Gräver ur runt trädstammar

Nu är det en fin liten vall in mot cirkeln som omger trädet. På så sätt är det lätt för mig att inte ladda på med för mycket material tätt inpå trädstammen.

Du som följt min blogg ett tag vet att jag håller på att utöka mina odlingsmöjligheter. I somras sade min man hux flux att jag gärna kunde gräva upp norrsidan av tomten också, eftersom det ju är så fint när det växer. Jag blev glad och började genast göra nya bäddar genom att täcka gräsmattan med diverse härligt material.

 

Täckodling rakt på gräsmattan för att skapa ny odlingsbädd.

En av de nya bäddarna i blivande perennträdgården. Bädden omger ett litet plommonträd.

 

Flera av bäddarna har byggts upp kring träd och på Instagram droppades frågan om hur jag gjort för att inte trädstammarna ska skadas av den upphöjda markytan.

Just den här bädden är gjord kring ett femårigt plommonträd. Innan jag började täcka ytan har jag lyft bort grässvålen i en cirkel runt trädet. Runt hela cirkeln har jag lagt ett gäng lökar till pingstlilja och över dem hamnade sedan grässvålen, vänd upp och ner. Utöver svålen från själva cirkeln ligger också grästorvor från den lilla "kanal" som grävts runt bäddens ytterkanter.

Nu är det en fin liten vall in mot cirkeln som omger trädet. På så sätt är det lätt för mig att inte ladda på med för mycket material tätt inpå trädstammen. Nu ligger det alltså inte ett flera decimeter tjockt lager täckmaterial och frestar på stammen med fukt och mikroliv som kan ge skador. Däremot kan jag lägga på lagom med löv eller gräsklipp som lite gödning. Och så småningom ska jag plantera perenner, som luckrar jorden och ser till att näring, syre och fukt transporteras ner i backen och också når trädrötterna.

 

En liten grop runt trädstammen.

I cirkel under trädet har jag planterat en klätterros, precis som vid alla andra fruktträd i de här delen av trädgården.

 

Det är många som gör just så här runt träden, oavsett om de står i en plantering eller i en gräsmatta. Själv såg jag det första gången vid Kulturhuset i Järna. Där matades groparna runt trädstammarna regelbundet med gräsklipp och annat grönt material. Det såg vackert ut.

Har du andra tips på hur ett träd kan trivas fint i en plantering?
/Sara Bäckmo

07. november 2015

7 svar till “Gräver ur runt trädstammar”

 1. Annika skriver:

  Tror plommonträdet gillar vad du gjort och perennrabatten blir nog populär också! Jag brukar täcka med höstlöv och även träflis (för mycel) men brukar vara lite försiktig med gräsklipp till träd pga kväveinnehållet. Är rädd att de ska växa för fort och bli sjuka (mest är det kräfta som oroar).
  Vad har du för plommonstop?

 2. Annika skriver:

  Inte plommonstop, plommonsort.

 3. Maria skriver:

  Jag planterade fruktträd nu under hösten och planerar att plantera vallört runt dem i vår.

 4. Kurt skriver:

  Nu är det väl inte bara stammen som kan ta skada av att täckas, även rotsystemet mår ju inte bra av att plötsligt hamna mycket djupare än vad det tidigare var!. Jag ser hur de sparar ett hål runt stammen på träd när de anlägger nya gräsmattor, medan rotsystemet hamnar upp till en meter djupare än innan, det överlever inte träden.

 5. Hanna skriver:

  Vad har du för perennee runt ditt plommonträd? Jag har nyss satt ett litet träd och vill ju att barnen ska kunna röra sig runt trädet när de ska plocka plommon. Jag har marken runt trädet i ett skuggigt/ halvskuggigt läge.

  • Sara Bäckmo skriver:

   Än så länge har jag inga perenner planterade. I år växer där potatis.
   Förra året var grannpojken här och skördade plommon från det lilla trädet. Det blev helt misshandlat. Så min lilla plantering runt trädet blir en skyddsbarriär. Jag kommer att lägga ut trampstenar när jag gör perennplanteringen, eller bräder som barnen kan gå på när de ska hämta frukt. /Sara

 6. Marion skriver:

  Vilken tur att jag läste detta! I min iver och glädje över en hel rulle med ensilage har jag lagt ett dm-tjockt lager runt äppelträdet. Det måste jag ta bort i morgon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *