24. augusti 2014

Gör egen saltgurka

Under säsongen gör jag mängder med inlagd gurka. Jag föredrar saltgurka eftersom den lagen inte innehåller mer än två teskedar socker.

Jag använder olika slags druvgurkor eller gurkor där det uttryckligen står på fröpåsen att de lämpar sig för inläggning. Har provat att lägga in små slanggurkor också men de blir sladdriga i konsistensen och inte alls lika goda.

Det här receptet ger en salt gurka som inte alls liknar vanlig ättiksgurka. En saltgurka helt enkelt.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Du behöver:
1 kg gurka, ca 15 st 10 cm långa
Ett knippe dillstjälkar
20 blad av svarta vinbär
ca 100 g pepparrot

Lag:
1 liter vatten
2 dl ättiksprit 12%
1 dl salt
2 tsk socker

Gör så här:
Rensa, skölj och borsta gurkorna.
Lägg dem i en bunke med knappt 1 dl salt över natten (det drar ut en del vätska ur gurkorna som blir krispiga och fina då).
Koka lagen en god stund innan du fixar till gurkorna och låt svalna.
Skölj gurkorna och skär i skivor, om du inte vill lägga in dem hela. Skivas gurkorna får det plats mycket mer i en burk.
Lägg blad i botten på en burk och fyll på med gurkor.
Toppa med dill och pepparrot.

Jag ställer burkarna upp och ned på svalt och mörkt ställe tills de ska ätas.
/Sara Bäckmo

17 svar till “Gör egen saltgurka”

 1. Cecilia skriver:

  Plockar du svsrtvinbärsbladen från egna buskar? Gör du något speciellt med dem i sådant fall?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, de är från egna buskar. Om de hunnit vissna ersätter jag med hallon eller körsbärsblad. Gör inget med dem innan de läggs i burken. Hälsningar Sara

 2. Marita Samson skriver:

  I stället för vanlig saltgurka gör jag mjölksyrad med 5%-ig lag. Då får vi den nyttiga organiska syran också och kanske lite goda bakterier.
  Den blir såååå god!! ☺

 3. Åsa skriver:

  Hur länge håller en oöppnad burk?

 4. Josefine skriver:

  Är det färsk pepparrot och vad gör du med den innan den läggs i burken?

 5. Gunilla Billberg skriver:

  Jag undrar om det bara är salt som ska ströss över gurkorna eller det ska vara vatten också? En annan sak också det är om de håller över vintern? Gurkor har jag lagt in men aldrig saltgurkor

 6. Nina skriver:

  Hej!

  Har en liten fråga om du kan hjälpa mig. Jag är inget proffs i kök så vet inte hur konsekvenser blir om man gör på ett eller annat sätt. Har inte följt ditt recept så inget med det. Jag skulle i alla fall lägga in saltgurka igår. Va inte helt pigg och skulle gå efter halva receptet eftersom jag inte hade så mkt gurka. Mitt problem blev att jag halvera allt till lagen utom ättikan. I ditt recept har du samma mängd ättika som jag har nu bara att i det recept jag lagade efter va det inget socker i. Ska jag försöka tillsätta det nu i efterhand eller låta det vara o hoppas gurkan blir god ändå? Eller om någon annan vet vilket som bäst. ??

 7. Marianne skriver:

  Hej!
  Har just lagt in saltgurka efter ditt recept men hur lång tid ska den stå innan man kan smaka?

 8. Sara skriver:

  Hej! Är det färsk pepparrot (som finhackas, kanske?) eller sådan på tub som är menat att användas i receptet? Mvh, Sara

 9. Veronica Wåhlberg skriver:

  För något år sedan skulle jag göra saltgurka av den egna gurkan för första gången. Kom bara till att låta de vila i lite salt ett dygn. Sedan sköljde jag dem noga och serverade dem - supergott för den som vill ha en kortare process! (Inte så hållbart förstås...)

 10. Ida skriver:

  Jag gjorde detta recept och skar gurkorna i skivor, det blev galet salt, både jag och min man tyckte det var nästintill oätligt salt(och jag älskar salt!) Jag har dubbelkollat dosering och allt stämmer. Kan tänka mig att det blir annorlunda med hela gurkor...Vad har jag gjort för fel månne?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ja, det är ju en saltgurka. Vi tycker den är kanon, men smaken är förstås olika. Hoppas du hittar annat bra recept som passar er istället. /Sara

 11. Örjan Hertzell skriver:

  Nödvändiga svartvinbärsbladen och dillkronorna.
  Tror du skulle vinna på att blanchera/sterilisera dessa i 15-30 sek i koklagen innan slutläggning i krukan. Borde minska risken för framtida mögelangrepp.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Ingen av mina saltgurkor har möglat de senaste x åren och då har jag ändå haft vissa burkar kvar i över ett år. /Sara

 12. Susanna Åkerborg skriver:

  Fantastisk god gurka!! Den bästa inlagda gurka jag ätit. Tack!

  Vänligen
  Susanna

 13. Elisabeth Lindberg skriver:

  Hej Sara!
  Tack för härliga tips om allt möjligt. Jag lade in massor med gurka förra säsongen inspirerad av din saltgurka. Jag testade även att lägga in vanlig slanggurka (Delistar och Córdoba) vilket gick utmärkt. Vi åt av Delistar idag och den är krispig och god. Tipset är att använda sig av JODFRITT salt och ta gurkan när den är något mindre. Jag brukar även syra grönsaker och det går ju inte med jodberikat salt så tänkte att det nog var likadant med inläggningar i största allmänhet.
  Hälsningar
  Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *