Gör ett nytt potatisland

Nu har jag äntligen satt igång med ett nytt potatisland. Jag har byggt en odlingsram på enkelt vis och ska sätta potatis som odlas i trädgårdskräp. Så här har jag byggt odlingsramen.

Det nya potatislandet ligger mitt på platån nedanför berget vid min frustuga i Kalvsvik, med kyrkan som bakgrund.

 

I år ska jag utöka med ett synnerligen enkelt potatisland på berget. Idén är att börja kultivera ett nytt område i frustugans trädgård och den här gången är det den lilla platån under eken som ska odlas upp. Här hade tidigare ägarinna Anna Thor sin grönsaksodling, så det är inte mer än rätt att det blir lite pärer här.

Jag vill odla potatisen här eftersom jag ska odla massor av tomater hemma. Min regel är att inte odla tomater och potatis i samma trädgård, allt för att minska risken för potatisbladmögel på tomaterna. I år blir det tomater hemma och potatis på berget.

 

Prenumerera på Saras trädgårdsbrev för odlingstips till din mail

 

Så här såg platsen ut innan jag började med odlingsramen. Till vänster finns en nyplanterad häck med fina buskar och till höger några fruktträd.

Virket lades ut hjälpligt på platsen och sågades i lagom längder.

 

Lat start med ram runt

Jag har varken tid eller ork att hålla på och gräva när jag gör nya land. Oftast brukar jag gräva en liten kant runt ett nytt land och sedan täcka landet med tidningspapper/kartong och sedan organiska material. Materialet komposteras efter ett tag till ny jord.

 

Sånt som behövs

 • 4 bräder i önskad längd
 • 8 korta spetsiga stöttor
 • fogsvans (såg)
 • hammare
 • spik
 • slägga

 

Min tid är knapp i år och jag ids inte ens gräva en kant. Istället lyfte jag fram några gamla bräder och gjorde en svinenkel ram, ungefär 4 x 4 meter stor. Ramen är ihopspikad i hörnen. På utsidan av bräderna sitter två stöttor nerbankade i jorden och fastspikade i bräderna. De hindrar att brädorna bågnar när ramen så småningom fylls med material.

Så enkelt. Det tog 20 minuter att fixa och var så långt jag kom just idag.

 

Läs mer: Bygg odlingslådor av kraftigt virke

 

Det är enkelt att justera vinklar med hjälp av fogsvansens handtag.

 

BYGGTIPS

Den här typen av såg heter fogsvans. "Kanterna" på handtaget kan användas för att mäta ut 90 graders vinkel och 45 graders vinkel. Lägg ena kanten mot brädan och låt ovandelen av sågbladet ligga mot brädan som ska vara i vinkel. Ett enkelt sätt att måtta hyfsat rätt på snabbt vis.

 

Fyra land i ett

Fortsättningen på potatislandet görs nu pö om pö under maj och juni, då förhoppningsvis de sista sättpotatisarna ska vara på plats. Mitt bästa trädgårdshack är nämligen att inte ens drömma om att göra allt klart från start samma dag, eller ens samma vecka. Att dela upp jobbet och göra lite åt gången är rimligare.

Inom kort kommer jag att täcka halva ytan med en komposterbar markduk. Det hade lika gärna kunnat vara kartong eller tidningspapper, men jag har nedbrytbar markduk och använder den. Därefter delas bädden i två och ett lager organiskt material över duken på den ena fjärdedelen av potatislandets totala yta. Genom att göra en fjärdedel åt gången behöver jag inte stressa med att skaffa fram material för att göra klart den stora ytan på en gång.

Sättpotatisen läggs ut på lagret av organiskt material och täcks med en hink fuktig jord. Därefter täcks ytan med halm, ensilage, löv eller annat.

Potatislandet består sedan av fyra kvartar. Det kommer att odlas på enklaste vis den första och andra säsongen, med massor av material som tillförs och komposteras på plats. År tre kommer det att finnas fin jord i bädden och då kan den användas på annat sätt.

 

Läs mer: Tips för att odla potatis hemma

 

På utsidan av ramen slogs två stöttor per sida ner i jorden och spikades sedan fast i ramen.

Gångarna runt

Ramen av bräder runt landet kommer att hålla i några år och sedan förmultna eller falla isär. Det ingår i planen. När den gjort sitt lyfts brädorna bort och jag har en jordfylld fin yta att använda till vilken odling som helst.

Utöver denna stora nästan kvadratiska yta, kommer ytterligare två smalare bäddar att byggas. De blir inramning till odlingsytan och avgränsare till familjens nya uteplats här på platån. Mellan odlingsytorna ämnar jag fylla upp med täckbark, träflis eller sågspån från byns sågverk. I gångarna används en beständig markduk på gräset, innan annat material läggs på. Det görs för att inte gräs och ogräs ska växa upp i gången, det tar onödigt mycket tid att rensa bort och sköta.

Om man har ambition att göra en förändring snabbt och dessutom är flera som kan hjälpas åt, då går det fort att göra både land och gångar med den här metoden. Landen kan användas på en gång och planteras på direkten. Eller sås, men då är det bra om det översta lagret av bädden består av bra jord.

 

Läs mer: Enkla gångar i köksträdgården

 

Frågor

Hur sent tänker du sätta potatisen och hinner det bli skörd?

Potatis ger skörd ungefär 3 månader efter att knölarna satts i jorden. Jag räknar med att sätta all potatis senaste i juni, vilket gör att potatisen kan skördas i september-november.

 

Varför har du så klent virke i ramen? 

Ramen är bara ett hjälpmedel för att hålla det organiska materialet på plats. Senare tar jag bort ramen. Då tycker jag inte att jag behöver ett kraftigare virke, som är dyrare att köpa och tyngre att bära.

 

Vilket material kan man använda att fylla landet med?

I princip vad som helst som blir jord. Du kan använda gödsel, ull, löv, gräslipp, hö, halm, ensilage och halvbrunnen kompost. Potatisen utvecklas fint i det mesta och får en bra start genom att ett litet lass jord omger själva sättpotatisen.

 

Har du några tips för hur materialet blir jord snabbt? 

Vattna. Torrt material tar en evighet att bli jord.
Bygg på höjden. Snåla inte med materialet. Stor volym på materialet gör att komposteringen går snabbare.
Använd olika typer av material. En mix av material ger ofta bättre resultat i nedbrytningsprocessen än då bara ett material används.

 

Finns det andra växter som passar att odla i en sån här bädd?

Massor! Om du täcker bädden med organiska material kan du plantera i små hålor som du fyller med jord. Då kan du sätta i princip allt som du tänkt plantera. Till exempel tomater, kål, bönor, rödbetor, gurka, squash och lök. Samt de flesta sommarblommor. Det är svårare att lyckas med sådd i en bädd med luftigt organiskt material, men det går.

 

Vad gör du med bädden efter sommaren?

Först tar jag bort eventuellt ogräs och därefter täcker jag landet med så mycket organiskt material jag kan. I nedbrytningsprocessen får man räkna med att bädden sjunker ihop med kanske 75%, så för att det ska bli någon jord att tala om gäller det att fylla på ordentligt. Det är det enda som görs innan nästa vår.

 

Köp: 766 frågor & svar om grönsaksodling

 

Fler frågor och svar kan du läsa i min nya bok 766 frågor & svar om grönsaksodling. Boken finns i butik 4 maj och du kan redan nu köpa ditt signerade ex i min webbutik. Använd länken ovan. Glöm inte att logga in innan du gör ditt köp, om du är medlem. Som medlem har du alltid fin rabatt på mina böcker - alla kostar då 200 kr st.

 

Det tog bara några minuter att göra den nya ramen till potatislandet. Nästa steg är att fylla upp med trädgårdsskräp som jag sparat i säckar. Mycket nöjd!

 

Potatislandet blir starten på en ny odlingsplats. Gissningsvis odlar jag grönsaker här de första åren, det brukar passa bra för nya ytor.

 

Nu har du läst om starten på den här odlingsplatsen och fått se hur det börjar. Jag tipsar dig också om att kolla in länkarna nedan för att se fler bäddar dokumenterade från start.

 

En ny odlingsbädd av skräp och kartong
Bergsrabatten - från gräs till blommor
Vänd på gräsmattan och gör ett nytt land
Följ en säsong med ny odlingsbädd
Så gjorde jag mitt nya land i sluttning

 

Hoppas att det kan ge dig inspiration. Lycka till!
/Sara Bäckmo

01. maj 2022

11 svar till “Gör ett nytt potatisland”

 1. Sofia skriver:

  Tack Sara!! Precis det här ska göras! Lite i taget på ett nytt potatisland. Perfekt när man är nybliven tvåbarnsförälder och kroppen inte kan gräva så mycket 🙏🏾

  Tack för all inspiration alla år!
  Hälsar Sofia

 2. Lena skriver:

  Har inhägnat mina odlingar pga rådjur, vet du om de äter potatis, och hur är det med sniglarna? Är de ivriga på blasten ?

 3. Eva Sjödin skriver:

  Det låter så enkelt, jag har gjort ett land men får problem med att gräset som växer utanför sprider sig innanför. Har du något tips om hur jag kan göra för att slippa det?
  Mvh Eva

 4. Hannas krypin skriver:

  Så smart att kunna använda organiskt material. Drömmer om en köksträdgård så nu suger jag åt mig av allt.

 5. Zerina skriver:

  Hej! Jag tänkte göra som du fast med kartong/tidningspapper. Men jag har två frågor som jag hoppas du har tid att besvara.
  1. Kan det bli för tjock kartong? Tänkte skära sönder flyttlådor, är de för tjocka?
  2. Vi har stora lövträd som fäller enorma mängder löv varje höst. Kan vi lägga i löv till kanten på brädorna eller blir det för mycket?
  Tacksam för all inspiration och kunskap du delar med dig av.
  Hälsningar Zerina

 6. Rate skriver:

  Först tar jag bort eventuellt ogräs och därefter täcker jag landet med så mycket organiskt material jag kan

 7. Lotta L skriver:

  Åh visste inte att det fanns komposterbar markduk. Tack för tipset! ☆ Kanon om man inte har kartong eller tidningar.

 8. Sara Blomstrand skriver:

  Jag har en fråga till dig som är så bra på att ta tillvara. Vinden drog ner en gran, vars grenar jag kört i kompostkvarn. Kan jag använda det fliset att odla potatis i? Är fundersam över ifall det är för surt eller tar för lång tid att bryta ner. Kommer gödsla med kiss och bokashilake. Kanske kan det gå att odla i, med en hink jord extra till varje potatis?

  Tack på förhand. Vänliga hälsningar Sara Blomstrand

 9. Eva Dillner skriver:

  Är tanken att ytan förblir ett potatisland? Vad händer med växtföljden då? Eller går det bra att använda samma yta år efter år för vissa grödor?

 10. Kristina skriver:

  Hej, hur fungerar detta med Knäpparlarver?

 11. josefine skriver:

  Hej!

  försökt hitta på nätet men blir inte klok.
  Vi tog över en stuga för 3 år sen. Ett gammalt potatisland fanns men var igenvuxet med buskar mm. förra året tog vi bort allt sånt och luckrade upp all jord och tillsatte både jord och gödsel.
  grunden är lersand/jord. mycket mask.
  fick helt okej skörd på allt vi odlat (allt sattes midsommar så vi var sent ute).
  behöver jag tillsätta jord/gödsel i år för att få bättre jord för potatisen och morötterna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *