Stäng menyn

Gör en kallbänk för kall höst

Den långa säsongen är möjlig. Förbered ett gäng kallbänkar med enkla lock och så grönsaker nu i augusti så kan du  skörda och njuta av egna grönsaker sent under hösten.

Jag ser nu att jag aldrig skrivit ett inlägg enbart om kallbänkar. Det måste jag genast göra något åt eftersom de är så användbara. Ofta förekommer kallbänkar när vårens sådder och odling beskrivs, men de är precis lika bra att använda nu på hösten.

En kallbänk är en skyddad odlingsyta som, till skillnad från en varmbänk, inte själv alstrar någon värme. Men bara det enkla i att ytan är skyddad från väder och vind gör att jorden hålls någorlunda uppvärmd när det är ljust. En del av den värmen hålls kvar också nattetid och skapar ett mildare klimat än utanför ramarna. Växterna i bädden skyddar också jorden med sin bladmassa, som sedan ger växterna tillbaka kraft och energi. En rundgång av bra saker.

 

En pallkrage med lock på står i köksträdgården.

Så fort vårsolens låga strålar når jorden inuti lådan värms den upp, mycket fortare än jorden utanför.

Fler inlägg om kallbänkar här:
Så odlar jag köksträdgården tidigt
Vintersådd i den stora kallbänken
Bredså sallat i kallbänk

Jag har ett helt gäng olika ytor som används som kallbänkar. Först och främst har jag pallkragar fyllda med jord som jag gjort enkla lock av plast till. Locken har jag gjort genom att först snickra ihop en ram av takläkt där jag sedan häftat på byggplast. Jag har också en större låda som jag täcker med ett enkelt plaststycke med två bräder i var ände som håller plasten på plats. Sedan har jag också ett stort antal mindre trälådor (som inramning till två av kvarteren i köksträdgården) som också har enkla lock. Läs mer om odlingslådorna här.

Allteftersom jag får växtmaterial att använda efter skörd bygger jag också nya bäddar att odla i. Jag ställer helt enkelt lådorna på lämplig plats, fyller med växtmaterial, grova grejer underst - finare materiel överst. Sen lägger jag på 7-10 centimeter jord som jag nallar från en annan odlingslåda eller bädd. Grönsaker som sås sent på sommaren och under hösten hinner inte utveckla ett stort och väldigt rotsystem, därför behövs inte så tjockt lager jord i kallbänkarna.

 

En kallbänk med lock på av plast.

I kallbänken kan grönsaker sås långt innan jorden värmts upp. När det blivit varmt nog gror fröna. Här såddes spenat i februari 2015.

 

I dessa enkla lådor har jag odlat mängder av grönsaker långt mycket senare än jag tidigare trott varit möjligt. Rädisor, sallat, spenat, asiatiska kålsorter, krasse, rucola, dill och annat växer fint under en stor del av hösten. Om grönsakerna bara når någorlunda skördestorlek fram till november, när ljuset blir för dåligt att växa i, kan de stå ganska länge i den skyddade miljön och skördas efterhand vi behöver.

Poängerna med att odla i kallbänk är många. När vi har färsk mat att skörda direkt från köksträdgården minskar behovet av att köpa grönsaker, det är förstås det viktigaste för oss. Om vi kan skörda färska blad från friland att använda i sallader långt in i december, då kan vi vänta längre med att skörda från vinterodlingen i tunnelväxthusen. När den skörden förskjuts räcker den längre och gör att mängden köpegrönsaker minimeras.

 

Sallat växer i en kallbänk.

Sallat växer fint i kallbänk både tidigt och sent på säsogen. Här är sallat i november 2014.

 

Jag odlar i zon 3. Förra året sådde jag hundratals rädisor i pluggar i september, planterade ut i oktober och skördade i november-december. I december gav kallbänkarna fortfarande sallat, rucola och rödbetsblast, utöver de grönsaker (bland annat kål, spenat, rotsaker, purjolök) som fortfarande gick att skörda på friland och det som växte i tunnelväxthus.

Den långa säsongen är möjlig. Förbered ett gäng kallbänkar med enkla lock och så grönsaker nu i augusti så kan du också skörda och njuta av egna grönsaker sent under hösten!
/Sara Bäckmo

 

19. augusti 2015