Gott till julen - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gott till julen

Så mycket gott det finns att äta till jul, gärna med ingredienser från trädgården! Här är ett gäng utvalda favoriter att njuta av under härliga dagar i december.

Nu när storhelgerna närmar sig med stormsteg vill jag passa på att dela några favoritrecept från Skillnadens kök och ge repriser på små tips från vårt eget enkla julfirande. Glöm inte att dra pilen över bilderna för att läsa bildtexterna och klicka på receptlänkar!

 

En vackert rund saffranskaka tillsammans med florsocker och jultillbehör.

Den här saffranskakan bakar min mamma varje år och den återkommer alltid i juletid. Varje år svär Ulla över att russinen sjunker till botten på kakan istället för att så att säga sväva i själva kakan. Men det är så den här kakan är. Det lär bli bättre om russinen rullas i mjöl innan de läggs i kakan, men inte heller det funkar enligt Ulla.

 

Vackert foto på en fin limpa.

Mustig, fruktig limpa som är enkel att variera och passar särskilt fint till en god ost. Gör testunden till något att längta efter! Läs receptet här: Slottsbröd med frukt.

 

Det här brödet serverades på Teleborgs slott en lunch och jag bad om receptet. Jag fick ett storköksrecept till 20 limpor och har arbetat om det till att passa för två limpor. Det är ett sött bröd fullt av frukt och bär från trädgården. Mycket gott till ost en eftermiddag med te, eller till en lyxig helgfrukost i december. Maffigt att ställa fram på julbordet!

Till jul skördar vi och kokar grönkål, i skinkspad förstås. När vår äldsta pojk var knappt ett år var han ute  på julafton och kollade läget i trädgården. Väl inne i hallen luktade både ungen och overallen väl konstigt. Han hade hittat en hel kastrull med något kul utanför trappen och lyckats välta hela den stora kastrullen med kallnat och geléat skinkspad över sig. Den julen smakade både kål och doppigrytan lite annorlunda.

 

En keramikskål fylld med stuvad kål i pudriga gröna nyanser lyfts fram av två händer.

Kålstuvning - ordet andas inte riktigt den delikatess det är att bryta loss några krispiga blad från egenodlad savoykål och försiktigt värma dem i en redning med precis lagom mängd smör, salt och nymortlad vitpeppar. Till jul lägger jag till skinkspad såklart.

 

En rund, blå tallrik är fylld av sallad på mörk grönkål och röda äpplen. Den står på ett träbord.

Grönkål är rätt hela vintern och en sallad på färska blad är oslagbart gott. Äpple och senap är en fin smakkombination till den gröna salladen. Fräscht till julmaten. Läs receptet på Grönkål med äpple och senapsdressing.

 

Härlig saftglögg vid ett fönster.

Hallonsaft, vinbärssaft, körsbärssaft och äpplesaft - alla är goda med extra kryddiga smaker. Perfekt att göra glögg till fika en dag när det behövs något extra eller runt elden en snöig dag med barnen.

 

Vackert röd gravad lax på ett fat.

Gravad lax är väldigt enkelt att göra. Använd en hel laxsida eller mindre portionsbitar. Glöm inte att gravad lax går utmärkt att frysa och är mycket god att använda i till exempel pastasåser eller som tillbehör till grönsaksrätter. Läs receptet på Dillgravad lax.

 

Julen är en traditionsbunden mathelg. Och kanske är det framför allt min barndoms jular som ligger till grund för hur det ser ut på vårt julbord. Som ö-barn och med en mamma som drivit fiskaffär i många år har sill och lax varit på finplatsen. Min mammas inlagda sill är gudomlig! Vad jag minns var det mycket sparsamt med grönsaker just på julbordet när jag var liten... Hemma på Bökebacken är grönsaksrätterna något fler.

 

Firar hemma

Vi firar vår jul bara med barnen här hemma. Det är något vi planerade redan innan barnen blev ett helt litet gäng, att vi vill fira just julafton hemma. Alla får gå i tomtekläder, kan vara ute och leka, mumsa godsaker och vi gör alltid en julpromenad runt kvarteret med hunden. Det känns fint att inte behöva ha en massa sociala förväntningar just den här dagen och istället kunna ta hand om varandra. Vi älskar verkligen att vara hemma tillsammans! Till er som är medlemmar på sarabackmo.se ska jag berätta mer om våra jultraditioner i en Sara säger snart.

 

I ett glas ligger ihopsnurrade fruktremmar framför glimmande ljus och röda äpplen.

Läckert godis av bara frukt och honung? Jodå, det funkar faktiskt. Med kryddning av kanel blir det här en av familjens favoriter på julens gottebord. Läs receptet på Juliga fruktremmar.

 

Varje år hör det till att göra det här enkla fruktgodiset. Jag gör bara små mängder, för med fyra små mumsare i huset lyckas godiset oftast bara finnas till i några timmar innan någon upptäckt skatten. Ingen idé att försöka bunkra alltså! Det fina med godiset är att det är superenkelt att göra och att variera helt efter eget tycke och smak. Välj frukt eller bär efter vad som finns att skörda och välj sedan smaksättning och sötning.

Hela min digitala receptsamling ligger gratis för dig att söka i. Där finns bra kategorier för dig som är ute efter särskilda rätter och du kan också söka utifrån vad som passa den säsong som är just nu.

 

Till recepten: Skillnadens mat

 

Vad äter du på jul? Dela gärna med dig av dina bästa mattips! Vi njuter lite extra av att gå ut i tunnelväxthuset och göra en sallad på vintersallat, spenat, vinterportulak och andra gröna blad som serveras med apelsin. Mycket läckert!
/Sara Bäckmo

14. december 2019

Ett svar till “Gott till julen”

  1. Katinka Bille skriver:

    Brysselkål! Ingen jul utan brysselkål. Förvälld och sen stekt i smör och på slutet vänd runt i stekpannan med honung och lite balsamvinäger. Eller strösslad med riven ost. I år njuter vi för första gången egenodlad brysselkål, tack vare dig, Sara.?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *