Gröna ärter och färgglada blommor - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Gröna ärter och färgglada blommor

I år rymmer bädden en samplantering av ärter, sommarblommor och sallat. Och eftersom vi längtar efter ärter hoppas jag på stor skörd.

Nu har jag börjat jobba med årets baljväxtkvarter. Det är så himla roligt med ett projekt att sätta tänderna i. Årets bönor och ärter har jag skrivit om tidigare, läs gärna Familjens baljväxtprojekt.

Bädd för bädd börjar jag nu fylla på med grönsaker. De allra flesta bönor och ärter sås direkt i jorden i år, istället för att förkultiveras och senare plantera ut. Det blir lite senare skörd och framför allt räknar jag med lite svinn eftersom fåglarna är snabba med att norpa en del av det som grott, men jag behöver göra det enkelt för mig i år när jag har en liten nyfödd grabb att hänga med.

Jag har ju beskrivit de olika bäddarna och vad jag planerar att odla där i Varmaste kvarteret till årets baljväxter, men jag tänkte dela lite detaljer nu när jag är igång och sår. Det är många som frågar just om hur jag gör när jag odlar för flera skördar i en och samma bädd och ännu fler vill veta vilka sommarblommor jag odlar och hur jag tänker kring det. Så det här blir lite som svar på de frågorna.

 

En lång odlingsbädd nedanför en vacker stenmur.

Djupbädden har sedan i höstas varit täckt av ett tjockt lager löv. Nu har det krattats undan och ytan såtts. Ingen grävning har gjorts eftersom jorden är så lucker och fin med bara maskarnas hjälp.

 

Gröna ärter i långa rader
I den ungefär sex meter långa djupbädden vid stenmuren odlar jag märgärter i år, den låga sorten 'Waverex'. Märgärter är alltså vanliga gröna ärter, såna som vi annars köper djupfryste. De är supergoda att plocka från egen odling! Eftersom vi inte fick nån särskilt stor skörd förra året satsar jag på att odla mycket i år. Sammanlagt 24 meter... Ärterna skördas när de är fullmatade, men innan de hunnit bli torra. Sedan kollar min man och jag på film några kvällar och spritar ärter på löpande band. Jag förväller dem hastigt och fryser sedan in.

 

Ärter ligger i fåror i jorden.

Ärter passar fint att odla i det som kallas för dubbelrader.

 

Rosa bland grönskan
Nu har jag sått de två första raderna närmast stenmuren - en så kallad dubbelrad. Om tre-fyra veckor sår jag ännu en dubbelrad längs andra långsidan av bädden, på så sätt behöver jag inte skörda hela bädden på en och samma gång och dessutom blir skördeperioden längre. Mellan de två dubbelraderna har jag sått sommarblomman Jungfrun i det gröna, fast den rosa varianten 'Mullberry Rose'.

Sommarblomman blir ungefär 40 cm hög, något lägre än ärterna. Min erfarenhet är att nästan alla sommarblommor jag odlar blir högre än anvisningarna säger eftersom jag har bra jord, så jag chansar och tänker att växterna kanske blir jämnhöga så småningom.

 

Sallat som kant
Nu innan den andra dubbelraden med ärter sås sätter jag ut sallatsplantor som en kant längs bädden. Det här är ett soligt och fint läge och eftersom bädden ändå behöver vattnas ordentligt passar jag på att odla något annat där med.

Om du vill se hur den här ytan såg ut tidigare i år, innan den började bearbetas, kan du kika på klippet nedan.
/Sara Bäckmo

 
16. maj 2016

10 svar till “Gröna ärter och färgglada blommor”

 1. Astrid skriver:

  Åh vad härligt. Vi äter också mycket ärtor (har ju barn som älskar att plocka dem) och funderar på om jag nästa år också ska satsa på att ha dem utmed staketet. Det kommer att krävas en hel del fix för att få till det men då jag "behöver" en 8:e bädd för att få ett flyt i min växelodling så kan det vara en rolig lösning. Får fundera vidare. Tck för tips med blommor och sallat också 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har sett jättefina "staket" med ärter! Odlar själv höga spritärter i år längs en gång och hoppas på fint resultat. Det finns flera sorters märgärter som är högväxta och de kanske skulle passa bättre i ditt staket, som då blir högt och fint och lagom för barn att gömma sig bakom =) /Sara

 2. Gunni Løvdal Larsen skriver:

  Har du noen erfaring med spriterter? Bor i sone 7-8, og har tenkt å forsøke disse i år. Sies at de er mer herdige enn margerter, men at de ikke smaker like godt. Noen erfaringer?

 3. Gunni Løvdal Larsen skriver:

  Har du noen erfaring med spriterter? Bor i sone 7-8. Har hørt at disse er mer herdige enn margerter, men at de ikke smaker like godt. Noen erfaringer på dette? Fantastisk god og inspirerende blogg 🙂

  • Sara Bäckmo skriver:

   Märgärterna odlar jag för att skörda som gröna ärter och frysa in - jättegott förstås. Spritärterna odlar jag för att skörda och torka. De är goda att till exempel göra olika röror på under vintern. Jag tänker inte på dem riktigt som samma slags grönsak, även om de är ärter bägge två, just eftersom vi använder dem på så olika sätt. Hälsningar Sara

 4. Det låter som att du kommer få ett vackert ärtland. Jag har också köpt frön av Jungfru i det gröna Mullberry rosé men jag får den inte att gro. Jag gjorde en plastback med vintersådd och det har inte kommit upp något ur den än. Nu sådde jag för en vecka sedan en ny omgång som stått ute och den har inte heller tagit sig än. Har du sått dina frön inne? Jag trodde dessa frön var ganska tåliga och tålde lite kyla. Det kan mycket väl vara så att min vintersådd blev för blöt och att den nya sådden kommer. Jag hoppas på det. Må så gott!

  • Sara Bäckmo skriver:

   Jag har sått mina direkt i landet. De brukar gro ganska lätt tycker jag, dock kan de ta upp till en månad på sig att titta upp ur jorden. Ha lite is i magen och vänta lite till. /Sara

 5. Meta Broddare skriver:

  Nu blev jag våldsamt inspirerad! Gick genast in på fröfirmans hemsida och såg att de rekommenderar att ärten odlas längs spaljé eller nät, trots att den är lågvuxen. Hur gör du med den saken? Håller den sig uppe av sig själv om en sår dubbelrader, som med bondbönorna? Eller behöver de lite hjälp i alla fall?

  // Meta Broddare

  • Sara Bäckmo skriver:

   De låga sorterna låter jag helt enkelt klänga på ris som jag sticker ner mellan raderna av ärter. Det kommer ett inlägg om det så småningom. Lycka till! /Sara

 6. Lina skriver:

  Hej, åt våra första waverex idag! Sp himla goda! Det var det första vår dotter fick smaka på o det var en klar hit! Nästa år blir det många många metrar. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *