17. juli 2014

Gratinerade betor med getost

Skördeklar rund rödbeta. 

Alla rotsaker jag odlar är väldigt goda gratinerade. Jag brukar variera formen på grönsakerna, skär dem i stavar, kuber, skivor, klyftor eller gratinera hela. Enkel mat med en god sås, sallad och tillbehör. Dessutom är det praktiskt med mat som i stort sett lagar sig själv.

Så här gör jag de gratinerade betor jag pratade om i Meny i P1, Sveriges Radio, idag:


  • Värm ugnen till 200-225 grader.
  • Skiva betor (röd-, polka-, vit- eller gulbeta till exempel) och lägg i smord form.
  • Ringla över lite flytande honung och olivolja.
  • Baka i ugnen tills de är nästan mjuka.
  • Ta ut formen och lägg skivad eller smulad getost över betorna.
  • Gratinera tills osten smält något.
  • Ta ut ur ugnen och strö över lite örtsalt.
  • Servera.

/Sara Bäckmo

2 svar till “Gratinerade betor med getost”

  1. linnea-maria skriver:

    Vad gott och vilken bra idé. Det är lite drygt att koka betorna (passa tiden) skala och sen ha i ost.

  2. Tant Otteskrufv skriver:

    Mmmm, nu blev jag hungrig. Våra betor är för små men det finns ju större i affären 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *