31. december 2016

Gott Nytt År önskar Sara!

Det är klart jag ska ge mig på en liten sammanfattning av året. Det har hänt så mycket på många plan. Jag har verkligen levt livet!

Vilket absolut fantastiskt år det har varit! Jag odlar min trädgård och bloggar och vloggar och gör sånt jag tror kan vara roligt och givande. September-november är visserligen en sorglig tid sett till besöksstatistiken för trädgårdsbloggar (det är tydligt att en hel del pausar under hösten/vintern om man säger så) men nu i december vänder det. När dagarna blir längre åker förväntningarna om en grön sommar fram och det letas inspiration till höger och vänster.

Här är en sammanfattning av mitt 2016.

 

Familjen
Störst och allra mest fantastiskt har förstås varit att äntligen få möta vårt fjärde barn. Vi har haft en tanke om att vår familj består av fyra barn och nu är alla här. Lika stort som att möta ännu ett barn har det varit att se de stora möta ett efterlängtat syskon. Kärleken mellan dem är otrolig att se! Jag får hjärtsnörp ibland när jag ser hur uppslukade de kan bli av att vara med varandra. De är så fina och jag får så mycket energi av mina barn!

Smått overkligt är att lillebror startade sin födsel på tåget upp till mässan Nordiska Trädgårdar i april. Jag fick hoppa av i Nässjö och ta vändande tåg hem. Sen föddes han på mässans invigningsdag. Tänk va! En trädgårdsbebis.

 

Köksträdgården
Det här året har jag försökt att ha rimliga förväntningar på mig själv och odlingen. Jag har inte velat köra slut på mig och förlora gnistan och lustan till att odla. Jag är så himla glad över att jag lyckats hålla tillbaka större delen av min trädgårdslängtan. Trädgården är en enda röra, med det positiva att det bara kan bli bättre.

Rent odlingsmässigt är jag mest nöjd med resultatet av förra vinterns sådder. Våren var fantastisk med sin rika skörd av efterlängtat grönt på många platser. Bönorna senare under sommaren gav så mycket skörd att jag inte ens hunnit ta hand om allt, arbetsrummet är fullt av påsar med bönor som ska plockas ur baljorna. Och majsen! Jag är så entusiastisk över samplanteringen majs och tomat. Familjen trackar mig för att jag köpt 250 frön till nästa års odling (jag vet förstås att det bara ryms typ hundra i kvarteret de ska stå...) men jag bara måste se om det funkar lika bra igen och då i lite större skala!

Allt som allt har jättemycket blivit bra i år, men kanske har det också med de låga förväntningarna att göra? En del gick förstås åt pipan med. Bladmögel på tomaterna, missad vattning av sent sådda morötterna så de blev väl små vid skörden och så gick all lök åt fanders. Jag orkade inte ens ta reda på varför. Men ändå - så kul jag har haft!

 

Jobbet
Trädgården är mitt levebröd nuförtiden (mitt jobb är ju att skriva, filma och prata om hur jag odlar). En fantastisk möjlighet att utvecklas i mitt jobb som journalist/mediemedarbetare. Jag är så nöjd med min arbetssituation och tycker det är oerhört kreativt att själv kunna forma mitt arbetsliv. En sak som är jätteviktig är att jag kan vara flexibel i mina arbetstider. På så sätt kan jag både vara hemma med barnen och jobba.

Det var min önskan när lilleman föddes att jag skulle kunna fortsätta jobba ungefär som tidigare och det har jag gjort. Jag vet att en del tänkt att jag kanske varit föräldraledig under en period och mest bloggat lite på skoj, men så är det alltså inte. Jag har fräst på för fulla muggar och passat på att jobba med nya projekt under tiden alldeles efter förlossningen då jag gjorde en paus från mina föreläsningsresor. En del av projekten har du sett resultatet av under året som gått, men nya järn värms i elden och under 2017 kommer du förhoppningsvis att möta några av dem.

 

Omslaget till boken om Skillnadens Trädgård.

 

Boken
Nytt under året som gått har först och främst varit boken om Skillnadens Trädgård. Senast jag pratade med förlaget hade antalet sålda böcker passerat 10 000 exemplar med råge. Det känns förstås helt overkligt - det är ju min första bok! Tack alla som läst!

En sak jag lärt mig till nästa boksläpp, som blir i augusti 2017 då boken om Skillnadens mat kommer ut, är att du/ni som följer Skillnadens vill ha signerade böcker. Det hade jag ingen koll på alls och stod lite halvfånig och visste inte riktig hur jag skulle bemöta ledsna mail från mina trognaste läsare som inte fått fatt i bok när första upplagorna sålts slut i nätbutikerna redan innan den kommit ut. Nu smider jag en bättre plan till nästa år.

 

Föreläsningar
2016 gjorde jag ett trettiotal föreläsningar över hela Sverige och hann också med ett besök i Finland. Jag har föreläst om hur jag odlar trädgården under en lång säsong och vad jag förstått av feedback har det varit mycket uppskattat. Det har varit galet att konstatera att föreläsningarna varit helt slutsålda på flera ställen. I Göteborg drog vi till med en extrainsatt föreläsning för att möta efterfrågan, som nära nog blev fullsatt den med. Tusen tack alla som kommit och lyssnat. Det finns en föreläsningsplan på bloggen inför våren 2017. Då föreläser jag om hur jag odlar så enkelt som möjligt.

 

Kurs
De senaste åren har många frågat efter ett tillfälle att komma på kurs här i trädgården. Det har varit svårt att få till en kurs här hemma eftersom vi helt enkelt saknar möjligheter att arrangera något sånt. Du vet, käk till många personer, toalettbesök, parkering och allt sånt där praktiskt. Men nu har jag lierat mig med härliga gänget på Rinkaby gård en bit bort och tillsammans kör vi vårens roligaste odlingskurs med två tillfällen i mars och april. Bägge kurserna blev fullbokade på rekordtid när de släpptes innan jul och jag kunde aldrig ha vågat hoppas på det gensvaret. Det kommer snart nya tillfällen till hösten att boka och förhoppningsvis hänger ni på låset att boka då med.

 
 

Podcast
Och som om det inte var nog har jag tillsammans med superinspirerande Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som driver bloggen Farbror Grön, planerat och sjösatt en ny podcast: Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck. I mellandagarna var det premiär. Och jag är rackarns stolt över resultatet och samarbetet! Oerhört kreativt och spännande. Vi hoppas kunna ge er ett nytt avsnitt varje vecka!

 

 

YouTube
Jag har en YouTube-kanal där jag lägger ut nya klipp från trädgården varje vecka. I höstas presenterade jag en vlogg - de klippen blev snabbt de mest populära. Så snart jag betat av lite annat jobb ska jag göra fler vloggar för det är så kul!

De flesta som driver framgångsrika bloggar och YouTube-kanaler väljer att publicera sitt material på förutbestämda dagar. Så skulle jag vilja ha det med. Men en förutsättning för att jag alls ska kunna jobba så mycket mitt i småbarnsåren är att jag är superflexibel. Därför lägger jag helt enkelt ut material när jag har möjlighet.

Under året har jag publicerat mängder av klipp från trädgården och om jag skulle få önska något inför nästa år vore det att fler av er som tittar faktiskt också prenumererar på kanalen. Prenumerationen är ett sätt att visa sitt stöd för den som lägger ut materialet och eftersom det finns ett samband mellan antalet prenumerationer och hur YouTube väljer att visa materialet är det viktigt, för mig liksom andra som driver kanaler, att de som tittar också prenumererar.

Videoklippen tar generellt sett längst tid att producera av allt material jag gör men genererar i stort sett inga intäkter alls, det är som ett bonusmaterial till dig som följer. Fler prenumeranter ger fler visningar vilket ger några kronor extra. Jag har efter förslag från tittare kikat på möjligheten att göra en betalkanal där prenumerationen kostar några kronor. Det är ett intressant alternativ men känns också lite osäkert just nu. Skulle du vara beredd att betala t.ex en spänn för att se ett klipp från Skillnadens?

 

Land
Det är en del som inte vet att jag varje månad skriver ett långt reportage för tidningen Land, alltså papperstidningen. Bloggen ligger ju på deras sajt land.se men Skillnadens syns alltså i tidningen med. Nu har jag skrivit för tidningen i två år och jag fortsätter också under 2017. Det är ett jätteroligt samarbete där jag lär mig en massa nya saker. Från början är ju jag journalist/programledare för etermedier och att sadla om och bli skrivande har varit en häftig resa.

Nästa år skriver jag vidare för Land. Då ska jag månad för månad skriva mer ingående om några av mina favoritgrönsaker. Det är verkligen kul och lite halvnördigt. Först ut är kålväxterna som kommer i januarinumret.

Förresten, när vår bok om Skillnadens släpptes i mars gjorde Land ett samarbete med Bokus där prenumeranter och läsare av bloggen fick köpa boken till ett fint pris. Hör och häpna, men det blev den mest framgångsrika kampanjen i Bokus historia. Är inte det maffigt?

 

Och nu då?
Nu har jag några galet intensiva veckor framför mig med lite väl mycket jobb. Mitt nästa bokmanus ska vara inlämnat i mars. Därför har jag bestämt mig för att försöka ligga lite lågt på vissa plan. På YouTube kan du till exempel se fler klipp än vanligt men i lite enklare utförande och på bloggen blir det ibland lite enklare inlägg för att minska arbetsbördan fram till manusinlämning. Och så har jag valt att inte skicka några signerade böcker under den här tiden, det tar nämligen oändligt mycket tid. 

Skillnadens Trädgård har vuxit och utan tvekan blivit Sveriges största trädgårdsblogg. När jag tillsammans med min förra kollega Emma gjorde grunden till Skillnadens allra första blogg (innan den gick över till land.se) skojade vi om att möjligheterna att det skulle bli så. Men samtidigt, vem skulle vilja läsa om hur jag gödslar med kiss och sår morötter mitt vintern och blir galet glad av att se den första sparrisen titta upp? Så förvånad jag blev!

För några år sedan sade en kvinna som bokade ett av mina första föredrag om trädgården att "jag tror inte du vet om vad du gör för skillnad". Och det visste jag inte. Men nu snappar jag upp här och var att trädgården och jag som odlar den är en kugge i ett hjul som får allt fler att vilja hoppa upp på vagnen och utforska grönsaksodling som gör skillnad. Det känns helt fantastiskt!

Bloggen vore ingenting utan dig och er som läser. Jag får pepp och energi av era kommentarer, gillamarkeringar och feedback på alla andra sätt som. Jag älskar mitt jobb och hoppas att det märks i arbetet jag gör. Ett stort och innerligt tack för att du läser!

Gott Nytt År!
Många varma hälsningar från Sara

21 svar till “Gott Nytt År önskar Sara!”

 1. Camilla Jansson (nyfiQen) skriver:

  Ja, tack så jättemycket för din otroliga inspiration. Jag hade inte ätit egna grönsaker i den mängd om det inte var för dig, inte heller tyckt att det vore så viktigt att göra saker för miljön och äta närproducerat. Du har förändrat mitt liv en liten bot. Jag kan helt enkelt inte få nog av dig och känner mig lite som en tonårstjej som går på en pojkbandskonsert. ?

  Ha ett riktigt gott 2017!

 2. Pia skriver:

  Jag hade nog inte bottnat mina pallkragar med ris, kvistar o löv om det inte vore för dig. Eller täckodlat i den omfattning jag gör nu. Helt såld på att odla i komposterna var jag sedan ett par år men inte tänkt på att den idén kan appliceras i mina vanliga pallkragar ?. Nu går jag mot nya tider o hur det blir med odlingen för mig är lite osäker men mina ärtskott, cikoriasallat o vinterportlak på fönsterbrädan glädjer mig varje dag. Hade heller inte haft dom om inte du inspirerat till det ?.
  Gott nytt odlarår ?

 3. Benni fra Norge skriver:

  Takk for året som har gått, Sara.
  Ja, du har også hatt betydelse for min odling og hvilken retning den har tatt.
  Spesielt vil jeg nevne inspirasjon til høst/vintersådd for meg som dyrker i en sone tilsvarende sone 4.
  I tillegg er jeg begynt med Bokashi - takket være deg. Det blir også mer dekkodling neste år. Jeg bytter ut bioklipper med grasklipper med oppsamler for å få mer materiale neste år.
  Godt nytt odlingsår !!!

 4. Lena skriver:

  Om jag skulle sammanfatta det viktigaste i mitt 2016 så blir det: Jag hittade Sara Bäckmo och Skillnadens och började odla.
  Så visst gör du skillnad. Och jag kan inte med ord beskriva hur mycket du betytt för just mig! Att hitta en passion och ett helt nytt tänk har varit helt fantastiskt. Tack för din smittsamma entusiasm!

 5. Linda skriver:

  Alltså - det du gör är bara bäst! ??? Jag kan tänka mig att betala för videoklippen, det du gör är för bra för att du ska jobba gratis!

 6. Tove skriver:

  Efter att ha spanat på salladsbonden här intill som satte salladsplantor i om och om igen från tidig vår till sen höst så letade jag efter tips på hur man serieodlar på bästa sätt. Hittade skillnadens trädgård och förstod att knepet är att dra upp plantor i kruka för att sätta ut när det finns plats. Det här var i våras och jag blev så inspirerad att vår familj lyckades äta enbart egenodlat från mitten av maj till månadsskiftet nov/dec. Nu har jag utökat med nya bäddar och gjort en plan. Vi får se hur långt det räcker men målet är från maj till feb ut ?

 7. Sune Holm skriver:

  Tack för många intressanta artiklar du skrivit. Odlar till husbehov en hel del, får många bra tips och inspiration av dina artiklar mm.
  Ha ett riktigt Gott Nytt År
  Kanske vi syns under någon föreläsning?
  Sune Holm

 8. Älskar din blogg, älskar fina you tube klipp( prenumererar självklart )
  Å vloggen gillar jag skarpt. Du har ju fått mig att göra en köksträdgård på 150kvm förra året, detta efter att ha läst fin bok. I sommar ska jag börja göra en bit täkodlad yta på vår täkt för att kunna odla potatis 2018
  Tusen tusen tack för att du gör det du gör och finns för inspiration

 9. Monika skriver:

  Tusen tack för ett jättefint och sammanfattande inlägg! Och tusen tack för all kunskap och inspiration som du sprider via alla dina kanaler! Ska ta mig an podden, förmodligen i det lugn som finns imorgon! 🙂
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

 10. Erika Roos skriver:

  Tack för all inspiration! Jag fick din bok i födelsedagspresent av min man i början av juni. Från att lite håglöst peta ner några frön här och där som sällan blivit så mycket har jag i år utökat till dubbla ytan (ca 70kvm) och planerar mer yta under vårvintern.
  Vi har fortfarande vintersallad, grönkål, spenat och vinterportulak att skörda. Jag övervintrar salladsplantor och har höstsått morötter och spenat för första gången.
  Du gör ett superjobb med blogg och Youtube (som jag följer slaviskt). Gott nytt år!

 11. Det är klart att du kan ta betalt för videoklippen!

 12. Emelie P skriver:

  Stort tack för din fina blogg Sara! Jag började följa dig i år och du har lärt mig massor genom dina klipp och inlägg och även givit mycket inspiration till att testa nytt och inte alltid könna att en måste följa alla "regler" kring odling. Jag lyssnade på din föreläsning i Uppsala och ska verkligen försöka komma på nästa också. Önskar dig ett grymt avslut på 2016 och ser fram emot ny bok och annat spännande som kommer. Kram

 13. Maria Klein Holmberg skriver:

  Tack Sara! Dagens höjdpunkt är att gå in och läsa din blogg! Du har bl.a. lärt mig att så spenat, kål och sallad i april i zon 7 i Jämtland. Det funkar! Vilken överraskning! Var rädd om dig! Ta hand om din familj! Ge dig själv vila när du behöver! Gott nytt år!

 14. Annkristin Holmberg skriver:

  Tack Sara för att du delar med dig av dina kunskaper, din entusiasm och stora kärlek till odlandet. Jag känner igen mycket från mitt eget liv med mottot "att vara självförsörjande" med fyra nu vuxna söner med familjer som av och till försörjs med grönsaker från mitt odlande. Jag skrattar ofta igenkännande när du beskriver din odlingslust och att du inte nöjer dig med att odla i liten skala. Att följa ditt odlande hör till mina höjdpunkter och jag har lärt mig massor som jag längtar efter att få använda i min odling här i Jämtland. Jag prenumererar och betalar gärna.
  Gott Nytt Odlingsår!
  Annkristin Holmberg

 15. Självklart kan och ska du ta betalt för dina videoklipp! Det du gör är så bra och av hög kvalité. Kör på!

 16. Madeleine skriver:

  Hej Sara och gott nytt år!
  Jag har på senare tid börjat intressera mig mer och mer för miljön och hur man kan leva mer hållbart. Jag har en lång väg kvar men jag gör vad jag kan och orkar med just nu. Jag har testat att odla lite själv under ett par somrar och har fått en liten utdelning. Mitt största problem tyvärr är att jag har svårt att ta tillvara på det jag odlar pga av för lite förvaringsmöjligheter osv. Men det är något jag ska lära mig mer om i år tänkte jag. Sedan jag hittade dig via Facebook nu i vinter så har jag kollat igenom många av dina youtube klipp och jag måste säga att du gjort stor skillnad för mig! Just nu drömmer jag om att bli självförsörjande på grönsaker även om jag är medveten om att det i dagsläget inte är möjligt för oss där vi bor, men vem vet vad som händer i framtiden? 😉 Nu längtar jag till våren så jag kan få testa några av dina tips och utöka min odling litegrann iaf 🙂
  Och för att svara på din fråga om jag skulle kunna tänka mig att betala en spänn för att se dina klipp, så säger jag ja absolut. Men tjusningen med youtube är ju att man kan titta på samma klipp om och om igen utifall att man glömt något som du sa eller så. Vet inte hur det skulle funka vid en betaltjänst, betalar man igen om man vill se samma klipp en gång till då? Samtidigt förstår jag dig då detta är ditt levebröd och jag tycker ju inte du ska arbeta gratis. Men för att ge dig lite uppmuntran så började jag prenumerera på youtubekanalen för några dagar sedan 🙂
  Nu har jag bloggen som jag ska läsa igenom bara och så har jag önskat mig din bok i födelsedagspresent, så hoppas jag snart får glädjen att bläddra i den också.
  Tack för ditt engagemang och din odlarglädje som smittar av sig på så många. Du gör stor skillnad och jag uppskattar dina ärliga inlägg och ditt naturliga förhållningssätt där allt inte behöver vara så perfekt (vilket behövs i en värld där vi alla någonstans strävar efter perfektion och gång på gång misslyckas i vårt sökande). Det är väldigt uppfriskande!
  God fortsättning på det nya året önskar jag dig! Jag kommer följa det med spänning och glädje 🙂

 17. Anneli skriver:

  Ett annat tips, som alternativ till att ta betalt för att visa dina klipp, är att gå med i Patreon. Där kan de som vill välja att skänka en summa till dig varje månad (eller per klipp m.m. som du producerar/lägger ut), och det går som innehållsskapare att välja både på att ge något litet tillbaka som tack för gåvan/stödet, eller helt enkelt låta det vara rena gåvor till en själv som tack för innehållet man skapat 🙂 Jag stöttar till exempel svenska veganen och mycket populära Jenny Mustard därigenom med en liten summa per månad, och ser gärna dig på den listan också, då jag tack vare dig och som så många andra fått upp ögonen för vad en enda person kan åstadkomma på bara en handfull år för sin familjs matförsörjning - samtidigt som du har så roligt, är så personlig och numera till och med lever försörjningsmässigt på din glädje över odlandet och de många uttryck detta tar sig 🙂
  Fortsatt gott år, och fortsätt gärna bjuda på dig själv - människors tacksamhet över allt det du ger och deras vilja att stötta dig och ge något tillbaka skulle ju som sagt kunna få sig ett naturligt utlopp genom platser som Patreon, så slipper du "tvinga" folk att ordna med betalkort/betalsätt m.m. för att se på dina inspirerande klipp när det nu är så smidigt redan med reklamvarianten. Kanske kan du se på videoklippen som en mycket bra reklampelare (marknadsföring kostar ju ofta ändå, här får du ändå in lite intäkter för att "marknadsföra" dig, vilket motsvarar vad många YouTubers också använder sina klipp som), för genom dem tror jag väldigt många har hittat både bloggen, hemsidan, din bok och dina kurser, vilka alla är intäktsvägar som jag tror ger en hel del mer ekonomisk avkastning än klippen i sig. Det är bara mitt sätt att se det, och jag tror säkert du fortsätter att lysa starkt med dina goda idéer och beslut framöver på dina helt egna vis 🙂 Tack för allt du gett oss andra så här långt, och roligt att höra om dina vidare planer för 2017!

 18. Kristin skriver:

  Tack Sara för all härlig inspiration. Älskar din blogg, vlogg och podden var så bra! Lärorik och inspirerande. Du har en sån härlig syn på livet och odlandet som smittar av sig. Själv gick jag en 3-årig trädgårdsutbildning på gymnasiet men sen har hus, jobb och barn liksom "kommit i vägen" men när jag började följa dig har den där lusten väckts i mig igen. Jag känner mig rikast i hela världen när jag kan ge mina barn mat som jag själv odlat, vilken lycka:-) Så nu har jag utökat antalet odlingsbäddar och känner mig så peppad!! Tusen tack för allt du gör och är, en stor kram till dig Sara och god fortsättning på det nya året.

 19. paula skriver:

  Jag skulle visst kunna tänka mig att betala f små filmklipp. Men kanske inte en peng här och där - det verkar för krångligt (om jag ska ha mitt betalkort eller så just då, och sen glöms det bort).
  Men kanske om man kunde bli "guldmedlem" eller så, betala en summa varje år och sedan logga in och ta del av bonusmaterial (filmklipp - kanske tom förhandinfo om kurser och sånt)
  /paula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *