Gör grönsakspulver av resterna - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gör grönsakspulver av resterna

Under säsongen matar jag frysen med påsar av grönsaksblast och halvskruttiga grönsaker som sedan blir grönsakspulver en dag då jag har tid.

grönsaksblast

Här är buntar med rester av blast och blad. Perfekt att använda i grönsakspulver, som ersättning för buljong.

 

I min strävan efter att i så stor utsträckning det går använda grönsaker från egen trädgård har jag stor användning för det andra slänger på komposten. Blast och stjälkar av till exempel rotselleri persilja, libbsticka och gräslök är mycket användbara som ersättare till köpt buljong.

Så här gör jag:

 

Skär grönsaksblast och stjälkar i mindre bitar, lagom stora att kunna mixas med något redskap du har till hands. Rotsaker passar bra att riva grovt innan de mixas. Ta lite mer än du tänkt dig, massan minskar mycket då det gröna hackas sönder.

Kör det grönsakerna till en smet, så fin som möjligt. Du kan behöva ha i lite vatten om det blir för fast, alternativt hacka ner en tomat eller annan grönsak med mycket vätska. Om du vill kan du blanda i salt, men ta då bara lite.

Torka i ugn: Sätt ugnen på låg värme, cirka 50 grader. Bred ut smeten i tunt lager på plåtar täckt med bakplåtspapper. Välj papper av teflon om du har möjlighet, en del bakplåtspapper fäster i saltet och är svårt att få loss. Torka i ugn, med ugnslucka öppen om det finns minsta risk för att det blir för varmt. Massan ska inte bakas utan bara torkas med lite extra värme. Det tar flera dagar för buljongen att torka. Kör inte ugnen på natten, det gör inget om du stänger av och låter massan stå i ugnen med luckan på glänt då.

Torka i torkapparat: Klipp rundlar av bakplåtspapper, gärna teflon av samma anledning som ovan. Lägg papper på ollorna och bred ut smeten på dessa. Kör tills kakorna blivit knastertorra och byt gärna plats på ollorna några gånger under tidens gång. Ett knep jag har för att få det helt torrt är att då smeten blivit någorlunda torr vända kakorna uppochner och dra bort pappret. Sedan får allt torka några timmar till, utan papper. Då blir det kanon.

Bryt sedan de stora kakorna i mindre bitar och kör i en mixer till ett fint pulver. Färdigt.

 

De flesta grönsaker passar bra till pulver: Morot, rotselleri, libbsticka, palsternacka, fänkål, tomat, dill, lökblast, selleriblast, persilja, kryddor, squash. Ett tips är att titta på en buljong du gillar och se hur sammansättningen ser ut där. De saker som kommer först i innehållsförteckningen är det mest av i varan.

Pulvret förvaras i burkar med tätt lock och används som vanlig buljong.
/Sara Bäckmo

15. januari 2015

20 svar till “Gör grönsakspulver av resterna”

 1. Gina van Dam skriver:

  Hej...tack för alla fina tips 🙂
  Men jag undrar om man måste finhacka grönsakerna först o sedan torka i ugn..? Känns som att det försvinner en massa nyttigheter på vägen...går det inte att torka grönsakerna som de är och sedan finmala ner dem o blanda...?
  Du kanske har provat bägge varianterna och vet att den du förordar funkar bäst?
  Det låter spännande att försöka...så därför frågar jag innan jag drar igång...
  ha det superskönt i Midsommar!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Hej Gina!
   Precis som du skriver så har jag provat bägge varianterna. Jag tycker att pulvret får en annan smak när det mixats. Särskilt om det blandas i salt i smeten, som på ett fint sätt suger upp fukten på ett helt annat sätt än om sakerna torkas var för sig. Men det är säkert olika från person till person. Jag är osäker på om det försvinner mer ur växten om den torkas på låg värme i ugn eller torkapparat än om grönsakerna lufttorkar. Fördelen med att torka i maskin eller ugn är att processen går snabbare, vilket jag tror är fördelaktigt för smaken. Men det vet jag inte säkert =) Hoppas dina kombinationer blir goda! Hälsningar Sara

 2. […] svårt att göra eget. Tog mall från det recept som finns på Skillnadens Trädgårds nätsida, (länk här). Tog lite allt möjligt som fanns i landet, palsternacka. kålrot, några mycket små morötter, […]

 3. Du är verkligen duktig på att ta vara på.
  Själv tar jag en genväg till allt detta goda som man kan få av blast och skal.
  Jag kokar dem till en välsmakande buljong som jag sedan fryser ner i lämpliga portioner för senare användning.
  Det urkokta blir kompost, så allt kommer till användning.
  Viss blast kan man mixa och använda som smaksättning i pajer, röra in dem med färs, svamp etc...
  hälsar Karin

 4. ann green skriver:

  Det där med freon ..ett miljögift som inte bryts ned. Samma komponent i goretex tex. http://m.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare

 5. ann green skriver:

  Teflon ska det stå så klart!

 6. Pia skriver:

  Alternativet med ugn känns svår - bor i ett hus utan traditionell el och använer vedeldad ugn.

  Tänkte även - blir inte kostnaden för pulver dyrt när man använder ugn?

  • Sara Bäckmo skriver:

   Det blir nog inte dyrare än att köpa dito lyxvara =) Själv kör jag med torkapparat och det kan ju vara ett alternativ hos dig kanske, men också den drar ju el. I vårt hus är det svalt och lite fuktigt i köket stundom så det är svårt att få just stora mängder blöta salter att torka innan det hinner bli dåligt. /Sara

 7. Sara skriver:

  Hur blir det om man fryser "smeten" istället för att torka och använder den pastan?
  Då slipper man allt med att torka och man har kvar mycket av näringen.

 8. Nina skriver:

  Hej!
  Hur vet man vilken blast som är ätlig? Ngn giftig sort lär det ju finnas?

 9. Mita skriver:

  Tack för detta superbraiga tips! 🙂 Den buljongtärningar, som man kan köpa på vanliga matvaruaffärer, verkar inte innehålla naturliga ingredienser.

 10. Anette skriver:

  jättebra idé ☺ jag gör grönsaksjuice i en råsaftscentrifug och torkar grönsaksresterna sen. kan jag rekommendera?

 11. Malin Å skriver:

  Hej! Det låter toppen att testa detta med grönsakspulver. Funderar också på att göra örtsalt. Vad tror ni om att använda stammen från spenat till något av detta? Har skördat en första omgång spenat och klurar på om även stammen kan komma till nytta i köket.

 12. Anna skriver:

  Morotsblast, kan man använda det?

 13. Tuula linder skriver:

  Hej. Vilka härliga tipps du ger. En fröjd att läsa.
  Min fundering är om koriander. Hur gör du med blasten på den, den är ju så kraftig i smaken och vågar jag ha den i en blandning eller är det bäst att torka den enskilt?
  Hur gör du?
  Med vänlig hälsning, Tuula

 14. Marianne skriver:

  Hej,
  Många bra tips på din sida!
  För ett par år sedan fick jag så mycket trattkantareller att de även i torkad form tog för mycket plats för mig. Jag mixade en del av dem till pulver, som tar ca 10 % av platsen.

 15. Elisabeth skriver:

  Hej Sara.
  Jag skulle väldigt gärna vilja veta om man även kan göra detta för att bara ha till smoothies?
  Undrar eftersom jag har svårt att äta framför allt gröna grönsaker och tänkte då när jag fann denna sida att man kunde bevara pulvret på burk och använda i smoothies.... Vad har du för svar på de?
  Mvh

 16. Rebecca skriver:

  Hej! Det blir ju till att bara köra på kvällarna för har ju gärna inte igång ugnen när man inte är hemma 🙂 förstår att det blir många dagar, men tror du att det går att göra så, torka, stänga av, torka, stänga av? Tack för bra tips 🙂

 17. Christina skriver:

  Mycket bra ide' som jag funderar på att prova. Men längre tillbaka i tiden fanns det ingen elspis. Det går torka på annat sätt. På tidningspapper tillexempel eller på linnetyg och i taket på linor. Vad det gäller mixat , så hade man en liten malkvarn att mixa med. Jag provade en gång med en vev till nypon. Det funkar bra. El är bara för att det ska skyndas på. Vedspis funkar också för jag har bott i hus med vedspis.. Christina

 18. Vanja Kartous skriver:

  Tack Christina, jag blev så glad av att läsa din post. Stort Tack för att du själv har lärt o tagit vara på o nu sprider användbara vardagskunskaper som varit självklara under många tidigare generationer... 😊💞

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *