Gör en kompost i landet

Den enklaste komposten är den som ligger nära köksträdgården - eller till och med i odlingen. Då blir det lätt att langa ner skräpet och låta det komma till nytta. Se mina enkla komposter här.

Kompostgaller runt tre höga stolpar.

Så här ser en av komposterna ut, sedd ovanifrån. På toppen av komposten har jag lagt lite överbliven halm.

 

Jag har så svårt för att slänga saker. När jag rensar ogräs vill jag alltid att det ska komma till nytta, och fastän jag bestämt mig för att låta bli lägger jag ogräset i gångarna och i täckodlingen. Det är en slags belöning att ogräset kommer till någon slags användning trots allt. Likadant är det med blast och växtdelar från grönsaker som skördats eller rensats bort. Det ska åter till jorden. I år har jag gjort en slags kombinerad kompost och växtstöd, som ordnar saken på bra sätt.

 

Läs mer: Tips för att odla på komposten

 

I mittenkvarteret odlar jag baljväxter; ärter och bönor. De höga bönorna (purpurfärgad torkböna av sorten 'Tranbär") växer på rejäla störar. Tre stycken är nerkörda i backen och sammanfogade med tre kompostgaller. Bönorna är planterade på utsidan av kompostgallret och slingrar sig nu på prima sätt uppför gallret och vidare upp i störarna.

Den lilla trekanten som kompostgallren formar kan nu användas som en kompost under sommaren. Ogräs, växtdelar och annat som inte ser så tjusigt ut kan läggas där och liksom gömmas bort under säsongen.

 

Grönt kompostgaller och bönor som slingrar uppför.

Kompostgallren är bara fästade med en liten snörstump om stören och vilar sedan mot marken.

 

Blir till ny jord

Det är väldigt praktiskt att ha en avstjälpningshög någonstans i närheten av odlingen. Gammalt växtskräp kan då ligga och förmultna en tid och användas till hösten som fyllning i odlingsbäddar, gångar eller bli en del av täckodlingen. Under sommarsäsongens förmultningsprocess har grobarheten i de festa fröer försvunnit och det är sällan något ogräs sprids vidare.

Att växtdelar blir jord är förstås en underbar effekt av att de läggs på hög, och en annan bra sak är att högar av det här slaget också fungerar som boplatser åt mängder av insekter och småkryp. Deras aktivitet berikar jorden på en mängd sätt och skapar bra förutsättningar till levande och näringsrik jord. Precis sånt vi önskar när vi odlar.

 

Närbild på kompostgaller och bönor.

Bönorna slingrar sig så fint i gallret och skjuter sidoskott som snabbt klär in hela sidorna.

 

Vy över köksträdgården,med kor som betar i bakgrunden.

Den rejäla köksträdgården levererar en del växtmaterial att kompostera under säsongen och nu kommer allt till nytta direkt här i odlingen.

 

En enkel kompost mitt i odlingen kan se ut på många olika sätt. Det enklaste är att ordna en klassisk hög någon stans där du inte behöver glo på den hela tiden. Har du någon undanskymd plats bakom några buskar? Du kan också utse ett land där du lägger växtmaterial och ogräs i en remsa mellan rader av grönsaker, eller välja en viss gång som du matar med varierade växtdelar under säsongen. Om du vill ha det lite mer ordnat kan du undvara en yta och ställa dit en pallkrage, som du fyller upp med kompost under sommaren.

 

Läs mer: Min enkla kompost med två fack

 

Med mina bönstöd och kompostgaller runt dem har jag nu tre bra komposter att fylla upp med diverse. När bönorna blivit för omfångsrika kommer jag inte åt att dumpa något längre, då får jag hitta på något annat. Till hösten när bönorna är skördade och störarna bortplockade är det bara att krafsa ut komposten här i landet, så får jag täckmaterial som gödsel utöver det fina kväve som bönorna fångat upp och lagrat i jorden. Winwin!
/Sara Bäckmo

30. juni 2021

9 svar till “Gör en kompost i landet”

 1. Kristina skriver:

  Vilken bra idé! Kan man lägga allt sorts ogräs, t.ex. brännässlor och åkerfräken, på kompost?

 2. Ulla Stålberg skriver:

  Hur gör du för att hålla mördarsniglar borta från komposten? Vi kan inte ha kompost på grund av sniglarna.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Alla som har sniglar i trädgården har sniglar i komposten. Så också jag. De är lättare att bekämpa där med pellets och nematoder, än ute i övriga trädgården. En kompost är en naturlig del av trädgården som skänker stor glädje för både jorden och dig som odlar. Prioritera den och försöka hitta sätt att odla trots sniglar. Vi är många som gör så.

 3. Rose-Marie Helje skriver:

  Tack för tipset med en kompost mitt i grönsaksodlingen! Väldigt praktiskt! Nu slipper jag ha med mig en skottkärra hela tiden. Jag har min kompost i en pallkrage och med bara några steg når jag komposten och kan slänga i allt som jag tidigare lade i skottkärran och sedan körde bort till stora komposten.

 4. Tove Andreasson skriver:

  Åh så smart! Om några få veckor ska jag flytta, och kommer inte ha så stor odling efter det. Har grunnat på vad jag ska göra istället, och nu har jag svaret! Nu är jag taggad till tusen på att på detta sätt skapa massor med växtplatser inför nästa år!

 5. Jag blir alltid så avundsjuk på människor som har hus när det gäller växter. Jag bor i lägenhet men har adderat ett par blommor(mest fikusar) och det gör så mycket när det gäller hälsan, eller iallafall för mig. Ta hand om något som växer(eller vissnar haha...). Älskar din blogg!

  • Camilla skriver:

   Hej PsykiskOhälsa!
   Har du inte tillgång till någon liten balkong eller uteplats? Kanske kan du fråga föreningen om det finns något lämpligt ställe du kan använda. Man kan ju odla i hinkar och de kan ju stå ute någonstans om de kan och får vara ifred från både människor och djur. Tänk efter så kanske du kommer på eller ser någon lämplig plats. Kanske ni kan bli fler som odlar och kanske då också åtminstone tidvis mår bättre. Man kan också odla lite i lägenheten, såsom tomater, dill, gräslök, mm. Du kanske för en oas att bo i 😄

  • Veronica skriver:

   Hej odlarvännen!
   Inte behöver du hus för att odla! Det räcker med ett fönster och en fönsterbräda om du inte har balkong.
   Så började jag mitt odlarliv och som du säger mår man bra av att ta hand om något som växer. Odla en kruktomat och en krukgurka i fönstret. Sätt en sallad i en kruka och varför inte så morötter i mjölkpaket! Vill du så kan du, jag lovar!

 6. Emma skriver:

  Hur gör du med matresterna 😃?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *