någon skillnad om jag vattnar med bokashivatten eller vanligt vatten. Jag upplever att det är den blöta jorden som ställer till det. Har inget bra tips om sorgmyggorna att dela med mig av dessvärre, annat än att försöka låta jorden torka upp lite bättre emellan vattningarna.

   • Anchi Eriksson skriver:

    Hej Sara. Jag fick ett tips om att nikotin hjälper mot dessa små flugor. Att en portionsnus som får ligga i vatten gör susen vid vattning.
    Har du hört talas om detta?
    Jag brukar inget nikotin, så jag får väl köpa mig en dosa och prova , haha!
    Mvh Anchi

    • Robin skriver:

     Att använda snus som bekämpning kanske funkar mot sorgmyggan. Men i snus finns mer än nikotin, exempelvis Natriumkarbonat eller kaliumkarbonat (pottaska) vilket jag inte tror att växterna gillar, sen finns det även salt, glycerin och aromer. nikotin dödar mycket dock 🙂

   • Anita skriver:

    Hej,
    Jag har provat med att strö över neem-cake, gödning från neemträdmassa, det luktar vitlöksaktigt och sorgmyggorna gillar inte det. Så funkar bra. Luktar lite första veckorna men sen går det bort.

  • Sandra skriver:

   Kör en omgång nemablom! Funkar fantastiskt bra. Se bara till att du köper tillräckligt för att behandla alla blommor samtidigt

 3. Anna skriver:

  Tror att det är dags för mig att prova nu. Så snällt av dig att berätta att det kommer bli ett medlemserbjudande snart. Det ska jag satsa på. ??

 4. […] Kika gärna på Dunderodling med bokashi, Sex sätt att använda bokashi under vintern, Använd lakvatten från bokashi och En hel videoserie om […]

 5. […] Jag gödslar mina krukodlingar med utspädd lake från bokashi. Nån som är fantastiskt duktig på det här med bokashi är Sara Bäckmo. Jag länkar därför till henne om du vill läsa mer om detta: gödsla med lakvatten från bokashi. […]

 6. Sandra Karikoski skriver:

  Tack Sara!
  En enkel skön beskrivning utan massa onödiga teknisk fakta! Gör som du och det funkar fint?
  Trevlig helg?

 7. Patrik Thelin skriver:

  Sara!
  Man göder djur och gödslar natur.
  Att göda växter är lika okunnigt skrivet som att gödsla julgrisen.

  Tack för mig

 8. […] Läs mer: Använd lakvatten från bokashi […]

 9. Agneta Lögdquist Eriksson skriver:

  Att det funkar i avlopp är för att vätskan har en surhetsgrad, pH, som rensar.

 10. Malin skriver:

  Hej,
  Har du testat att använda lakvatten från bokashi som näring till hydroponisk odling. Testar hydroponisk odling för första gången och tänkte höra om du testat det och vad du upplever att resultatet blir?
  Tack även för all inspiration och kunskap som du bjuder på!

  • Hannu L skriver:

   Som jag förstått så behöver mikroorganismerna någon typ av substrat för att etablera sig på och rikligt med syre, så jag misstänker att om man kör hydro utan t.ex Leca-/cocosbädd(som fungerar som biofilter för mikroorganismer och tillför rikligt med syre) så har inte mikroorganismerna möjlighet att frisläppa näringen.
   Samt så ska man helst använda sig av svampen Trichoderma, och cirkulerande pump som tillför syre.

   Källa: Boken, Hydroponisk odling(köksträdgård utan jord) av Niklas Hjelm

 11. Anna skriver:

  Hej
  >Jag undrar om man kan hälla saften på gräsmattan?

  • Solweig Chramer Hjorth skriver:

   Går alldeles utmärkt att använda lakvatten till gräsmattan. Rekommenderar 1/2 dl till 10 liter vatten, alltså spädning 1:200.

 12. Jenny Bengtsson skriver:

  Henrik, hur menar du: att det inte finns särskilt mycket näring i lakvattnet? Och håller du med om att det inte längre finns någon EM kvar? Vad skulle isf vinsten vara med lakvattnet? utspätt 1/100?

 13. Jessica skriver:

  Hej, tack för toppeninfo! Jag har läst att det belastar reningsverken att hälla ut lakvattnet i avloppet och att man absolut inte ska göra det (stod på wexthusets hemsida), är det här något du hört något om?

 14. Rosalie Johnsson skriver:

  Jag undrar: Kan hushållspapper hämma produktionen av lakvatten, och kan tillsättande av ekologisk kol motverka detta?

 15. Lena Andersson skriver:

  Hej!
  Jag tycker att du är en stor inspirationskälla😊.
  Jag började med bokashi för ca 2 år sen, men en hink har stått kvar ute sen dess, undrar nu om jag kan använda den?

  • Karin Wennerhult skriver:

   Jag fick rejält med lakvatten förra sommaren. En 2 lit dunk blev över. Den har fått stå bakom ett förråd och ca 1 år senare använde jag det och växterna frodades lika mycket som när det var färskt. Kul. Detta är min erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *