Stäng menyn

Grön och skön skörd

Spenat skördad 3 maj 2014 i varm- och kallbänkar.

Dagens skörd av spenat gav två stora durkslag, en mängd som behövde förvällas i två omgångar eftersom det var så mycket. Det blev en härligt god potatisgnocci i spenat- och gorgonzolasås.

Jag tycker det är en rolig utmaning att planera veckans mat utifrån vad som finns skördeklart. Det börjar så smått redan nu och intensifieras allt eftersom mer och mer växer till sig. Så här ser veckans matsedel ut:

Lördag: Potatisgnocci med spenat- och gorgonzolasås, kokta bönor och hembakat vitlöksbröd.

Söndag: Lammgryta med citronsås och ris, grön sallad.

Måndag: Matig sallad med gryn, skinka, bönor, grönsaker, sås och bröd.

Tisdag: Gratinerad torsk med spenat, kokt potatis och vitkålssallad.

Onsdag: Grönsakssoppa med bröd och ost.

Torsdag: Pannkakor med färska bär från frysen och vispad grädde.

Fredag: Köttbullar och makaroner, grönsaker.

Föregående dags middag blir lunch till de som är hemma under dagen.

Vi räknar med att varje middag tar (med några undantag förstås) en timme att laga, då alla råvaror finns i kyl och frys. Under den tid av året då vi skördar till maten måste arbetet med att skörda och förbereda grönsakerna också räknas in i matlagningen. Med tre små barn är det inte alltid det klaffar. Därför gör vi det enkelt för oss och plockar in grönsakerna då det finns tillfälle under dagen, istället för att alltid knalla ut och skörda i trädgårdsskafferiet en stund innan matlagning.

De flesta grönsaker klarar sig fint i kylen innan de ska användas och det där med att de förlorar så väldigt i smak och form då de inte äts upp på direkten tycker jag är tramsigt. Grönsakerna är ändå pinfärska här jämfört med de som köps i affären.

Spenat och andra bladgrönskaker förvarar jag i kylen i enkla soppåsar som jag knyter ihop luftigt, gärna med lite vatten i.

Har jag mycket färsk spenat fryser jag, det kan användas nästan till vilken lunch som helst. Lägger bladen i kokande vatten i 1-2 minuter och sköljer sedan kallt. Kramar ur vattnet, hackar och lägger i fryspåse i frysen. Klart.

Under fliken Skillnadens mat finns recept på olika slags spenatmat som vi brukar göra. Fler recept kommer under säsongen.
/Sara Bäckmo

03. maj 2014