Gör eget smör och smaksätt med skörden - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gör eget smör och smaksätt med skörden

Smör är rysligt enkelt att göra själv. Sommartid när det finns gott om godsaker att skörda är smörgåsar med hemgjort smaksatt smör och färska grönsaker en riktig hit.

Jag tillhör inte de som själv gör allt smör hushållet konsumerar. Men jag vet hur jag kan göra. Och jag vet att det är gott. Som en extra fin detalj på på bordet är en skål hemgjort smör perfekt. Eller som en gå-bort-gåva tillsammans med hembakt bröd. Jag kan välja att smaksätta med i stort sett vad som helst från trädgården. Ljuvligt gott!

Gör så här:
Häll 3 dl grädde i en skål och vispa med elvisp eller i en hushållsapparat av något slag.
Vispa till dess det bildats en fast massa och en del vätska.
Häll av vätskan (men släng inte, den kan du baka bröd på).
Vispa gärna lite till så ytterligare vätska pressas ut och häll då av den.
Smaksätt smöret med salt och valfri krydda eller grönsak.

Vitt smör smaksatt med vitlökssalt.

Hemgjort smör är vackert på matbordet tillsammans med nyskördade grönsaker.

 

Smöret på bilden ovan har jag smaksatt med mitt goda vitlökssalt med chili. Hackade kryddor, paprika, ringblommor, nässlor, spenat, lök eller nästan vad som helst kan användas. Ett nybakat bröd med hemgjort smör och färska grönsaker på toppen är en riktigt god frukostmacka för den som strävar efter att äta så mycket som möjligt från den egna trädgården. Prova själv - gör eget smör och smaksätt med skörden.

Fler recept på mat att laga av den egna skörden hittar du under Skillnadens mat här på bloggen. Dela gärna om du gillar.
/Sara Bäckmo

06. juli 2015