Gott Nytt År önskar Sara! - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gott Nytt År önskar Sara!

Det är klart jag ska ge mig på en liten sammanfattning av året. Det har hänt så mycket på många plan. Jag har verkligen levt livet!

Vilket absolut fantastiskt år det har varit! Jag odlar min trädgård och bloggar och vloggar och gör sånt jag tror kan vara roligt och givande. September-november är visserligen en sorglig tid sett till besöksstatistiken för trädgårdsbloggar (det är tydligt att en hel del pausar under hösten/vintern om man säger så) men nu i december vänder det. När dagarna blir längre åker förväntningarna om en grön sommar fram och det letas inspiration till höger och vänster.

Här är en sammanfattning av mitt 2016.

 

Familjen
Störst och allra mest fantastiskt har förstås varit att äntligen få möta vårt fjärde barn. Vi har haft en tanke om att vår familj består av fyra barn och nu är alla här. Lika stort som att möta ännu ett barn har det varit att se de stora möta ett efterlängtat syskon. Kärleken mellan dem är otrolig att se! Jag får hjärtsnörp ibland när jag ser hur uppslukade de kan bli av att vara med varandra. De är så fina och jag får så mycket energi av mina barn!

Smått overkligt är att lillebror startade sin födsel på tåget upp till mässan Nordiska Trädgårdar i april. Jag fick hoppa av i Nässjö och ta vändande tåg hem. Sen föddes han på mässans invigningsdag. Tänk va! En trädgårdsbebis.

 

Köksträdgården
Det här året har jag försökt att ha rimliga förväntningar på mig själv och odlingen. Jag har inte velat köra slut på mig och förlora gnistan och lustan till att odla. Jag är så himla glad över att jag lyckats hålla tillbaka större delen av min trädgårdslängtan. Trädgården är en enda röra, med det positiva att det bara kan bli bättre.

Rent odlingsmässigt är jag mest nöjd med resultatet av förra vinterns sådder. Våren var fantastisk med sin rika skörd av efterlängtat grönt på många platser. Bönorna senare under sommaren gav så mycket skörd att jag inte ens hunnit ta hand om allt, arbetsrummet är fullt av påsar med bönor som ska plockas ur baljorna. Och majsen! Jag är så entusiastisk över samplanteringen majs och tomat. Familjen trackar mig för att jag köpt 250 frön till nästa års odling (jag vet förstås att det bara ryms typ hundra i kvarteret de ska stå...) men jag bara måste se om det funkar lika bra igen och då i lite större skala!

Allt som allt har jättemycket blivit bra i år, men kanske har det också med de låga förväntningarna att göra? En del gick förstås åt pipan med. Bladmögel på tomaterna, missad vattning av sent sådda morötterna så de blev väl små vid skörden och så gick all lök åt fanders. Jag orkade inte ens ta reda på varför. Men ändå - så kul jag har haft!

 

Jobbet
Trädgården är mitt levebröd nuförtiden (mitt jobb är ju att skriva, filma och prata om hur jag odlar). En fantastisk möjlighet att utvecklas i mitt jobb som journalist/mediemedarbetare. Jag är så nöjd med min arbetssituation och tycker det är oerhört kreativt att själv kunna forma mitt arbetsliv. En sak som är jätteviktig är att jag kan vara flexibel i mina arbetstider. På så sätt kan jag både vara hemma med barnen och jobba.

Det var min önskan när lilleman föddes att jag skulle kunna fortsätta jobba ungefär som tidigare och det har jag gjort. Jag vet att en del tänkt att jag kanske varit föräldraledig under en period och mest bloggat lite på skoj, men så är det alltså inte. Jag har fräst på för fulla muggar och passat på att jobba med nya projekt under tiden alldeles efter förlossningen då jag gjorde en paus från mina föreläsningsresor. En del av projekten har du sett resultatet av under året som gått, men nya järn värms i elden och under 2017 kommer du förhoppningsvis att möta några av dem.

 

Omslaget till boken om Skillnadens Trädgård.

 

Boken
Nytt under året som gått har först och främst varit boken om Skillnadens Trädgård. Senast jag pratade med förlaget hade antalet sålda böcker passerat 10 000 exemplar med råge. Det känns förstås helt overkligt - det är ju min första bok! Tack alla som läst!

En sak jag lärt mig till nästa boksläpp, som blir i augusti 2017 då boken om Skillnadens mat kommer ut, är att du/ni som följer Skillnadens vill ha signerade böcker. Det hade jag ingen koll på alls och stod lite halvfånig och visste inte riktig hur jag skulle bemöta ledsna mail från mina trognaste läsare som inte fått fatt i bok när första upplagorna sålts slut i nätbutikerna redan innan den kommit ut. Nu smider jag en bättre plan till nästa år.

 

Föreläsningar
2016 gjorde jag ett trettiotal föreläsningar över hela Sverige och hann också med ett besök i Finland. Jag har föreläst om hur jag odlar trädgården under en lång säsong och vad jag förstått av feedback har det varit mycket uppskattat. Det har varit galet att konstatera att föreläsningarna varit helt slutsålda på flera ställen. I Göteborg drog vi till med en extrainsatt föreläsning för att möta efterfrågan, som nära nog blev fullsatt den med. Tusen tack alla som kommit och lyssnat. Det finns en föreläsningsplan på bloggen inför våren 2017. Då föreläser jag om hur jag odlar så enkelt som möjligt.

 

Kurs
De senaste åren har många frågat efter ett tillfälle att komma på kurs här i trädgården. Det har varit svårt att få till en kurs här hemma eftersom vi helt enkelt saknar möjligheter att arrangera något sånt. Du vet, käk till många personer, toalettbesök, parkering och allt sånt där praktiskt. Men nu har jag lierat mig med härliga gänget på Rinkaby gård en bit bort och tillsammans kör vi vårens roligaste odlingskurs med två tillfällen i mars och april. Bägge kurserna blev fullbokade på rekordtid när de släpptes innan jul och jag kunde aldrig ha vågat hoppas på det gensvaret. Det kommer snart nya tillfällen till hösten att boka och förhoppningsvis hänger ni på låset att boka då med.

 
 

Podcast
Och som om det inte var nog har jag tillsammans med superinspirerande Johannes Wätterbäck och Theres Lundén, som driver bloggen Farbror Grön, planerat och sjösatt en ny podcast: Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck. I mellandagarna var det premiär. Och jag är rackarns stolt över resultatet och samarbetet! Oerhört kreativt och spännande. Vi hoppas kunna ge er ett nytt avsnitt varje vecka!

 

 

YouTube
Jag har en YouTube-kanal där jag lägger ut nya klipp från trädgården varje vecka. I höstas presenterade jag en vlogg - de klippen blev snabbt de mest populära. Så snart jag betat av lite annat jobb ska jag göra fler vloggar för det är så kul!

De flesta som driver framgångsrika bloggar och YouTube-kanaler väljer att publicera sitt material på förutbestämda dagar. Så skulle jag vilja ha det med. Men en förutsättning för att jag alls ska kunna jobba så mycket mitt i småbarnsåren är att jag är superflexibel. Därför lägger jag helt enkelt ut material när jag har möjlighet.

Under året har jag publicerat mängder av klipp från trädgården och om jag skulle få önska något inför nästa år vore det att fler av er som tittar faktiskt också prenumererar på kanalen. Prenumerationen är ett sätt att visa sitt stöd för den som lägger ut materialet och eftersom det finns ett samband mellan antalet prenumerationer och hur YouTube väljer att visa materialet är det viktigt, för mig liksom andra som driver kanaler, att de som tittar också prenumererar.

Videoklippen tar generellt sett längst tid att producera av allt material jag gör men genererar i stort sett inga intäkter alls, det är som ett bonusmaterial till dig som följer. Fler prenumeranter ger fler visningar vilket ger några kronor extra. Jag har efter förslag från tittare kikat på möjligheten att göra en betalkanal där prenumerationen kostar några kronor. Det är ett intressant alternativ men känns också lite osäkert just nu. Skulle du vara beredd att betala t.ex en spänn för att se ett klipp från Skillnadens?

 

Land
Det är en del som inte vet att jag varje månad skriver ett långt reportage för tidningen Land, alltså papperstidningen. Bloggen ligger ju på deras sajt land.se men Skillnadens syns alltså i tidningen med. Nu har jag skrivit för tidningen i två år och jag fortsätter också under 2017. Det är ett jätteroligt samarbete där jag lär mig en massa nya saker. Från början är ju jag journalist/programledare för etermedier och att sadla om och bli skrivande har varit en häftig resa.

Nästa år skriver jag vidare för Land. Då ska jag månad för månad skriva mer ingående om några av mina favoritgrönsaker. Det är verkligen kul och lite halvnördigt. Först ut är kålväxterna som kommer i januarinumret.

Förresten, när vår bok om Skillnadens släpptes i mars gjorde Land ett samarbete med Bokus där prenumeranter och läsare av bloggen fick köpa boken till ett fint pris. Hör och häpna, men det blev den mest framgångsrika kampanjen i Bokus historia. Är inte det maffigt?

 

Och nu då?
Nu har jag några galet intensiva veckor framför mig med lite väl mycket jobb. Mitt nästa bokmanus ska vara inlämnat i mars. Därför har jag bestämt mig för att försöka ligga lite lågt på vissa plan. På YouTube kan du till exempel se fler klipp än vanligt men i lite enklare utförande och på bloggen blir det ibland lite enklare inlägg för att minska arbetsbördan fram till manusinlämning. Och så har jag valt att inte skicka några signerade böcker under den här tiden, det tar nämligen oändligt mycket tid. 

Skillnadens Trädgård har vuxit och utan tvekan blivit Sveriges största trädgårdsblogg. När jag tillsammans med min förra kollega Emma gjorde grunden till Skillnadens allra första blogg (innan den gick över till land.se) skojade vi om att möjligheterna att det skulle bli så. Men samtidigt, vem skulle vilja läsa om hur jag gödslar med kiss och sår morötter mitt vintern och blir galet glad av att se den första sparrisen titta upp? Så förvånad jag blev!

För några år sedan sade en kvinna som bokade ett av mina första föredrag om trädgården att "jag tror inte du vet om vad du gör för skillnad". Och det visste jag inte. Men nu snappar jag upp här och var att trädgården och jag som odlar den är en kugge i ett hjul som får allt fler att vilja hoppa upp på vagnen och utforska grönsaksodling som gör skillnad. Det känns helt fantastiskt!

Bloggen vore ingenting utan dig och er som läser. Jag får pepp och energi av era kommentarer, gillamarkeringar och feedback på alla andra sätt som. Jag älskar mitt jobb och hoppas att det märks i arbetet jag gör. Ett stort och innerligt tack för att du läser!

Gott Nytt År!
Många varma hälsningar från Sara

31. december 2016